You are here: Home // Без категория // РАЗЛИКИТЕ МЕЖДУ МАФИОТ И МАФИОТ

РАЗЛИКИТЕ МЕЖДУ МАФИОТ И МАФИОТ

Разликите между мафиот и мафиот

Deutsche Welle – отпреди 8 часа

Докато цяла Европа казва, че в България няма нито един осъден мафиот, прокуратурата твърди точно обратното. Което означава, че прокурорите явно си имат своя собствена представа за това какво точно е мафиот.

Коментар на Татяна Ваксберг:

В навечерието на поредния доклад от Брюксел прокуратурата пак е изнервена – вероятно знае, че в доклада няма да пише нищо кой знае колко хубаво за нея. 

Разбираме го от едно твърдение на Борис Велчев. 

Главният прокурор казва, че от 5 години не може да разбере кои български съдебни дела Европейската Комисия смята за знакови и защо се заема да наблюдава точно тях. 

Истината е малко по-различна обаче.

Самата прокуратура не знае кои дела в България да смята за знакови. 

Това незнание не е от вчера. Още през 2009 година фондация „Риск Монитор” обърна внимание на това, че прокурорите подозрително често променят собствената си вътрешна дефиниция за „чувствителни“ дела „от обществен интерес“, както впрочем и дефиницията си за дела „срещу организираната престъпност“.

А промените в дефиницията на свой ред водят дотам, че е безсмислено да се сравняват отчетите на прокуратурата от две различни години, защото данните във всеки от тях ще се осланят на различни изходни критерии.

На „сляпа баба“ с мафиотите. 

Днес обаче този проблем ни се представя по обратния начин. 

Главният прокурор твърди, че ако нечии критерии са неясни, то това са тези на Брюксел, а не неговите. Накратко: хвърля върху Европейския Съвет обвинение, което следва да отправи към себе си. 

В изследването отпреди три-четири години е посочено, че хаосът в дефинициите, ползвани от прокуратурата, е довел до чист абсурд. 

Целият континент говори за това, че в България няма нито един осъден мафиот, а прокуратурата пише доклад, в който казва, че е спомогнала за осъждането на цели 77 мафиоти.

Значи още тогава е било ясно, че прокурорите не са като всички останали хора, защото по различен начин си представят какво точно е мафиот.

Съответно могат да го видят там, където никой друг не го вижда. И даже да го преброят като осъден.

Виновните са в Брюксел, а не в София, естествено… 

В това разминаване няма нищо смешно, напротив – то свидетелства за проблем от функционално естество, и то от направо скучни сфери като статистика и методология. 

Европейската комисия посочва в няколко свои поредни доклада за България, че съдебната власт не борави с надеждна статистика. В разширен превод: магистратите не знаят как да преброят мафиотите, докарани до съд, и не знаят кои от делата срещу тях трябва да се смятат за особено важни. 

В още по-разширен превод: магистратите не знаят дали работят успешно или неуспешно, след като не знаят кого трябва да подгонят с истински голямо усилие.

Добре, че най-после научихме кой е виновен 

Но както научаваме едва сега, това европейско предупреждение е звучало на прокуратурата така, сякаш е на китайски – и то в продължение на 5 години! 

По същия начин трябва да е звучало и местното, съвсем българско недоумение, че откакто прокурорите се отчитат, не е ясно по каква методология те правят това.

Всъщност, ако една институция е подозирана едновременно в неефективна работа по най-важните задачи, в липса на методология при отчитането на дейността си и в липса на надеждна статистика, не е много ясно защо трябва да очакваме някакви данни от нея. 

Би следвало да очакваме нещо съвсем различно, което и без това е на масата – контраобвинение, че виновните са в Брюксел, а не в София. 

Коментарът на Татяна Ваксберг е точен, но ние от Razuznavane.com ще поставим и един друг аспект на борбата с мафията:

Мафиоти „управляват“България, твърди „Ню Йорк Таймс“! Сериозно обвинение, което трябва да стресне хората, които имат отношение към проблемите с мафията.

Мафиоти „управляват“ България, пише и гръцкият вестник „Катимерини“, позовавайки се на публикацията в „Ню Йорк Таймс“.

„Катимерини“ пише още, че България е оставане на произвола на съдбата на престъпниците. Вместо да допринесе за борбата с корупцията в Европейския Съюз, с членството на страната в съюза, тя всъщност я засили, тъй като в подземния свят се конкурират за европейски средства.

Какво нечувано гръцко нахалство и наглост. И каква жалка подигравка с Европейския съюз от страна на Гърция, напечатана на страниците на в-к „Катимерини“.

Гърция – доказаният най-голям крадец на европейски средства, обвинява подземния свят в България, че се конкурира за европейски пари.

Гръцките политици – всъщност “ мафиоти от класа“ свободно бъркаха дълги години  в европейските каси и си взимаха колкото си искат пари. После по-голямата част им бяха опростени,  защото толкова много бяха крали, че заплашваха ЕС с банкрут и да потъне като Титаник.

И не се намери някой да каже: Господа шефове от Брюксел, та гръцките политици – крадци и мафиоти, въобще не са помисляли, а камоли стряскали от думи като прокурор, следствие , съд, затвор. А Брюксел  подминаваше тихомълком тяхните кражби.

Но за българската мафия голяма  загриженост се проявява от Европейския съюз, а също така и от  Deutsche Welle, Катимерини, та дори и от „Ню Йорк Таймс“.

Интересно, Европейският съюз пише ли някакъв доклада за престъпността и мафията в Гърция и дали Deutsche Welle и дали въобще някъде е писано нещо по този въпрос.

Дали Татяна Ваксберг ще запита Брюксел и ще  напише нещо и за Гърция, което Deutsche Welle да помести?

Не защитаваме НИКОЙ МАФИОТ И НИКОЯ МАФИЯ – българска, гръцка или каквато и да е. Но към коментара на Татяна Ваксберг само ще добавим:

РАЗЛИКАТА МЕЖДУ МАФИОТ И МАФИОТ Е  ГОЛЯМА – ЗАВИСИ КОЯ МАФИЯ СТОИ ЗАД МАФИОТА!

НО НАЙ-МНОГО  ЗАВИСИ ОТ ТОВА – КОЙ СТОИ ЗАД МАФИЯТА!!!

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.