You are here: Home // БКП, БСП, България, Общи, Олигарси, Преходът // БЪЛГАРИЯ ПЛАТИ ЗА ИМИДЖ, ПОЛУЧИ СКАНДАЛ!

БЪЛГАРИЯ ПЛАТИ ЗА ИМИДЖ, ПОЛУЧИ СКАНДАЛ!

В австрийския парламент повтарят ежедневно: ПЕТЕР ХОХЕГЕР, КОРУПЦИЯ, БЪЛГАРИЯ.

На 19.03.2012 г. в авторския си профил в trud.bg, Йорданка Христозова-Вайс – специален кореспондент в Австрия помести една много интересна статията: „Бъгария плати за имидж, получи скандал“.

В неделя, на 25 март в-к Труд се „размърда“ и отпечата една стара статия пак на Йорданка Христозова Вайс от 26.09.2009 г. озаглавена„Лобистът на България укрил 10 милиона евро“ пак за Хохегер.

Статиите се отнасят за скандалния австрийски лобист и крупен пиар бизнесмен Хохегер, който е замесен и в нечисти сделки с България, по времето на Станишев като премиер.

Статията от 19 март поместваме дословно, особено след като  у нас случаят с Хохегер се премълчава или омаловажава от средствата за масова информация, с изключение в Интернет, докато в Австрия и Германия българската корупция се коментира безжалостно.

Причина е стартиралата на 26 януари 2012 г. комисия, разследваща корупция. Една от целите е да се изясни защо собственикът на българския „М-тел“, „Телеком Аустрия“, е платил 38 млн. евро от 2000 до 2010г. на лобиста Петер Хохегер за връзки с държавни институции, след като Австрия е сред собствениците на компанията.

Пътьом върви и друг казус с българската връзка.

 

Хохегер получи 1,84 милиона лева през 2008 г. от кабинета на Станишев за кампания за „утвърждаване на положителния образ на България в ЕС“.

От няколко дни стана ясно, че има и втори договор, като част от парите са се върнали в България.

Преди наричаха Петер Хохегер “дискретният режисьор” сега е “жонгльор с милиони”. Австрийският парламент и прокуратурата разследват лобиста.

Скандалът започна през лятото на 2009 г., когато стана ясно, че Хохегер е укрил данъци от хонорари за милиони евро. Парите взел за сделка с държавни жилища. “Хохегер” тогава е една от големите агенции за връзки с обществеността и лобизъм в Австрия. В края на 2009 г. тя вече не съществува. Разследващата парламентарна комисия установи, че от платените от телекома 38 млн. евро за 9 млн. евро няма документирани извършени услуги.

Предполага се, че тези средства са отишли за убеждаването на министерства, партии и регулатори да действат според интересите на телекома, както и за спекулативно покачване на акциите му, за да получат мениджъри на компанията милиони евро бонуси. Действал ли е Хохегер около сделките с “М-Тел” предстои да се изяснява.

Пред “Капитал” той казва, че взел 500 000 евро, за да разсее възраженията на Карл-Хайнц Грасер, тогава финансов министър, за покупката на “М-Тел”. Грасер е разследван от австрийската прокуратура по няколко казуса.

Сп. “Фалтер” пише, че “Телеком Аустрия” искала да купи “девица” и чистила имиджа на българската компания, преди да я придобие.

През 2002 г. австрийските инвеститори Мартин Шлаф, Йозеф Таус и Херберт Корт купиха компанията за 800 млн. евро. През 2005-а “Телеком Аустрия” стана собственик срещу 1,6 млрд.

Обяд срещу хонорар. 

Българската следа в аферата “Хохегер” се засили след разпита на Ернст Щрасер на 14 март в австрийския парламент. Бившият вътрешен министър на Австрия и бивш евродепутат твърди, че е вечерял със Сергей Станишев в София. Станишев не можа да си спомни.

“Хохегер имаше международен клиент, който имаше проблем. Аз помогнах проблемът да бъде решен”, каза Щрасер. Той консултирал полицейската реформа в България, но не е имал контакт с български полицаи. Съветвал служители на Хохегер, подпомагащи реформата.

Според Щрасер на срещата в София през 2006 г. освен Станишев били сътрудници на премиера, Хохегер с негов служител и една дама. (Вероятно Моника Йосифова – бел.на.ред.)  Обсъдили как да се подобри имиджът на страната пред евроинституциите. Щрасер дал съвети и взел 100 000 евро.

Днес експертизата на Ернст Щрасер не се търси. Той има консултантска компания, но няма клиенти. Беше вътрешен министър на Австрия от 2000 до 2004 г., когато подаде оставка след старта на реформа в полицията.

През 2009-а Щрасер, член на управляващата Австрийска народна партия, влезе в Европарламента. Там остана до март 2011 г. когато журналисти на “Сънди таймс” го уличиха в корупция. Неговата версия е: искал сам да разнищи аферата с подкупи на евродепутати. Разследването срещу него е в ход.

В началото на 2008 г. пред “Труд” Хохегер каза, че работи с политици и назова името на Ернст Щрасер. Според него “задача на лобиста е да снабдява чиновници с информация”.

Хохегер обясни, че 30 експерти са работили по лъскането на имиджа на страната и всички стъпки се съгласували с българското правителство.

В средата февруари стана ясно, че Хохегер е работил по два договора с българското правителство. Първият бил за 500 хил. евро, а вторият за имиджа, за 1 млн. евро. За какво е бил първият контракт не е ясно. Документи няма.

Разкритията по аферата “Хохегер” продължават. Появяват се нови действащи лица от политиката и бизнеса и нови въпроси.Самият Хохегер призна:

“Бях алчен. Морално действията ми могат да бъдат критикувани. Закони не съм нарушавал.”

А дали това може да се каже за българските участници в сделките с Хохегер и особено за главните действащи лица Станишев и Моника Йосифова???

 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.