You are here: Home // банки, гръцка криза, еврозона, европейски съюз, финансова криза // ЕВРОЗОНАТА ОБСЪЖДА КОНТРОЛА ВЪРХУ ЕВРОТО

ЕВРОЗОНАТА ОБСЪЖДА КОНТРОЛА ВЪРХУ ЕВРОТО

АКО ГЪРЦИЯ СЕ ОТКАЖЕ ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА ВАЛУТА!

EXCLUSIVE  „REUTERS” – JUN 12, 2012

Люк Бейкър – главен ръководител на бюрото на „Reuters” в Брюксел пише:

„Европейски финансови служители са обсъждали ограничаване размера на тегления от банки и банкомати, налагане на гранични проверки и въвеждане на зона на евро контрол в столицата на Гърция, ако Атина реши да да се откаже от еврото”.

Официални представители на ЕС са заявили пред „Reuters“ , че тези идеи са част от планове за
действие при извънредни ситуации. Те подчертали, че дискусиите са само, за да бъдат подготвени за всяка възможност, а не се планира за нещо, което ще се случи, защото никой не очаква Гърция да напусне зоната и единната валута.

Но при политическата несигурност в Гърция след неубедителните избори на 6 май и поради несигурността на изборите на 17 –ти юни, сега нуждата да се  предвидят завишени мерки е нарастнала, преценяват факторите от ЕС.

Дискусиите в конферентни разговори се водят усилено през последните шест седмици, тъй като се е увеличила вероятността радикалната лява коалиция СИРИЗА, да спечели изборите, а от там се увеличава  риска Гърция да отхвърли спасителния план на ЕС и МВФ. 

Никакви решени не са били взети на конферентните разговори, но членовете на работната група от Еврозоната, която се състои от финансовите министри на страните, заместник министри и ръководители на банки са обсъдили в детайли някои варианти, каза източникът.


Министърът на финансите на Белгия, Стив Ванакере по-рано е казал, че това е основната функция на всяка държава, член на еврозоната, за да бъдат подготвени за проблеми.

Казал е също,че сегашните дискусии са били водени с конкретната цел –  ограничаване изтичането на капитали от банките и банкоматите, ограничаване тегленето на пари в брой и налагане на контрола върху капитала. 

Те също са обсъждали възможността за спиране на Шенгенското споразумение, което позволява безвизово пътуване между 26-те страни, с оглед ограничаване възможността то да се използва за износ на капитали. 

Източник на Reuters потвърждава, че е говорено и за суспендирането на Шенген:

„Това не са политически разговори, а дискусии между финансови експерти, които трябва да се подготвят за евентуални събития. Това е много деликатно планиране за възможно най-лошия сценарий.“ 

Коментирът на говорителя на централната банка в Атина пред „Reuters” е, че „Централната банка на Гърция не знае за такива планове“. 

Интерес представлява статията „Кризата на Еврото” от Тони Зала поместена в независимия онлайн политически и икономически сайт The Wallstreet Сhallenger.coм в която се оценява сегашната ситуация в Гърция, но авторът се връща от 1980 г.назад във времето и пише:

„Бащата на Георгиос Папандреу, Андреас беше хитър като лисица. Той създаде социалистическата партия ПАСОК по модел „аз съм бащата на нацията“ – на гръцкия народ и циментира властта си чрез набиране на армия от държавни служители още от началото на 1980 г, всички признателни на него – бащата и на партията -майката. Вълни от неговите поддръжници по команда, в Атина и в цяла Гърция, когато беше необходимо участваха в улични демонстрации. Андреас също изигра картите си и в рамките на Европейския съюз, като се възползва от подкрепа от социалистическите партии да получи членство много по-рано от очакваното, както и да обезпечи политическа подкрепа от страна на САЩ, под предлог, че по това време американците се нуждаят от приятелска държава в този край на Европа и това е Гърция”. 

Заложените основи на гръцката политика от Андреас Папандреу и неговата социалистическа парти ПАСОК  намериха благодатна почва сред гръцкото общество и пуснаха дълбоки корени.

Редуващите се в Гърция леви и десни правителства следваха основната насока, заложена от Андреас – обграждане от верни партийни привърженици, за което им се отблагодаряваха с държавни служби, високи заплати и много бонуси и привилегии. Но всъщност тази лумпенизирана многохилядна маса само консумираше блага наготово и бавно но сигурно тласкаше Гърция към дъното на „плаващите пясъци“. 

Кореспондентът на „Reuters” Люк Бейкър пише в статията си:

„Гърция получава помощ, но дългът й е толкова голям, че тя от всякъде е заобиколена от плаващи пясъци”.

Снимка на „Reuters”.

На предстоящите избори на 17 юни ще се разбере доколко чуждестранните кореспонденти, които наблюдават внимателно случващото се с Гърция са прави или не.

 


« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.