You are here: Home // КГБ, Русия, САЩ, ФБР, ЦРУ // ИЗГОНЕНИТЕ РУСКИ ШПИОНИ ОТ САЩ НАГРДЕНИ С ОРДЕНИ В РУСИЯ

ИЗГОНЕНИТЕ РУСКИ ШПИОНИ ОТ САЩ НАГРДЕНИ С ОРДЕНИ В РУСИЯ

Москва 18.10.2010

Президентът на Русия Дмитрий Медведев награди днес с високи държавни отличия изгонените от САЩ на 10 юли руски шпиони, съобщи Агенция Франс Прес, като се позова на руски медии.

В Кремъл днес се е състояла церемония, на която са били връчени държавни награди на членове на Службата за външно разузнаване, в това число и на агентите, които са работили под прикритие в САЩ до завръщането им в страната през юли, заяви говорителката на президентската канцелария Наталия Тимакова.

Станалата световно известна агент Анна Чапман беше с прилепнала военна униформа, когато получи орден от президента Дмитрий Медведев, с което отново привлече вниманието на всички.

25.07.2010 Информация на Българската национална телевизия. 

Руският премиер Владимир Путин съобщи, че се е срещнал с 10-те агенти от разузнаването, депортирани от САЩ при най-голямата шпионска размяна след Студената война.

Путин не е  казал къде е била срещата, само е уточнил, че на срещата е присъствала и нашумялата медийна звезда Анна Чапман.

За всички премиерът предрича светло бъдеще.

Срещнах се с тях, разговаряхме за живота и „На жива музика изпяхме “ С какво започва родината“ – не се шегувам“, споделя Путин.

Песента е от филма „Щит и меч“ от 60-е години, за съветски разузнавач внедрен в секретните служби на нацистка Германия.

Премиерът на Русия Владимир Путин – стар чекист, казал още:

”Всеки от тях е имал трудна съдба – трябва да знае чужд език като свой роден, да мисли и да говори на този език. Трябва да прави необходимото за страната си в продължение на много години, без дипломатически имунитет, с ежедневни рискове както за самия него, така и за близките му, които дори не знаят с какво се занимава.

Що се отнася до бъдещето на 10-те разузнавачи, Путин няма съмнения, че ще си намерят хубава работа и ще имат интересен и ярък живот.“ 

Путин заявил, че провалът е заради предаделство и той знае кой го е извършил. ”А предателите винаги свършват зле – или като алкохолици, или като наркомани, или“..

На въпроса дали Русия планира реванш Путин отговорил, че тайните служби живеят по свои закони и хората в тези служби ги познават добре.

Американският министър на правосъдието Ерик Холдър няколко дни след депортирането обяви, че агентите не са успели да предадат някакви важни американски тайни, но те са представлявали потенциална заплаха за САЩ и са получили стотици хиляди долари от Русия.

Руският вестник „Время новостей” пише, че „от размяната най-пострадала е руската страна и по-специално Службата за външно разузнаване. Защото Русия по този начин признала, че са арестувани кадрови разузнавачи. Властите няма да разменят случайни хора срещу осъдени за държавна измяна в Русия. Това значи, че не сме се държали като „приятелска“ страна и сме продължавали да шпионираме САЩ”.

Това е един от най-мащабните провали в съвременната история на руското разузнаване, подчертава вестникът.

Същевременно ще бъдат посрамени онези политици и аналитици, които смятаха, че цялата история с „шпионската мрежа“ е измислена от злонамерени американски политици и тайните служби, целящи да осуетят сближаването между Русия и САЩ и да злепоставят Барак Обама, посочва изданието.

Разплитането на шпионската история от ФБР започва отдавна – преди 7 години, но разработка се ускорява, когато се получава информация, че  руски агенти се готвят дя напуснат спешно САЩ. 

Също така, ФБР установява, че Анна Чапман опасно съблазнява представител на висшата администрация на американския президент Барак Обама.  Освен ФБР, с такава версия излиза и Би Би Си.

Московският окръжен военен съд осъди задочно на 25 г. затвор бившият полковник от руското разузнаване Александър Потеев за държавна измяна, дезертиране и проваляне на изведена група руски агенти в САЩ, съобщиха руските информационни агенции.

Александър Потеев, полковник от КГБ е изменилият през 1999 г. Бил е зам.началник на  Управление „С”, едно от най–важните в съветското разузнаване и е знаел голяма част от руската агентура зад граница.

От шпионския скандал най много е спечелила агент „90 – 60 – 90” (мерките на сексапилната фигура на агента Анна Чапман), чиято страст към самореклама е ненаситна, а има поведение нехарактерно за руски шпионин. 

Младата кравица стана истинска медийна звезда не само с нетипичното си за агент, „плей-бойско“ поведение, но и за това, че тя установява разкриването им като агенти и уведомява разузнавателния център в Москва.

Извън пикантните детайли около шпионският скандал с привкус от времено на Студената война и Джеймс Бонд случаят, който по-скоро трябва да се назове шпионска афера, разбуди позабравения дебат около ролята на разузнаването в съвременния глобализиран свят.

Но също така постави въпроса и за истинската същност на руско-американските отношения, на които Барак Обама и Дмитрий Медведев се опитваха да поставят ново начало.

Или както Обама го нарече”рестартиране” на отношенията.

Възможно ли е това да се случи, като се има предвид поведението и отношението на президента Медведев и премиера Путин по доказания шпионски скандал?

Очевидно, руснаците не вярват на американците, а американците дали вярват на руснаците?

Очевидно, времето на „Джеймс Бонд“ за руските секретни служби още не е свършило?

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.