You are here: Home // Без категория // ПЕТРОЛЪТ – ДАЛИ НЕ Е ПРОКОБА НА ПЛАНЕТАТА „ ЗЕМЯ” ВЪРХУ ЧОВЕЧЕСТВОТО ?

ПЕТРОЛЪТ – ДАЛИ НЕ Е ПРОКОБА НА ПЛАНЕТАТА „ ЗЕМЯ” ВЪРХУ ЧОВЕЧЕСТВОТО ?

КРАТКА ПРЕДИСТОРИЯ НА  ПРИРОДНОТО ЧУДО – ПЕТРОЛЪТ! 

Първа част.

Според една древна хроника, още през XVI век улиците на гр. Кросно в Южна Полша са били осветявани от лампи, които са горяли нефт.

През 50-те години на ХІХ век за първи път петрол е открит в Китай, също така в Баку – Азербйджан и полските Карпати, но ползването му е огроничено и то само на местно ниво.

За начало на индустриалното извличане на петрол се смята 27 август 1859 г., когато в CAЩ се сондира първият съвременен петролен кладенец.

Малкото американско градче Тайтъсвил в щата Пенсилвания става известно с това, че там е открит и изпомпан първият природен нефт.  

Истинският бум в Америка започва през 1870 г., когато под покровителството на крупния банкер Ротшилд, друг евреин – младият Рокфелер, става собственик на петролна сонда и скоро след това, с капитал от Ротшилд създава компанията „Standard Oil“.

Сондите в Америка никнат като гъби, появяват се и рафинерии. Петролната треска е като златната в Клондайк. Петролът бързо намира голямо приложение и става основно гориво в промишлеността и транспорта. Включва се и науката и приложението му непрекъснато расте. Петролът се изявява като силен катализиращ фактор върху цялостната икономика и до голяма степен предопределя бързото и изпреварващо развитие на Америка.

Рокфелер натрупва голямо състояние и фирмата му „Standard Oil“, която вече държи почти 90 % от петролния бизнес в САЩ се превръща в най-големият американски петролен гигант. Рокфелер е и първият американски милиардер, постигнал основно богатството си чрез нефтения бизнес.

Петролът носи големи печалби, но поражда и големи съблазни, което стимулира раждането на силна конкуренцията. Започва ожесточена борба за нови петролни кладенци, петролни полета, нови технологии и петролни пазари. 

„Стандард ойл” вече се чувства много силна, действа с груби и дори незаконни средства, с което си създава много врагове и сериозни спорове водещи до съд.

След години на влачене на съдебни дела, Върховният съд на CAЩ решава, че фирмата нарушава анти-монополните закони и през 1911 г.„Стандард ойл“ е разбита на 35 отделни фирми. 

Купувайте акции на „Стандард ойл“, съветва Рокфелер приятелите си, когато новината от съда достига до него, след което спокойно продължава да играе голф.

В същност, след „разбиването„ й със съдебното решение „Стандард ойл“ разраства още повече, става още по-силна и по-голяма, което не е могло да стане без помощта на еврейското лоби.

От новите 35 фирми най-голяма става „Стандард ойл ъв Ню Джърси“, по-късно получила името „Ексон“.

Тя поема същата ролята на осъдената компания-майка „Стандард ойл“ и в момента е най-голямата петролна компания в света. 

Сред по-големите бивши фирми на „Стандард ойл“ са „Стандард ойл къмпани ъв Ню Йорк“ – по-късно наречена „Мобил“ и „Стандард ойл ъв Калифорния“ – наречена „Сокал”, а по-късно „Шеврон“. 

В началото на 70-те години на ХІХ век шведската фамилия Нобел – баща и тримата му сина се преместват в Петербург, Русия. Там започват петролен бизнес експлоатирайки руските петролни находища и се налагат като водещи на руския петролен пазар.

Единият от синовете – Алфред Нобел е откривателят на динамита, от който фамилията става още по-богата. Създаването на динамита и неговата употреба не радва учения и той постепенно изпада в психическа ленност и апатия считайки, че е навредил на хората с откритието си. На стари години, може би като изкупление, Алфред прави историческото завещание, като оставя голяма сума за награди на учени, допринесли на науката и човечеството и така създава фонда за Нобеловата награда. 

През 1883 г. руснаците откриват големите петролни залежи в Баку и много бързо развиват това огромно богатство. През 1883 г. клана Ротшилд чрез парижкия си клон се включват активно и бързо осъществяват контрол върху Каспийско-Черноморската компания, а след няколко години контролират и Мазутната компания. 

По същото време Ротшилд също се включва в експлоатацията на руския петрол в Кавказ и заедно с Рокфелер създават силно еврейско петролно лоби и след време слагат ръка и върху петролния бизнес на братята Нобел.

След болшевишката революция, фирмата на Рокфелер „Стандарт Ойл ъв Ню Джърси” купува 50% от принадлежалите на Нобел огромни кавказки нефтени полета макар, че тяхната собственост била национализирана от комунистите. 

През 1927 г. друга Рокфелерова фирма – „Стандарт Ойр ъв Ню Йорк” построява рафинерия в болшевишка Русия и това е първата инвестиция на САЩ в Русия след Октомврийската революция. 

Малко след това, компанията „Стандарт Ойл ъв Ню Йорк” и дъщерната и фирма „Вакюъм Ойл Къмпани”  сключват сделка с болшевишкото правителство да търгуват със съветския нефт в европейските страни.

Сделката е подкрепена с това, че банките на Ротшилд отпускат заем на съветското правителство в размер на  75 млн.долара. 

Звучи невероятно – от една страна болшевиките уж ликвидират капитализма върху неизмеримата територия на бившата руска империя, а от друга оставят избрани капиталистически компании, предимно еврейски работят свободно и необезпокоявано в Русия. 

Петролът се оказва основен фактор за бързото развитие на световната икономика и прогреса, както и за бързо и лесно печелене на пари. 

Вече започнала, петролната борба бързо се разраства, особено след като петролът става основен енергиен източник и се използва не само в промишлеността и транспорта но навлиза все по-масово и в бита. 

Страните с големи петролни залежи бързо забогатяват и за да се справят със силната конкуренция, организират се в картелна организация наречена ОПЕК – организация на страните износителки на петрол.

Членовете на ОПЕК ясно разбират, че основният им конкурент е еврейският финансов капитал и силното еврейско лоби. Крупните банкери Ротшилд и Рокфелер отдавна са в петролния бизнес и понеже гой е силно печеливш, инвестират големи капитали и извличат огромни печалби

В ОПЕК членуват Алжир, Индонезия, Иран, Ирак, Кувейт, Либия, Нигерия, Катар, Саудитска Арабия, ОАЕ и Венецуела.

Общото им производство е около 40 % от световното производство на суров петрол. Но тези единайсет страни държат общо повече от три четвърти от доказаните резерви на петрол в света. 

ОПЕК играе важна роля не само в определяне квотите за износа на петрол от държавите – членки на организацията, но взима и основните решения за определяне на ценовата политика. А от там влияе и върху световната производствена и икономическа конюнктура на петролния бизнес. 

За отбелязване е един много съществен факт – с всеки изминат ден, потребността и влиянието на петрола върху човечеството рясте. Дали това е случайно?                    

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.