You are here: Home // КГБ, КПСС, СССР, шпионаж // ЮРИЙ ВЛАДИМИРОВИЧ АНДРОПОВ – борба за власт

ЮРИЙ ВЛАДИМИРОВИЧ АНДРОПОВ – борба за власт

andropovПрез 1967 г. БРЕЖНЕВ назначава АНДРОПОВ за началник на КГБ. Преди това назначение АНДРОПОВ е бил секретар на ЦК и е отговорял за връзкине на КПСС със социалистическите страни. Партийните кадри считали, че назначаването на АНДРОПОВ на този пост е всъшност понижение.

Висшите партийни ръководители и самият БРЕЖНЕВ продължавали да се отнасят с недоверие към КГБ, ето защо БРЕЖНЕВ лично е назначил за първи зам. началници на КГБ верните му ЦВИГУН и ЦИНЕВ. Под тяхно ръководство са минали общо 6 управления на КГБ.

АНДРОПОВ е поел ръководството на 2 управления, които се оказали много важни в борбата му за власт – Първо Главно Управление (ПГУ) – външното разузнаване и 9-то Управление, отговарящо за личната охрана на висшите партийни ръководители и на Кремъл. От разпределението на властта в КГБ БРЕЖНЕВ бил доволен, защото на ПГУ било забранено да работи вътре в страната и по този начин ръцете на АНДРОПОВ били вързани.

БРЕЖНЕВ подценил това, АНДРОПОВ поема неговата лична охрана и тази на другите членове на Политбюро, както и това, че той ще контролира партийните вили, санаториуми и святото място на партийните старци – Кремълската болница.

Началник на 4-то Управление бил ЧАЗОВ, който лично отговарял за лечението на партийните ръководители. Той също подписвал медицинските заключения за причините на смъртта на кремълските управници.

По-късно, в спомените си ЧАЗОВ е писал, че е бил много близък с АНДРОПОВ, с когото переодично се срещал в конспиративни квартири. ЧАЗОВ информирал АНДРОПОВ за здравословното състояние на високопоставените пациенти, включително и за БРЕЖНЕВ. От многобройните си агенти от средите на лекарите, медицинските сестри и друг обслужващ персонал, АНДРОПОВ е знаел всички подробности за личния и обществен живот на висшата номенклатура.

В борбата за укрепване на позициите си в КГБ, АНДРОПОВ е използвал Първо Главно Управление. Въпреки оскъдните данни, тъй като ролята на ПГУ е била дълбоко засонспирирана, от информацията споделена от началник на едно от управленията на ПГУ, който пожелал да остане анонимен станало ясно, че АНДРОПОВ е имал собствено разузнаване в което участвали строго подбрани от самият АНДРОПОВ офицери от ПГУ. Целта на това разузнаване била да се организира и провежда строго конспирирана агентурно-оперативна разработка на партийния апарат, въпреки забраната за това, която била спусната по партийна линия.

Собственото разузнаване на АНДРОПОВ действало с методите,които се използват при работа на вражеска територия-основно събиране на компроматериали, включително и чрез шантаж, вербовка, ако е необходимо и т.н. ”остри мероприятя”,напр.инсцениране на катастрофа и ликвидиране на обекта.

С активните действия на собственото разузнаване и с помоща на подбрани служители на 9-то Управление и най-вече на ЧАЗОВ, АНДРОПОВ успява да намали максимално ролята и влиянието на своите заместници ЦВУГИН и ЦИНЕВ и да стане пълновластен ръководител на КГБ.

Интересен е фактът, че руските разузнавачи, които трудно приемали за ръководител висш партиен функционер, сравнително бързо приели АНДРОПОВ, дори той успява да спечели и тяхното уважение. Това най-вече се дължало на личните му качества – умереност, достъпност, грижа към личния състав и не на последно място, скромноста му в личния живот.

Обезпечавайки неоспоримо и авторитетно управление в КГБ, фактически АНДРОПОВ създава необходимите предпоставки за завладяване на цялата власт в държавата. И той постига това.

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.