You are here: Home // САЩ, ФБР, ЦРУ // ТОВА Е СВРЪХСЕКРЕТНАТА СТРАНА – АМЕРИКА

ТОВА Е СВРЪХСЕКРЕТНАТА СТРАНА – АМЕРИКА

РАЗУЗНАВАНЕТО В САЩ СИ Е СЪЗДАЛО СВОЯ СОБСТВЕНА АМЕРИКА.

Ще разкрием РАЗСЛЕДВАНЕТО на The Washington Post, което показва докъде се е разпростряла тази свръхсекретна Америка и колко ефективно работи тя.

РАЗСЛЕДВАНЕТО НА СВРЪХСЕКРЕТНАТА АМЕРИКА Е ОТНЕЛО ДВЕ ГОДИНИ!

Две години работа, разговори със стотици хора и записи – толкова време е отнело на журналистите Dana Priest и William M. Arkin.  И ето, основните моменти от това РАЗСЛЕДВАНЕ, допълнени с наша конкретна информация за подслушванията на ФБР.

1271 държавни организации и 1931 частни компании в Съединените щати работят по програми, свързани с контратерористична дейност, национална сигурност и разузнаване.

ОКОЛО 854 000 ДУШИ В САЩ ИМАТ ДОСТЪП ДО СЕКРЕТНА И СВРЪХСЕКРЕТНА ИНФОРМАЦИЯ.

Във Вашингтон и околностите му от септември 2001 г. досега са построени или се строят общо 33 комплекса от сгради за свръхсекретна разузнавателна работа, чиято обща площ е около 17 млн. квадратни фута (1 фут=30.48 см).

Много специални и разузнавателни служби дублират функциите си и изпълняват едни и същи задачи, като резултатът от това е излишни работни места и раздути разходи.

Така например за паричните потоци на терористичните организации в САЩ отговарят 51 федерални служби и ведомства.

Анализаторите, които изучават документите и прихванатите разговори, пишат 50 000 отчета на година, затова и много събрана и анализирана информация просто се… игнорира.

Това е основната причина да не бъде разкрито и предотвратено замисленото покушение и стрелбата в американската военна база Форт Худ в щата Тексас, където майор Нидал Малик Хасан, мюсюлманин роден в САЩ е разстрелял 13 души и ранил други 30, като е използвал два пистолета.

Форт Худ край град Килийн в щата Тексас, е най-голямата американска военна база в света. Тя се намира между градовете Остин и Уейко.

Взривът на борда на самолета миналата Коледа беше предотвратен не в резултат на работата на хилядите анализатори и изхарчените средства, а благодарение на бдителен пасажер който видял, че дрехата на съседа му гори.

Бюджетните разходи на САЩ за разузнавателни дейности са 75 млрд. долара за 2009 г. – 21.5 пъти повече отколкото преди 10 септември 2001 г. Разходите до 2012 година са увеличени още повече.

Но тази публична статистика не отчита многото проекти на армията или контратерористичните програми на територията на САЩ.

Не по-малко от 1/5 от правителствените служби, които се занимават с борбата с тероризма, създадени или реорганизирани след 11 септември 2001 г., днес са с многократно увеличени щатове – някои са се раздули в пъти.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DCS 3000 е само една част от американската система за подслушване и прихващане на разговори от цял свят.

Ежедневно системите на Министерството на националната безопасност прехващат и прехвърлят на съхранение 1.7 млрд. електронни съобщения, телефонни позвънявания и други комуникации.

Ключова роля в тази работа играят нископлатените сътрудници, които заради икономии, си носят обед от къщи в офиса.

Опирайки се на познанията си за културата на една или друга нация, те търсят улики за враговете на САЩ в незначителни разговори, шифровани съобщения, анонимни сигнали и даже боклук

Тези 20-30 годишни анализатори получават  заплата около 50 – 60 хиляди долара на година.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ФБР е изградило сложна клик система за наблюдение, която прихваща моментално и записва подслушвания от почти всяко устройство за комуникация по света, като използва специални спътници.

По правило типичният аналитик знае много малко за приоритетните страни – Ирак, Иран, Афганистан и Пакистан – и не говори свободно езиците им. Но пък пише куп доклади.

Само в Интернет работят 60 секретни анализаторски сайта, за които се смяташе, че са премахнати като ненужни.

Същински зомбита, както коментира един от източниците на изданието. Сътрудниците, които ги четат казват, че в много доклади се предъвкват вече известни факти.

Разузнавателните служби си вършат работата в предградия на територията на Съединените щати. Разбира се, прикритието е почти перфектно. Всичко на пръв поглед напомня обичайните домове за американската средна класа. Но само на пръв поглед.

„Като този тухлен склад например. Но той не е само склад. Ако минеш през вратата, виждаш, че в задния двор се е скрила нечия лична охрана: цял отряд черни джипове, с броня, защитена от взривове и обстрел. На главната улица на градчето може да се види обявление, което кани сътрудниците с допуск до свръхсекретна информация за някакво събитие”.

„Сградата, в която са офисите, напомня на хотел, където фирмите могат да наемат зали и помещения, защитени от подслушване”.

„Даже канализационната шахта между две невисоки здания не е обикновена – тя е в бетонен цилиндър и се явява точка за достъп към правителствената кабелна мрежа”.

Описанието напълно съответства на съществуващия в околностите на Вашингтон т.нар. „клъстър Форт Мид“.

Той е най-големият от дузина подобни клъстъри (група сгради) в различни американски щати – възловите места на свръхсекретната Америка, чийто щат наброява 854 000 сътрудници.

Има клъстър Далас-Шантил, Денвър-Аурора и Тампа и др. Това са аналози на традиционните военни градчета, чиято икономика зависи от федералния бюджет, а атмосферата – от дейността на обитателите им.

Разликата разбира се е в това, че военните не действат в чак такава обстановка на секретност.

В клъстърите на свръхсекретната Америка, лента с логото на компанията, прикрепена към баджа (емблемата), често е единственото указание къде се намира офисът.

За работата не се говори. За назначенията също. Споровете за ролята на разузнаването в защитата на страната започват само когато нещо се обърка и правителството разпореди разследване, или когато изтече поверителна информация в медиите.

Повечето американци не се досещат за близостта на клъстъра, даже когато GPS-системата за навигация започне да прекъсва, тъй като сигналите се заглушават. Това е ясен знак, че Агенцията за национална сигурност (NSA) e някъде наблизо. Но къде точно – е трудно да се установи.

Дървета, огради и хълмист ландшафт скриват присъствието на NSA, а бетонни бариери, охранителни постове и предупредителни знаци не позволяват на страничен човек да попадне на територията на най-голямата разузнавателна служба в САЩ.

В нея работят около 30 000 души, като прослушването и анализът на прехванатите разговори се върши денонощно.

Паркингите в комплекса са върху 112 акра.

В близките 15 години се планира щатът на NSA да се увеличи с още 10 000 сътрудници, а комплексът във Форд Мид да се разшири от сегашните 6.3 млн. кв. фута до почти 14 милиона.

NSA, както и няколко разузнавателни и правителствени агенции, разположени на територията на бившата военна база Форт Мид, внасят всяка година в местната икономика $10 млрд. под формата на заплати на своите служители и договори с частни фирми.

Фирмите, които работят по договори с разузнавателните служби, заемат цели бизнеспаркове, свързани с клъстъра чрез специални пътища, които са табу за външни лица.

„Служителите ни са длъжни да изпълняват строги правила, които нарушават правото им на личен живот: те редовно се проверяват от детектор на лъжата, длъжни са да представят подробни отчети за всичките си чуждестранни пътувания. Обучават се как да се укриват от любопитни съседи и приятели, а някои – и да работят под чуждо име”.

Ако пият твърде много, вземат прекалено много пари назаем или общуват с граждани на някои страни, могат да загубят достъп до класифицирана информация. Този допуск е тяхната гаранция за пожизнено трудоустройване на работа в NSA или подобни служби”.

На щат работят повече математици от което и да било друго ведомство в страната, а също така лингвисти и шифровчици.

„Това са едни от най-блестящите умове в света. Необходимо им е високо качество на живот, както и високо ниво на училищното образование за децата им“,  казва Кен Улмън от администрацията на Харвард, който също влиза в географската сфера на влияние на NSA.

Училищата наистина са сред най-добрите в страната, а в някои ще се въведе предмет, по който децата от 10-годишна възраст ще се учат как да действат и се държат така, че да получат и задържат достъпа си до класифицирана информация.

СПОРЕД ЩАТСКОТО БЮРО ПО ПРЕБРОЯВАНЕТО,“КЛЪСТЪРИТЕ“ НА РАЗУЗНАВАНЕТО СА В ШЕСТ ОТ ДЕСЕТТЕ  НАЙ – БОГАТИ РАЙОНИ В САЩ.

– В Лъдън, най-богатият, и Феърфакс Каунти (втори по богатство), живеят служителите на управлението, което се занимава с шпионските спътници.

– Във Феърфакс са служителите на ЦРУ и националното разузнаване.

– В Хауърд Каунти – третият по просперитет, живеят 8000 служители на NSA.

– На 9-о и 10-о място са Арлингтън Каунти, където е Пентагонът, и по-големите агенции за разузнаване, и Монтгомъри – където живеят служители на Националната агенция по геополитическо разузнаване.

По наши данни,  има дълбоко засекретени клъстери и зад граница. Ние ще ви покажем един такъв.

Това е секретен cluster в село Zharay, област от Kandahar, Afghanistan. Чрез него американските войски контролират стратегически важен район.

Вероятно такива секретни clusteri има на много места не само в Авганистан.

Сигурно и в другите страни, в които САЩ воюва, чувства се несигурна или режимите са нестабилни като тези в Ирак или Либия  например.

(А village cluster in Zharay district of Kandahar, Afghanistan).

В СВРЪХСЕКРЕТНАТА АМЕРИКА ДЪРЖАВАТА РЕГУЛИРА ВСИЧКО!

От дебелината на стоманата за ограда, до стандарта на хартиените чанти за транспортиране на секретни документи, дебелината на стените и височината на звуконепроницаемите подове.

Всички сгради, където се работи със секретна информация, се проверяват редовно, а новите – от тавана до мазето, преди NSA да разреши да имат дори само телефонна връзка.

Джини Бьорн разказва, че от 20 години живее с човек, който работи в NSA, а сега сътрудничи по друг договор. Той е бил на война. Къде – тя не знае.

Той върши важна работа. Каква точно – тя не знае…

Чрез анализите си Dana Priest и William M. Arkin показват колко тромави, неефективни и разточителни са разузнавателните структури  създадени в САЩ още преди девет години – след атентатите от 11-ти септември 2001 г.  Единствената разлика сега е, че те са набъбнали още повече.

Dana Priest е известен журналиста два пъти носител на престижната награда „Пулицър“. Първият път през 2006 г.,когато я получава за публикациите си за тайните затвори на ЦРУ и операциите на Фермата зад граница.

Кодираният текст в пластиката „Криптос” пред сградата на американското Централно Разузнавателно Управление в Ленгли щата Вирджиния от двадесет години, до ден днешен остава неразгадан. Някои считат, че това е масонско послание, други предполагат, че е послание към извънземни. Но всичко това са предположения!

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.