You are here: Home // банки, България, гръцка криза, еврозона, европейски съюз, криза // СВЕТОВНИТЕ ПАЗАРИ ПОД УДАРИТЕ НА ГРЪЦКАТА КРИЗА

СВЕТОВНИТЕ ПАЗАРИ ПОД УДАРИТЕ НА ГРЪЦКАТА КРИЗА

Задълбочаването на гръцката икономическа и политическа криза оказва негативно влияние почти в цял свят. 

След като вчера всички европейски финансови пазари затвориха на червено днес негативната тенденция продължава.

Общоевропейският финансов показател FTSEurofirst 300 днес продължава да се срива и в 10:22 часа сутринта гръцко време той се бе свил с 1% след вчерашния спад с 0,7%.

Лондонският FTSE 100 също следва негативна тенденция и намаля с 1,1%. Франкфуртският Xetra DAX спадна с 1,2%.

В Париж загубата на CAC 40 до момента е 0,8%.

Дори японския Nikkei не успя да избегне страха на инвеститорите, особено към страните от Еврозоната и затвори със загуба от 1,1%.

Във вторник – 15 май 2012 година Атинската борса завърши с най-ниския оборот достиган в последните двадесет години.

Бил Грос – съосновател и инвестиционен директор на PIMCO (Pacific Investment Management Co) предупреждава инвеститорите да стоят на страната от влагане на инвестиции във външен дълг на страните от Еврозоната. 

 

Страните, които се движат по ръба на острието начело с Гърция са общо пет на брой.

Лихвата по държавното кредитиране на Гърция достига невероятните 27,68%. 

Португалия може да заема пари от капиталовите пазар с 11,4%, а ирландските облигации струват 7,56%. 

За разлика от първите три страни, Испания и Италия все още не получават спасителни пакети от Европа и Международния валутен фонд, но затова плащат съответно 6,35% и 6,02%, за да се кредитират на свободния пазар. 

Всеобщо е очакването, че вторият предизборен период в Гърция, който ще трае около месец, ще срине допълнително Атинската борса.

Очакват се и нови отрицателни влияния върху международните пазари. 

Европа започва да губи търпение и италианският министър на индустрията Корандо Пасера заяви пред сутрешния блок на местна телевизия, цитиран от гръцкия в-к Нафтемпорики:

“Еврото може да продължи да съществува и без Гърция и това е факт”.

Той подчерта, че Европа не може да реши вътрешно-политическите проблеми на Гърция и нейното отделяне от валутния съюз няма да е толкова осезателно, колкото би било евентуално напускане на Италия. 

В края на деня Атинската борса завърши отново със спад от 1,33%.

Главният показател на борсата завърши с 555,42 базови пункта, а оборотът бе 49,05 милиона евро.

Най-голямата тежест на несигурността плащат отново банките, които в сряда отново загубиха над 7% от стойността си.

Губещи са и телекомуникациите с 15,62% и търговските компании с 14,07%.

От акциите с висока капитализация са тези на Coca Cola 3E със скок от +6,08%, млечни продукти Влахико +3,9% и Титан +1,07%.

Трите основни гръцки партии не одобриха изплащането на 436 милиона еврооблигации с падеж 15 май 2012 г.

„Ако не се изплатят в 30-дневен срок следва фалит”.

Това е съобщението в Туитър, което Нуриел Рубини – професор по икономика в Нюйоркския университет и консултант към конгреса на САЩ пусна за съдбата на гръцките облигации, които имат падеж 15.05.2012. 

Те попадат под английското законодателство и не бяха включени в процеса по намаление на държавния дълг на Гърция чрез PSI предоговарянето.

Инвеститорите, които ги държат очакват да получат пълния размер на номиналната стойност на държавните бонове и темата как Гърция ще се отнесе към кредиторите е доста деликатна. 

Сайтът iefimerida.gr информира, че Евангелос Венизелос, Андонис Самарас и Алексис Ципрас са в постоянна връзка с бившия временен премиер Лукас Пападимос.

До края на деня той трябва да им предаде писмено мнението си за това как трябва да се процедира с висящото задължение от 436 милиона евро.

“Пападимос изглежда има задръжки към идеята да не се плати задължението по облигацията, защото подобно действие би имало сериозни политически и икономически последствия”, пише изданието.

Министерството на финансите все още не е излязло с официално съобщение какво ще предприеме по въпроса с изплащането на облигациите.

Провалът на преговорите на политическите сили и обявяването на повторни избори срина финансовите пазари както в Гърция, така и в Европа. 

Политическата нестабилност и невъзможността на гръцките партии да стигнат до консенсус, за да сформират правителство разклаща още повече доверието на Европа и на света. 

Вярата във възможностите на Гърция да се измъкне от блатото на кризата с всеки изминат ден намаляваBloomberg – Business, Financial & Economic News – Фалитът на Гърция е неизбежен.


« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.