You are here: Home // гръцка криза, еврозона, финансова криза // “ДОЙДЕ ЧАСЪТ НА ЛЕВИЦАТА” В ГЪРЦИЯ, ОБЯВИ СИРИЗА!

“ДОЙДЕ ЧАСЪТ НА ЛЕВИЦАТА” В ГЪРЦИЯ, ОБЯВИ СИРИЗА!

Социалистическият полъх от времето на Андреас Папандреу през 80-те години на миналия век, отново възкръсна в Гърция. Носителят на този „освежителен“ полъх е лявата радикална партията СИРИЗА и нейният амбициозен лидер и запален оратор Алексис Ципрас. 

Явно Гърция е изправена отново пред едно сериозно предизвикателство – да направи повторен опит за създаване на „политическо отроче”, чрез симбиозата на сциализъм и капитализъм – две коренно различни системи за държавно управление.  

Такъв налудничав политически експеримент направи Андреас Папандреу и сега Гърция плаща тежък данък за това. Но Папандреу успя да излъже обединяващата се тогава Европа и получи големи кредити, които щедро харчеше, за да ухажва идейните си привърженици и верни избиратели.

Папандреу  постави началото на един дълъг процес на лумпенизиране на гръцкото общество, който продължи и при управлението на десницата. И при тях щедрото харчене на пари получени на кредит и надуване на държавния апарат с популистка цел също продължи. На базата на кредити гръцкият стандарт непрекъснато се покачваше, но икономиката на страната все повече затъваше. 

През последните 50 години Гърция се люшкаше ту наляво,ту надасно, като създаваше огромна паразитна класа и не искаше да разбере, че не може да се надгражда социализъм върху съществуваща капиталистическа основа.

Такъв социализъм щедро обещават сега на гърците СИРИЗА и нейният лидер Ципрас. 

Младото поколение, обидено и разочаровано от властващите досега псевдо социалисти от ПАСОК или десницата на Нова Демокрация, не разбират, че Ципрас ги омайва с обещания, които много им хареснат, но ако ги приложи, той обрича Гърция да остане изолирана не само от Европа. 

А при съвременните икономически условия невъзможно е съществуването на която и да е страна при пълна изолация и финансов бойкот, какъвто очаква Гърция.  

Ето, уверете се сами от крайно лявите и неизпълними обещания на Ципрас

Първата задача на СИРИЗА като правителство е да анулира Меморандума за финансова помощ, както и закона за неговото прилагане. 

На второ място е възстановяването на минималната работна заплата на 751 евро и помощите за безработни да станат отново 423 евро, като се дават субсидии на безработните за двойно по-дълъг период от време. 

На трето място СИРИЗА ще сложи край на епохата на Golden Boys в банките и ще наложи мораториум върху плащанията на дълга, докато дойдат по-благоприятни времена за страната. 

Тези думи на лидера на радикалната левица Алексис Ципрас предизвикаха цунами от аплодисменти и възторжени викове, на първото официално представяне на радикално-лявата програма за управление на Гърция. 

“Дойде часът на Левицата”, крещяха ентусиазираните симпатизанти на СИРИЗА, когато
лидерът на партията стъпи в зала Атинас, въпреки 40 минутно му закъснение. 

В едночасово обръщение към своите привърженици и евентуални избиратели, той обеща, че Гърция ще се върне към блаженство и възход само, ако СИРИЗА стане първа политическа сила и образува правителство. 

След като страната анулира силата на Меморандума и спре изплащанията по външния дълг, ще създаде Национална програма за оздравяване.

В нея СИРИЗА предвижда 4% увеличение на приходите от данъци в период от четири години, под мотото:

“Трябва да престанем да облагаме с данъци бедността и да започнем да налагаме данъци на богатството, богатството в тази страна”. 

Ципрас планира да се преразгледа връзката на държавата с корабната индустрия и да премахне 57-те данъчни облекчения, с които тя се ползва днес. 

Той обеща, че ще бъдат опростени задълженията на затъналите в кредити домакинства и малки предприятия, но само ако корумпираната днес банкова система се постави под държавен контрол. 

Тези му думи взривиха залата с поредния гръм от аплодисменти, а той самият показа доволна усмивка.

Лявото правителство под крилото на СИРИЗА ще се опре на опитните кадри в държавната администрация, за да подкрепят плана на оздравяване. 

Ще се замразят всички процеси по приватизацията на публични предприятия и ще започне изготвянето на програма за изкупуването обратно от частни лица ключови предприятия, като националната телекомуникационна компания ОТЕ или авиокомпанията Олимпик. 

Ципрас обеща, че ще създаде малък, но гъвкав министерски съвет с най-опитните членове на партията, които да поведат Гърция към по-светли времена. 

Имаме политическото и идеологическо самочувствие, че можем да променим съдбата на този народ, заяви Ципрас.

“Като сменяш дозата на едно отровно лекарство, не можеш да предотвратиш смъртта на болния. Трябва да се смени самото лекарство. Както разбирате няма добър Меморандум, нито е реалистично да говорим за поетапното отделяне от него”. 

Нова Демокрация и ПАСОК си тръгват, но оставят Гърция на ръба на социалната криза, подчерта лидерът на СИРИЗА. Няма по-голям символизъм за настоящата трагедия от факта, че почти всеки ден има по едно самоубийство в страната, заяви Ципрас и каза, че досегашната политика е допринесла за постоянното увеличение на безработните, на социално слабите и на немощните.

“Не е случайно, че изходът от рецесията според Меморандума се отлага от година за година”, подчерта левият лидер. 

Той нарече договора за финансова помош “механизъм за окончателна катастрофа” и казва, че той гарантира изхода на Гърция от Еврозоната. 

Ципрас повтори за пореден път, че в Европа няма узаконена процедура за насилственото изкарване на Гърция от еврозоната. Това прави неоснователна тезата на ПАСОК и Нова Демокрация, че страната ще се върне към драхмата, ако не се придържа към ангажиментите си според пакта за финансова помощ. 

Затова единствен избор на гръцките граждани на 17 юни е да гласуват за СИРИЗА, отсече Алексис Ципрас.

“Идва утрото на надеждата за един по-добър живот“. 

Идва СИРИЗА – политическа сила, която не крие слабостите си. До шести май представлявахме 4,6% от гръцкия народ. Изведнъж станахме главна опозиционна сила, а сега се борим за властта. 

Идваме!”, закани се младият политик, който много анализатори оприличават с Андреас Папандреу през 80-те. 

Той представи плана за управление на Гърция като вече избран министър-председател, а не лидер на партия в предизборна борба. От трибуната Ципрас излъчваше увереността на сигурен победител, а думите му бяха всичко, което иска да чуе средностатистическия грък, за да почувства спокойствие в сегашната несигурност. 

Двете най-повтаряни думи в речта му са “обещавам” и “гарантирам”. Те бяха използвани както за оздравяването на икономиката, така и за запазването и поставянето на националната гордост над чуждестранните интереси. 

За слуги на тези вредни за Гърция интереси той посочи Венизелос и Самарас. 

Още в началото на речта си Ципрас отдаде специална почит на посланиците на Куба и Венецуела, както и на консула на Франция в Атина, които бяха дошли да чуят предизборната му програма. 

Последните социологически проучвания на Public Issue посочиха СИРИЗА за победител на юнските парламентарни избори с 31%, като дават на левицата убедителна преднина от 6% пред Нова Демокрация. 

Преди речта на Алексис Ципрас, в залата изпълнена с хора се усещаше навсякъде ентусиазъм. Виждаха се прегръдки и приятелски потупвания по рамо. По време на речта той бе бурно аплодиран, когато с патос говореше за национализация на банките, опрощаване на дълговете на гражданите и отмяна на Меморандума. 

Аплодиране предизвикаха изказванията му за стопляне на отношенията на Гърция с Турция и предложението двете страни да се откажат от договорите си за обновяване на военното въоръжение с германски и други компании. 

Но най-силни аплодисменти предизвикаха обещанията, че идва краят на кризата, на намалението на заплатите и социалните несправедливости. 

По всичко личи, че „денят 17-ти юни” ще бъде съдбовен за Гърция.

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.