You are here: Home // Русия, САЩ, СССР, ФБР, ЦРУ // ГОЛЯМАТА ШПИОНСКА РАЗМЯНА – ИГРАТА НА ПРЕЗИДЕНТИТЕ !

ГОЛЯМАТА ШПИОНСКА РАЗМЯНА – ИГРАТА НА ПРЕЗИДЕНТИТЕ !

Първа част.

По информации от NY Times, Washington Post и други източници от юни 2010

АКО НЯКОЙ МИСЛИ, ЧЕ ВОЙНАТА НА “ ТИХИЯ ФРОНТ“ МЕЖДУ РУСИЯ И АМЕРИКА Е ПРИКЛЮЧИЛА, ГОРЧИВО СЕ ЛЪЖЕ!

Вашингтон и Москва подготвят размяна на задържаните в САЩ десет руски агенти обвинени, че шпионират  в полза на Русия, срещу четири руски затворници, също осъдени като шпиони на САЩ.

Това твърдят в свои публикации „Ню Йорк таймс“ и „Вашингтон пост“ без да се позовават на официални източници. Но мълчание е покрило подготвяната операция „Размяна“ както в Москва, така и във Вашингтон.

Прессекретарят на Белия дом – Робърт Гибс отказва коментари по въпроса за евентуалната размяна.

„Не мога да ви кажа нищо по този въпрос,“ заяви Гибс, определяйки ситуацията като „чисто съдебен въпрос“ и препрати медиите за отговори към американското Министерство на правосъдието.

Говорителят на Дирекцията за национална сигурност към Министерството на правосъдието на САЩ Дийн Бойд, също отказа коментари по случая.

Разследването, при което в САЩ беше разкрита руската нелегална шпионска група е било водено от ФБР.

Според последвало съобщение в сайта на Министерство на правосъдието, разкрита е мрежа от нелегални разузнавачи, която дълго е работила в САЩ  за Външното разузнаване на Руската федерация.

Осем души от арестуваните  били по обвинения в изпълнение на особено секретни задачи, а други двама за участие в същата шпионска мрежа. Имало и 11-ти агент – 55 годишният Кристофър Метсос, но той своевременно напуснал САЩ заминавайки за Кипър, след което изчезва.

По информация на Ройтерс групата имала задача от Службата за външно разузнаване на Руската федерация да проникнат  в САЩ под фалшива самоличност на американци и да се внедрят като дълбоко законспирирани нелегални агенти.

Американското Министерство на правосъдието информира, че задържането им е резултат от разследване продължило няколко години.

Следствените действия са водени от ФБР, окръжният прокурор на южния окръг в Ню Йорк, отделът за борба с шпионажа и разузнавателният отдел на Управлението за национална безопасност към Министерството на правосъдието.

През февруари тази година американските специални служби са информирали Белия дом за групата руски шпиони действали в САЩ и на 27 юни 2010 г. след получаване на съответни санкции, шпионите са били арестувани.

Президентът Барак Обама е бил информиран за случая на 11 юни – поне така се тврди.

Бившият полковник от съветското разузнаване и премиер на Русия Владимир Путин отказва да коментира шпионския случай. Неговият говорител изразил мнение, че той едва ли ще бъде обсъждан на срещата между Путин и бившия US президент Бил Клинтън, който е на посещение в Москва.

Руската Служба за външно разузнаване заявила пред РИА Новости – Руската Информационна Служба, че също няма да коментира шпионската размяна.

Преди да се стигне до размяната, задържаните в САЩ десет шпиони  са признали по съмнително бърз начин пред съда, че са шпионирали за Русия и че са работили за руските секретни служби. Признават се за виновни и приемат да бъдат депортирани от САЩ.

И буквално след часове те са били  депортирани!

В замяна, Москва пуска четирима руснаци осъдени за шпионаж в полза на западни секретни служби и предимно на САЩ. До тогава те отричали, че са шпиони, но за да бъдат разменени срещу руските агенти и те трябвало пред съда да направят признаия.

От действията на американските и руски власти ясно се разбира, че става въпрос за уговорена сделката между двете страни и то на най – високо равнище.

10.07.2010 година.

На летището във Виена е извършена най-голямата операция по размяна на шпиони между САЩ и Русия след края на Студената война.

Размяната е извършена както едно време – в стил „ Джеймс Бонд”.

Кацат един до друг два самолета – американски и руски, които докарват депортираните от САЩ и освободените от Русия шпиони.

В австрийската столица се извършва размяната на шпионите, в съответствие с постигнатата договореност между двете страни – американската и руската.

Боинг 767-200 на „Вижън еърлайнс“, кацнал във Виена в 9.15 часа по Гринуич е спрял до самолет Як – 42 с руски флаг.

За по малко от 2 часа престой на летището, размяната се извършва и двата самолета отлитат.

Американското министерство на правосъдието определи операцията по размяната на шпиони между САЩ и Русия за успешно приключила, съобщи БиБиСи.

Между арестуваните и експулсирани руски агенти е и Анна Чапман, определяна от медиите в САЩ за руската „ Мата Хари“ и фаталната жена“ в шпионския скандал.

За всички в „играта“ или от „шпионския бранш“ както и за много от пресата – американска и международна е ясно, че „голямата шпионска размяна“  се изпълнява по план, договорен между президентите на САЩ и Русия  Барака Обама и Дмитрий Медведев.

За тази цел руският президент прави уж рутинно посещението във Вашингтон няколко дни преди да се осъществи операцията по размяната  на шпионите.

И за разузнаванията на Сащ и Русия, както в „добрите стари времена“ шпионският скандал приключи във Виена, столицата, използвана по времето на Студената война най-често  като „страната на шпионските размени“.

Очевидно, тази особено важна роля на Виена за разузнавателните служби на различните страни и особено за тези на Русия и САЩ все още не е свършила. Виена продължава да предоставя необходимите условия и удобства за „уреждане на сметките“между отделните разузнавания.

Виена и сега беше  отново използвана за тази цел.

Но добрият край на шпионската размяна не може да засенчи опасният извод, който трябва да се направи, че войната на „тихия фронт“ между САЩ и Русия все още не е свършила и негласно, двете страни продължават да си нямат доверие и да се наблюдават внимателно и подозрително!

Шпионският скандал избухна и разреши само 5 дни след като Обама и Медведев ядоха заедно бургери край Вашингтон.

И вече няма никакво съмнение, че размяната на задържаните руски шпиони срещу американски агенти – затворници в Русия е била договорена между президентите на САЩ и Русия Барак Обама и Дмитрий Медведев. Маже би на бургери?

А разузнаванията и внедрените агенти продължават да работят в двете страни, докато се стигне до следващата „размяна“?! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.