You are here: Home // КГБ, КПСС, СССР // ЮРИЙ АНДРОПОВ – Генерален Секретар на КПСС

ЮРИЙ АНДРОПОВ – Генерален Секретар на КПСС

andropov1Защо АНДРОПОВ става покровител на ГОРБАЧОВ? Този въпрос е занимавал много хора в Русия. ГОРБАЧОВ с нищо не се отличавал от стотиците секретари на областни партийни комитети. Защо така упорито, преборвайки се със силната партийна реакция, АНДРОПОВ иска ГОРБАЧОВ да стане секретар на ЦК по селското стопанство.

Някои считат, че АНДРОПОВ, като ръководител на КГБ е имал пълна информация за корупцията във висшите етажи на власта в Центъра и решил да наложи млад и неопетнен партиен кадър от Провинцията. А ГОРБАЧОВ бил много подходящ – произхожда от партийните среди, но без никакви сериозни връзки и най-вече без никакви лидерски качества и претенции. Други считат, че това бил
много важен ”експеримент”, доколко силен и влиятелен бил вече АНДРОПОВ и дали е време да погледне към върховната власт. Вероятно,това предположение е най-правдоподобно.

Последвала шеметна кариера на ГОРБАЧОВ. Една година след като е секретар на ЦК, той е избран за кандидат-член на Политбюро, а след още една година, вече е член на всемогъщото Политбюро. За сравнение, министъра на Отбраната УСТИНОВ е избран за член на Политбюро през 1981 год., почти 3 години след ГОРБАЧОВ.

1982 година е съдбовна за Съветския съюз. На 19 януари първият заместник на АНДРОПОВ – ЦВИГУН се самоубива и неизвестно защо трупът му се изгаря веднага. На 25 януари умира СУСЛОВ – вторият човек в партията след БРЕЖНЕВ и отговарящ по идеологическите въпроси в Политбюро. Освободеното от СУСЛОВ място било идеален трамплин към върха. По стара партийна традиция се считало, че това място се полага на евентуалният катдидат за лидер. АНДРОПОВ, макар и по-млад от повечето членове на Политбюро, той също не се радвал на добро здраве, а през 1982 г. то внезапно сериозна се влошило. По пътя към абсолютната власт, АНДРОПОВ разбирал, че първо трябва да си намери ”подходящ” заместник в КГБ, но той да е от партийните среди.

През 1982 година АНДРОПОВ напуска КГБ и неговото място заема ФЕДОРЧУК, до тогава шеф на КГБ вУкрайна и близък на украинския партиен лидер ЩЕРБИЦКИ. ФЕДОРЧУК решава веднага да покаже”кой командва в КГБ” и заповядва кадровите служители да се облекат във военни униформи, с което си спечелва ненавистта на служителите В КГБ. Той просъществувал много кратко.

През 1982 година БРЕЖНЕВ бил сериозно болен и много често отсъствал от заседанията на Политбюро. Първоначално, замествал го АНДРОПОВ, но старците в Политбюро постепенно започнали да налагат ЧЕРНЕНКО като заместник на БРЕЖНЕВ и той започнал да ръководи на заседанията на Политбюро. АНДРОПОВ лесно се справил с ЧЕРНЕНКО, връщайки си отново ръководството на заседанията и показвайки недвусмислено кой е наследника на БРЕЖНЕВ. Така АНДРОПОВ спечелва последната и окончателна битка с партийната номенклатура.

На 10.11.1982 година умира БРЕЖНЕВ по пазнатата схема -”вечерта здрав, оставен без лекарски надзор, сутринта мъртав”.
На 12.11.1982 година АНДРОПОВ е избран за Генерален секретар на КПСС.

Престоят на АНДРОПОВ на върха на съветската власт е кратък – 15 месеца, като половината от това време той е принуден да се лекува в Кремълската болница и от там да ръководи огромната държава. Но деже и кратък, периодът, през който АНДРОПОВ има абсолютната власт, той е достатъчен, партийната номенклатура да загуби окончателно и безвъзвратно управленските си позиции, дълго време отстоявани с цената на много жертви и кръв. Победител е новата номенклатура, създадена от самата партия, но издигната от АНДРОПОВ в сила, която не само може да поеме ръководството на страната, но и да започне дългоочакваната промяна в Русия – ”ПЕРЕСТРОЙКАТА”. Новата номенклатура – в по-голямата си част това са старите ръководни кадри на съветските специални служби – на многобройните Управления на КГБ. Ето защо, ЮРИЙ АНДРОПОВ се счита за истинският родоначалник на съветската ПЕРЕСТРОЙКА.

« | »

1 Response to " ЮРИЙ АНДРОПОВ – Генерален Секретар на КПСС "

  1. Novae1 каза:

    Няма нищо за чудене.Андропов е физическият баща на М.Горбачов!Някой се досетил да изчисли можел ли е един 16 годишен младеж да забременее жена и се оказало…че неколцина любопитковци трябва да отпътуват набързо за отвъдното.

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.