You are here: Home // Без категория, Оръжие, Русия, САЩ, СССР // „МАЙКАТА НА БРЪМБАРА”, НАЙ-МОЩНАТА АТОМНА БОМБА!

„МАЙКАТА НА БРЪМБАРА”, НАЙ-МОЩНАТА АТОМНА БОМБА!

ЧОВЕЧЕСТВОТО ВСЕ ОЩЕ НЕ СЕ ИЗБАВИЛО ОТ ЛУДОСТА НА ЯДРЕНАТА НАДПРЕВАРА.

Единственото сигурно нещо е, че нищо не е сигурно –  тъжният извод на кървавия ХХ век. 

С тази мисъл човечеството живее от деня, в който беше взривена над Хирошима първата атомна бомба.

С тази мисъл, тъжна но вярна човечеството продължава да живее и днес!

На снимката Мемориалът на Мира в Хирошима, където всяка година се почитат стотиците хилади жертви на това страшно оръжие – Атомната бомба.

Миналото на човечеството е свързано с настоящето, така както слънцето е свързано с изгрева и залеза”, са казали древните философи.

И решихме да припомним периода ”Лудостта на ядрената надпревара”, защото това страшно минало не трябва да се забравя!

„Мы вам еще кузькину мать покажем“– любимия израз на Хрушчов. „Кузька“ е архаична руска дума за вид торен бръмбар (Anisoplia austriaca), който заравя ларвите си в почвата. Буквалният смисъл на израза „Мы вам еще кузькину мать покажем“ е „Ще ви заровим така, че да видите ларвата на бръмбара“.

Този израз Никита Хрушчов отправя по адрес на американците. В дипломацията той е превеждан като „Ние ще ви погребем“.

За пръв път Хрушчов го използва през 1959 г. пред вицепрезидента на САЩ Ричард Никсън в Москва. Той му казва: „В нашем разпоряжении имеются средства, которые будут иметь тяжелые последствия для вас. Мы вам покажем кузькину мать.“ Преводачът опростява фразата на „Ще ви покажем кое какво е“.                                                                

Тя обаче добива зловещ смисъл в Америка, където решават, че „Кузькина мать“ е име на ново оръжие.

Хрушчов повтаря израза същата година в Лос Анджелис и за трети път на 12 октомври 1960 г. в знаменитата си реч пред XV сесия на Общото събрание на ООН. За да засили впечатлението, той удря с обувка по трибуната.

АТОМНОТО ПОКОЛЕНИЕ.

От 1945 г. до август 1963 г. в света са взривени 525 ядрени бомби с обща мощност 294 мегатона. Най-интензивните ядрени години са 1954-1958 и 1960-1963 г. Рекордът по брой експлозии държат САЩ – 35 бомби през 1962 г.

Ядрените взривове отделят в атмосферата по 10 млн. тона радиоактивен прах годишно. Неговата токсичност се измерва по формула, според която на всеки мегатон мощност отговаря радиация, съизмерима с тази на 1,5 млн. кг. радий.

Този прах попада в почвата чрез валежите, но част от него се издига в атмосферата и на 400-1000 км. височина възниква изкуствен радиоактивен пояс.

Той се простира в долната част на естествения радиационен пояс на Земята и съдържа над 100 изотопа.

Радиационен пояс на Ван Алън, или радиационен пояс на Земята, представлява област от магнитосферата на нашата планета с високо съдържание на високоенергетични заредени частици – предимно протони и електрони. Открит е през 1957-1958 година от съветски и американски учени, при първите полети на сателити.Всъщност поясите са два: вътрешен – на височина ~ 4000 км., състои се от протони с огромна енергия от стотици изотопи и външен – на височина ~ 17 000 км, съставен от електрони и те с огромна енергия – десетки килоелектронволта – КеВ;

Сред тях цезий 137, въглерод 14, стронций 90, йод 131 и др. които са с много висока токсичност. Повечето от изотопите са с дълъг период на полуразпадене – за йод 230 например той е 75 200 г. – така че този радиоактивен пояс остава практически завинаги.

През 1962 г. е изчислено, че ако въздушните ядрени взривове продължат, през 1970 г. радиоактивността на планетата ще надвиши безопасната за човека норма. Заради високото общо ниво на радиация тогава заченатите в десетилетието 1954-1963 г. хора ще се наричат „атомното поколение“.

НАЙ-МОЩНАТА БОМБА В ИСТОРИЯТА.

Дали лудостта на ядрената надпревара тайно не продължава? Дали майката на бръмбара” не е жива?

На тези въпроси все още няма категоричен отговор!

Най-мощната бомба в историята на човечеството е създадена в Съветския съюз.

Експериментално е взривена точно преди 50 години и едва не раздробява Земята.

Тя е термоядрена и се нарича Цар бомба или „Майката на бръмбара“.

Създават я академиците Игор Курчатов и Андрей Сахаров. Конструктори са Виктор Адамски Юрий Бабаев, Юрий Трутнев и Юрий Смирнов. Те стават световноизвестни учени, а по ирония на съдбата Сахаров се превръща в най-прочутия съветски дисидент.

 Взривът е с мощност 58,6 мегатона, но планът е бил да взривят 101,5 мегатона, равняващо се на 101 500 000 т динамит.

Намаляват двойно мощта на боеприпаса заради колосалното замърсяване с радиация, а и от страх, че ще започне самоподдържаща се ядрена реакция в океана, която би могла да  раздроби планетата.

В своите „Спомени“, издадени в Ню Йорк през 1990 г., Сахаров пише, че екипът се опасявал да не предизвика края на света. Учените смятали, че взрив с такава мощност може да даде старт на ядрена реакция в океана. Подобни опасения са изказвани и в екипа „Манхатън“, създал бомбите за Хирошима и Нагасаки.

Бомбата е 3-степенна. Първата степен е атомна бомба с мощност 1,5 мегатона. Тя избухва и служи за взривател на втората степен – водородна бомба с мощност 50 мегатона. Тя на свой ред дава старта на т. нар. реакция „Джекил – Хайд“. За целта и двете бомби – атомна и водородна, са поставени в обшивка от уран 238, която е третата степен. Предвижда се термоядреният взрив да роди бързи неутрони, които да бомбардират урановите ядра и да предизвикат разпада им и нова атомна експлозия. Уран 238 е устойчив и  добавянето му повишава мощността на взрива до 5 пъти, а радиацията 10 пъти. Бомбата е проектирана да тежи около 26 тона. През 1954 г. на специалния самолет Ту-95Б, на който махат резервоара за гориво във фюзелажа съединяват трите бомбоотсека в един и правят нова автоматична система за пуск.

Той прави пробни полети и дори хвърля макет на бомбата. През октомври 1959 г. „Майката на бръмбара“ е доставена на полигона. Но проектът замира по политически причини. Хрушчов тръгва на визита в САЩ и в студената война настъпва пауза.

През 1961 г. обаче има ново смразяване в отношенията и бомбата е довършена. В доклада си пред XXII конгрес на КПСС на 17 октомври 1961 г. Хрушчов обявява, че предстои опит с 50-мегатонна бомба.

На 30 октомври 1961 г. Ту-95Б с командир майор Дурновцев излита от Оленя към полигона „Сухой нос“ на остров Нова земя. Излита и самолет лаборатория Ту-16А. Два часа по-късно бомбата е пусната с парашут от височина 10 500 м. Взривена е по барометричен способ 188 сек по-късно на 4200 м над морското равнище (4000 м над полигона). За това време Ту-95Б успява да се отдалечи на 39 км, а лабораторията – на 53 км.

Атомната и водородната степен експлодират през интервал от 4 милиардни части от секундата. Постигнато е налягане от 1 милион атмосфери и температура от 10 милиона градуса. Взривът надминава проектната мощност и стига 58,6 мегатона. Пушекът се вдига на 67 км, а диаметърът на гъбата е 95 км.

Ударната вълна обикаля Земята три пъти.

Огненото кълбо е с радиус 4,6 км и заради височината на взрива е съвсем обло.

Цялата местност отдолу е изгорена. Горещината причинява изгаряния от трета степен на 100 км околовръст. Йонизацията на атмосферата предизвиква радиосмущения на стотици километри от полигона в продължение на 40 мин.

Свидетели са усетили взрива и го описват на хиляди километри от епицентъра му. Звуковата вълна достига до остров Диксън, отдалечен на 800 км.

За разрушения обаче няма сведения дори в селата Амдерм и Белуша губа, които са на 280 км от полигона.

Последици: Целта на опита е постигната. Показано е, че СССР разполага с оръжие за масово поразяване с неограничена мощност. До този момент САЩ са взривявали бомби, които не стигат и една четвърт от „Майката на бръмбара“. Доказано е също, че няма горна граница за мощността на термоядрения взрив. Все пак третата степен вместо уранова е оловна. Това е направено не защото бомбата става по-лека – вместо 2,8 тона заради по-малката плътност на оловото тя тежи 1,7 тона. Целта е това да бъде чиста бомба – взрив с минимално радиационно замърсяване. И наистина 97% от мощността му е за сметка на ядрения синтез, който не замърсява с радиация.

Взривът на атомната бомба“Майката на бръмбара“ така стряска света, че той бързо сяда да преговаря с руснаците. В следващите 7-8 години са сключени най-важните договори за ограничаване на атомните оръжия. Това са Договорът за забрана на опитите с ядрено оръжие в атмосферата, космическото пространство и под водата от 1963 г. и  Договорът за неразпространение на ядреното оръжие от 1968 г.

В-к „Правда“ когато обявява взривяването на бомбата пише, че тя все пак е вчерашният ден на атомното оръжие и че вече са създадени още по-мощни заряди. Това обаче не е вярно и е пропаганден ход. Прочутата ракета „Протон“ вече е била конструирана, за да носи боеприпаси с мощност 150 мегатона, но така и си остава на чертожната маса.

„Протон“ започва да извежда в Космоса съветски сонди и луноходи доста по-късно.

“Ние, смъртните, никога няма да разберем от какво се състоят слънцето и звездите, а на боговете им е тъжно, когато гледат как хората се стремят да разгадаят това,  което те завинаги са скрили”- Сократ.

Дано човечеството да открие боговете, които могат да скрият завинаги атомната бомба, за да оцелее Земята!

Източници:  http://en.wikipedia.org/wiki/Energy_Star                                    http://www.24chasa.bg/Images/Cache/Image

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.