You are here: Home // КГБ, КПСС, криза, Предатели, Русия, САЩ, СССР, ЦРУ, шпионаж // РУСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ ОЩЕ РАБОТИ ПО ПРАВИЛАТА НА КГБ

РУСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ ОЩЕ РАБОТИ ПО ПРАВИЛАТА НА КГБ

 ЩЕ СПЪНЕ ЛИ РУСИЯ „ПРЕЗАРЕЖДАНЕТО” НА ОТНОШЕНИЯТА СЪС САЩ, КОЕТО ОБЯВИ ОБАМА?

Шпионирането на противника чрез внедряване на нелегални агенти е считан за един от най-важните методи на руското разузнаване още от времето на Дзерджински. Тогава е бил изведен като нелегал и легализиран във Великобритания големият руски агент Ким Филби, обявен за Герой на Съветския съюз и посмъртно произведен в почетен Чекист.

Чрез невероятната шпионска „кеймбриджска петорка” създадена и ръководена от Филби, руското разузнаване постига най-големия си успех в своята история – прониква във върховете на английските и американски секретни служби.

Извеждане на нелегали в Западна Германия и САЩ е била основна задача и на оперативния работник от руската резидентура в ГДР, полковникът от руското разузнаване Владимир Путин.

Дори не се изключва той да е имал принос в подбора, подготовката и извеждането на изгонената от САЩ след близо 20 години престой руска нелегална шпионска група.

В подкрепа на това говори фактът, че Путин разчустван е провел  вълнуваща и носталгична среща с „депортираните” от САЩ руски агенти, на която са пяли стари чекистки песни.

След това нелегалите получават и държавни отличия за заслугите си. Не става ясно какви са заслугите им, но това е разузнаването – то крие и успехите и неуспехите.

По данни на американските специални служби, ФБР отдавна са изучавали руските нелегални шпиони, особено след като успяли да внедрят в групата двама свои агенти.Те са имали непосредствена възможност да следят заподозрените и да събират оперативна информация за дейността им.

Вероятно това е най-мащабното разкриване на руски шпиони в САЩ след падането на комунизма и идва няколко дни, след като президентът Барак Обама похвали Дмитрий Медведев като „стабилен и доверен партньор“.

Според ФБР 11-те руски нелегали са изпратени в САЩ от Управлението за външно разузнаване на Русия – наследник на КГБ.

В новото външно разузнаване на Русия работят   предимно старите  кадри на КГБ, които продължават да използват същите форми и методи на работа.

То е наследило и агентурата, която е била изведена зад граница от бившето руско разузнаване.

На снимката част от внушителната сграда на новото руско Външно разузнаване.

Задържаните в няколко града от Източното американско крайбрежие руски агенти са били изведени още през 90-те години на миналия век.

Според американските секретни служби, тяхната мисия е видна от прихванато секретно съобщение на Центъра в Москва до един от задържаните, в което се казва:

„Вие бяхте изпратени в САЩ с дългосрочна задача. Вашето образование, банкови сметки, коли, къщи и т. н. – всичко това служи на една цел: да изпълните основната си мисия, т. е. да търсите и развивате връзки в кръговете, където се взимат решенията в САЩ, и да изпращате разузнавателни доклади.“

„НЕЛЕГАЛИ“ – под това кодово име е водената американска разработка на руските шпиони. Основните задачи на „нелегалите“ били: събиране на информация за ядрените оръжия, линията на Вашингтон към Иран, промените в ЦРУ, американската политика, кулоарните разговори в Конгреса и др.

Агентите са живяли години наред „под дълбоко прикрите“ в САЩ, повечето като семейни двойки и някои имат деца родени в Америка. За да се легализират, те използвали фалшиви самоличности и документи, някои от които са на починали американци.

Руските нелегали винаги преминават специална оперативна подготовка, почти същата като на кадровите оперитивните работници и са запознати с всички тънкости на шпионскага професия.

Американските служби са засекли тайни срещи на шпионите в САЩ с руски представители от делегации в ООН, залагане куфари с пари на секретни места, закодирани съобщения, послания написани с невидимо мастило, използване на нови техники като комуникация по затворени компютърни канали и поставане на невинни снимки в интернет, които съдържат скрит текст.

За оперативен контакт са използвали шпионски прийоми – държане по определен начин на списание или вестник, пароли с „позивни“ и „отзиви“ като: „Извинете, не сме ли се срещали в Калифорния миналото лято?“, и отговор: „Не, мисля, че беше в Хамптънс“.

Невероятно звучи, но „НЕЛЕГАЛИТЕ” не са действали активно като истински шпиони и не са се добрали до секретна информация. Нямат резултати, въпреки че повечето от тях са били на мисия в САЩ почти две десетилетия. Всичко отлагали за след по-дълбокото им проникване в американското общество.

Но въпреки това, те са получавали огромни суми от Москва.

В същност, американските власти не могли да ги обвинят в конкретна шпионска дейност. Но повечето от тях са извършвали „Пране на пари“, които лично използвали. И това било най-голямото нарушение на агентите. Американският съд обаче   подминава това, очевидно по нареждане от „висша инстанция” тъй-като, вече имало негласно решение за тяхната замяна с осъдени 4 американски шпиони в Русия.

За да бъдат депортирани се искало да признаят формално пред американския съд, че са възнамерявали да се занимават със шпионаж, което и направили.

„Нелегалите” са живяли доста комфортно, без да са работили почти нищо или да са имали съществени доходи.

Двойката представяща се като Ричард и Синтия Мърфи – вече известни като конспираторите от Ню Джърси, е била силно загрижена за това как да си купи къщата, в която живее.

Настоявали усърдно пред центъра в Москва. изтъквайки, че САЩ са общество, което „цени собствеността върху дома“.

Друга двойка, Доналд Хедърфийлд и Трейси Фоли или „бостънските конспиратори“, също си живеели добре. Те са отчели пред Центъра 1 250 долара, похарчени за хранене и подаръци, 3 600 долара за образование, 4 900 долара за бизнес разходи и т.н.

Внушителният брой прихванати съобщения пък говори за неумело кодиране и безотговорно изпращане до Центъра на секретните съобщения.

В дома на Ричард и Синтия Мърфи разследващите открили 27-символна парола, записана … на компютърен диск. Тя давала достъп до програма, с която дадено съобщение можело да се съхранява върху снимка на уебсайт и след това да бъде декодирано от получателя.

Шпионският скандал е само дни след като Барак Обама и Дмитрий Медведев дружески хапнаха хамбургери, а оптимизмът за „рестарта” в отношенията между САЩ и Русия растеше.

В Кремъл определени среди заподозряха в шпионския скандал преднамерен опит за разваляне на отношенията между двете страни.

Руският външен министър Сергей Лавров коментира, че моментът на арестите е „избран много умело“, а зам.-председателят на комисията по сигурността в руската Дума (руският парламент) Владимир Колесников определи случката като „провокация“ и „удар, насочен срещу Барак Обама“.

Още по-образно се изрази бившият директор на Федералната служба по безопасност – (ФСБ) Николай Ковальов, който коментира така пред „Интерфакс“:

„Някой се опива да вкара вирус в програмата за рестарт“.

Тайни кодове, фалшиви самоличности, заровени пари, смяна на куфари в нюйоркското метро, снимки със закодирана информация в тях – това са само част от разкритията американските тайни служби, разтърсили Америка през изминалата седмица.

От шпионския скандал не става ясно каква е ползата на Москва, която са допринесли единайсетте нелегални агенти, но за световните медии шпионската история се превърна в хит.

Особено колоритната и многолика фигура на Анна Чапман. ФБР счита, че тя е най-активната и опасна агентка от руската група и затова е една от първите арестувани и държана в ареста до репатрирането й.

Шефът на контраразузнаването във ФБР Фран Филюци обяснява, че преди да бъде арестувана, Чапман започнала да се сближава с твърде важни американски представители. Тя стигна опасно далече, коментира пред Би Би Си Филюци. Агент 90-60-90 щяла всеки момент да направи любовна клопка като жена на твърде важен американец, който да бъде вербуван или изложен пред света. 

Компрометиране на важни личности по значимост е веднага след вербовката и се счита за голямо постижение на всеки руски агент.

Макар от ФБР да не разкриват името на човека, в когото чаровната Чапман да се е прицелила, опасността била твърде голяма. Затова взимат решение за нейния и на другите агенти арести, особено след като размяната била вече договорена.

Кристофър Метсос – единадесетият от групата е една от най-загадъчните фигури в руската шпионската група, който отначало успял да избяга.  Според различни версии, той или ръководил дейността на “Нелегалните”, или отговарял за финансирането им, или и двете едновременно. Известно е, че през 2004 г. на станцията на метрото “Форест Хилс” в Куинс, Ню Йорк,  Метсос разменя с друг агент еднакви оранжеви пакети и в северната част на щата Ню Йорк, той заравя много голяма сума пари която, вероятно е предназначена за разходите на агентите.

Кристофър Метсос е арестуван на 29 юни на летището в Ларнака в Кипър. 

След цели седем години следене, ФБР действа неочаквано бързо и арестува единайсет души заради съмнения, че членовете на мрежата са станали подозрителни и имат намерение да напуснат страната, а Чапман оплита в мрежата си висш правителствен служител.

Така съседи и познати в предградия на Ню Йорк, Вашингтон и Бостън изведнъж разбират, че симпатичните хора от другата страна на улицата всъщност са водили двоен живот. 

„Всички шпионират, в това няма нищо необичайно. Дори бих се учудил, ако Русия не ни шпионираше“, казва пенсиониран служител на американското разузнаване с дългогодишен стаж в Москва и бившия съветски блок. „Това е част от играта.

Репортери пред жилищата на арестуваните. 

„САЩ, до колкото знам, май не шпионират само Великобритания. Сигурен съм, че България също събира секретна информация в Турция, Гърция или Румъния“, допълва шпионинът в пенсия.

Той обаче, както и цялата разузнавателна общност са озадачени от харчовете, незаинтересоваността и непрофесионалните ходове на наследниците на Щирлиц.

Някогашният ръководител на операциите на КГБ в Америка от 70-те години Олег Калугин дори бе цитиран в медиите, емоционално да се изумява от бившите си колеги:

„Дори в най-лошите години на студената война, мисля, не е имало повече от десет „нелегали“ в САЩ, даже може би още по-малко. Защо са им нужни толкова много хора, за да събират информация, която е публично достъпна?“

„Мрежата ме поразява като много добре организирана, много добре обмислена… и с много остарял подход.

Аз го отдавам на бюрократична инерция“, коментира пред в. NYTimes Олга Оликър, експерт по международни отношения и сигурност в RAND Corporation.

Бившият анализатор на ЦРУ и сегашен историк в Международния музей на разузнаването във Вашингтон Марк Стоут лансира версията, че става въпрос за
остатъци от стари структури.

Изпратени през 90-те, във времето на много противоречия заради войните в Югославия и първата руска интервенция в Чечения, шпионите са продължили да живеят отвъд океана дори когато отношенията между Москва и Вашингтон значително са се подобрили, твърди той.

Междувременно обаче не само международното положение се е променило, но и технологиите – повечето от информацията, изисквана от Москва, може да се намери в интернет.

Фактът, че скандалът идва малко след като президентите Обама и Медведев публично рестартираха над хамбургери и кока-кола отношенията между двете страни, също предизвика много догадки и конспиративни теории.

Премиерът Владимир Путин бе пък много директен към гостуващия му бивш американски президент Бил Клинтън с изказването, че полицията в САЩ е „излязла извън контрол и тика хората по затворите“.

После Москва по-спокойно си призна, че задържаните са руски граждани, нищо, че притежават американски, канадски или перуански паспорти.

Междувременно се появиха и слухове, че неочакваните арести може би са част от план на Белия дом да подкрепи Дмитрий Медведев срещу старите кадри на КГБ, които днес поддържат мита за някогашното непогрешимо съветско разузнаване. Сред т.нар. „силовики” попада и Владимир Путин.

От Белия дом побързаха да обявят, че шпионската афера няма да промени решимостта на Обама за нов тон между Русия и САЩ. Както посочи говорителят Робърт Гибс, сега Вашингтон има нужда от Москва срещу ядрената програма на

Иран и при овладяването на все по-непредвидимата Северна Корея.

„Случилото се няма да има дългосрочни последици, коментира и експертът по международна сигурност във вашингтонския „Институт за стратегически изследвания“ (SSI) Ричард Крикъс.

Президентът Обама настоя пред Медведев Москва да спре дейности, които предизвикват враждебност у американците.

„Кремъл просто не бива да повтаря подобни неща, ако не иска хардлайнерите във Вашингтон да възпрепятстват ПРЕЗАРЕЖДАНЕТО на руско-американските отношения.“

 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.