You are here: Home // банки, Общи, Олигарси, петрол, фантастика, финансова криза // ПЛАНЕТАТА МОЖЕ ДА СЕ ИЗПЪРЖИ СЛЕД НЯКОЛКО ДЕСЕТИЛЕТИЯ

ПЛАНЕТАТА МОЖЕ ДА СЕ ИЗПЪРЖИ СЛЕД НЯКОЛКО ДЕСЕТИЛЕТИЯ

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕТО Е ОТ РОМАНА „СЕДМИЯТ ПЕЧАТ” на известният португалски писател ЖОЗЕ душ САНТУШ. 

„Когато сне седмия печат, настана тишина на небето“. „Седмият печат от Откровението на Иоан вече е разчупен и краят на света наближава”.

Така Библията оповестява началото на Апокалипсиса.

Има ли надежда за човечеството? Надежда винаги има ако разума побеждава егоизма!

Колкото и травиално да звучат тези неща, романът „Седмият печат” е едно серозно предупреждението към човечеството, особено към онези, за които алчността за власт и пари са над всичко. 

През 1998 година петролът струваше 10 долара за барел, през 2007 година той струва 100 долара. Колко ще струва след десет години никой не знае – 200 … 300 долара? 

Никой не е осъзнал достатъчно сериозно въздействието на подобни цени върху световната икономика? А те вещаят глобална катастрофа. 

Какво да кажем пък за промените в климата, за земетресенията, за ужасните горещини, урагани, наводнения? 

Най-голямото известно масово измиране на видове се случва през периода Перм, преди 250 милиона години, когато бързо повишение на температурата само с 6 градуса по Целзий унищожава 95% от всички живи същества, причинява най-голямото масово изчезване на животински видове в историята на планетата Земя!

А „бързо“ за периода Перм означавало в продължение на 10 000 години. 

Специална Комисия към Обединените нации е изчислила, че температурите през нашия век ще се повишат също с 6 градуса. 

Изправени сме пред климатична промяна подобна на тази през периода Перм и то за много по-кратък период от време – не 10 000, а 100 години.

Осъзнава ли някой, че действително сме изправени пред „апокалипсис”? 

Отново ще кажем:”Планетата може да се изпържи след няколко десетилетия! 

Всеки от нас би могъл да посочи кой е най-наболелият проблем за опазването на околната среда и за климатичните промени – влиянието на въглеродните емисии върху природата. 

В последните 10 години в световен мащаб емисиите от въглероден двуокис нараснаха с 28,5%, което прави близо 33 млрд.тона. 

Международната агенция по енергетика предвижда до 2030 година световните емисии на въглероден двуокис да се повишат с нови 21%, като достигнат 40 млрд. тона. 

Повишаването на тези емисии ще продължи да се увеличава, най-вече заради прехода към модерния начин на живот на милиони хора в Индия, Китай,Виетнам, Малайзия, Южна Корея и още много други страни. 

Те се превръщат във все по-големи консуматори на енергия, но използват предимно въглеводороди – въглища, нефт и природен газ.

И докато защитниците на идеята за чиста околна среда вадят аргумента за това, защо трябва да се откажем от използването на въглеводородни горива и как можем да развиваме икономиката с възобновяеми енергийни източници, горчивата истина е, че конвенционалните горива ще се използват още дълго време. 

Енергийният сектор е най-голямата индустрия в света, изразходваща повече от 5 трилиона долара за година. 

Възобновяемите енергийни източници имат и своите добри страни, но не могат да се сравнят с въглеводородните горива, когато се говори за икономика, ефективност и себестойност. 

Според последни изчисления електричеството от една вятърна турбина излиза 97 долара за мегаватчас, което е почти 50% по-скъпо от тока, произведен от природен газ.

Най-скъпата форма на възобновяеми енергийни източници са фотоволтаичните панели, които произвеждат почти три пъти по-скъпа електроенергия, в сравнение с природния газ. 

Ако възобновяемите енергийни източници бяха по-евтини от конвенционалните горива, то тогава възможностите им да обхванат по-голямата част от световния енергиен пазар са съвсем реални. 

През 1949 година нефтът е задоволявал 37% от енергийните нужди на САЩ, а през 2009 година неговият дял е бил… отново 37%.

Въпреки, че за последните 6 десетилетия американците са похарчили милиарди долари за намаляване на зависимостта им от петрола, той все още остава за тях основен енергиен източник. 

Независимо дали го харесваме или мразим, за сега петролът е нещо незаменимо. 

Нищо друго не притежава качествата на петрола, когато става въпрос за енергийна плътност, лесна обработка, удобство и цена.

Електрическите автомобили може да са сред изобретенията на века, но акумулаторите не са се променили много от времето на Томас Едисън.

Бензинът е в пъти по-ефективен и от най-добрите литиево-йонни батерии. 

Колкото и невероятно да звучи, днес САЩ използват по-малко възобновяеми енергийни източници отколкото през 1949 година. 

Вятърните и соларни технологии се развиха бурно през последните години. През 1949 година преобладаващите в САЩ водноелектрически централи са задоволявали 9,3% от енергийните нужди на страната. 

През 2009 година – 60 години по-късно възобноваемите енергийни източници в САЩ, пак основно водноелектрически централи, са доставили 8,2% от енергията. 

През последните десет години световната консумация на енергия се е увеличила с около 27%, което всъщност е близо 241 млн. барела нефт на ден. 

Въпросът е можем ли да намерим заместител, който да не е въглеводород?

И отговорът е, че не можем и не сме го открири! 

Саудитска Арабия през последните десетилетия инвестира милиарди долари за разработването на петролни кладенци, защото упорито се говори, че някои от основните й източници са пред изчерпване. А производството на 1 барел нефт й струва 1 долар, а го продава за над 100 долара. 

В последните няколко години САЩ разработват успешно находища на природен газ, включително и шистов, който е значително по-евтин и конкурентен спрямо възобновяемите енергийни източници. 

Колкото и да не ни се вярва, истината е, че десетилетия наред възобновяемите енергийни източници ще останат неразработена ниша в енергийния сектор. 

Обозримото енергийно бъдеще на света ще продължава да е подвластно на въглеводородите, където тепърва природният газ ще заема доминиращо място. 

Колкото и апокалиптично да звучат думите на Жозе душ Сантуш: в книгата „Седмият печат“ опасностите за големи природни катаклизми са реални. Защото замърсяването на природата и най-вече на атмосферата с въглеводородни емисии главоломно расте. И най-лошото е, че не може да се въведе ефикасен контрол.

Авторът описва ХХІ век като време, в което въглеродните емисии ще причинят глобално затопляне и ако това се допусне, гибелта на планетата ни е неизбежна. 

Неизбежно е и изчерпване на петрола като източник на енергия, а комбинирано с бавното развитие на алтернативни енергийни източници, неминуемо ще тласне света към икономически хаос, рецесии, глад и мизерия – а това значи към апокалипсис.  

Някои от предсказанията на Жозе душ Сантуш, що се отнася до природните катаклизми се сбъдват. 

Остава тези, които държат властта и парите – петролни крале и принцове, президенти и банкери – световният елит да разбере, че всички те няма да избягнат съдбата на обикновените хора и да се спасят от апокалипсиса, ако го допуснат.

« | »

2 коментара to " ПЛАНЕТАТА МОЖЕ ДА СЕ ИЗПЪРЖИ СЛЕД НЯКОЛКО ДЕСЕТИЛЕТИЯ "

  1. totovas каза:

    Крайно време е мисленето на хората да се промени. Там е спасението. Не, на монетарния принцип на обмяна и консумация на земни ресурси. Да на свободата, изборът, интелекта и технологиите в името на бъдещото развитие на цивилизация от висок клас. Време е да се сложи край на великата заблуда, наречена пари.

  2. Dessy Dimanova каза:

    Става ли дума за пари, то никой не мисли за природата!

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.