You are here: Home // Русия, САЩ, СССР, ФБР, ЦРУ, шпионаж // ОТЗВУК ПО СВЕТА НА РУСКО – АМЕРИКАНСКИЯ ШПИОНСКИ СКАНДАЛ

ОТЗВУК ПО СВЕТА НА РУСКО – АМЕРИКАНСКИЯ ШПИОНСКИ СКАНДАЛ

МНОГО АМЕРИКАНЦИ СА РАЗТРЕВОЖЕНИ ОТ ШПИОНСКИЯ СКАНДАЛ, ЗАЩОТО ВИЖДАТ В НЕГО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ИСТИНСКИТЕ НАМЕРЕНИЯ НА МОСКВА! 

На сайта на известния тв канал Fox News е публикуван коментар:

„Какво ни казва историята с руските шпиони“. 

Според автора: „В администрацията на Обама се беше създала илюзията, че в отношенията Москва – Вашингтон е настъпила нова епоха на мир и доброжелателство.

Но от обвиненията по шпионаж на 10 -те руски агенти внедрени нелегално в САЩ става ясно, че Москва никога не е прекратявала опитите си да събира информация за обществото, в което са проникнали нейни агенти, и продължава да шпионира“.

Статията завършва с предупреждението, че „Обама трябва да помни съвета на Роналд Рейгън по повод отношенията с Кремъл: 

„Доверявай, но проверявай“. 

Associated Press публикува материал, подготвен на база интервю с Олег Гордиевски, бивш заместник – резидент на КГБ в Лондон, избягал на Запад през 1985 година.

Изхождайки от собствения си опит, ветеранът от КГБ разказва, че по негови сметки в САЩ под прикритие действат от 40 до 50 семейни руски шпионски двойки. 

Според Олег Гордиевски, президентът Дмитрий Медведев и особено Путин трябва да знаят точната им бройка. 

Бившият кореспондент на британския Independent в Москва и Вашингтон пише, че в „шпионските игри“ както и преди играят всички, и че подробностите никога няма да станат известни на широката публика. 

Журналистът пита що за мисия е това – реликва от „студената война“ или демонстрация на нови методи на работа на постсъветската разведка. 

„Ако това е последното, то е твърде скъпоструващ метод – от гледна точка на вложените пари, време и живот на агентите – сбор от елементарна и достъпна за всеки информация.

На десетимата обвиняеми даже не са предявили обвинения в шпионаж“. 

Публикациите, посветени на шпионите-неудачници, са много. 

Британският Financial Times описва шпионската мисия като „операция – фарс“, която очевидно няма да влезе в хрониките на руското разузнаване като успех. 

Вестниците в Сиатъл, Бостън и Вирджиния пък изобилстват с коментари как добре са успели да се замаскират агентите на Москва. 

Някои от тях били достойни за награди „Оскар“ заради достоверното си представяне като обикновени американски семейства от предградията. 

Създава се впечатлението, че шпионският скандал е в някаква степен смешен и непонятен. 

Френският Le Figaro отбелязва, че скандалът не е предизвикал кой знае каква изненада сред тези, които следят внимателно „еволюцията на руските специални служби“. 

Преди година френски дипломат разказал, че и във Франция също е било фиксирано раздвижване на мрежи на руски нелегали, замразени от времената на Студената война. Информацията била потвърдена от източник във френското контраразузнаване. 

Британският вестник Guardian публикува статия, в която пише: 

„Руските шпиони във Великобритания не са по-малко отколкото в годините на Студената война“, казват от MI5″. 

Според материала осветяването на руските шпиони не изненадва британското разузнаване, което в последните години е било принудено да създаде „цяла контразузнавателна служба, за да противодейства на шпионажа от страна на Русия и други страни“. 

В статията се цитира информация, публикувана на сайта на MI5, където се казва: „В миналото шпионажът беше насочен, като правило, към получаването на политически и военни данни.

В днешно време повечето страни поставят като задачи пред разузнавачите си високите технологии в областта на комуникациите, информационните технологии, генетиката, авиацията, лазерите, електрониката и т.н.

Затова, значително по-често, отколкото в миналото, разузнаването е ориентирано към търговски интереси“. 

Руският коментатор на Radio France Internationale Горбаневски пък обръща внимание на едно от прихванатите шпионски съобщения: 

„Вашето образование, банкови сметки, автомобили, жилище и т.н. – всичко това служи на една цел: да се изпълни основната задача, да се създават връзки в политическите кръгове на САЩ“. 

Този текст предизвиква известно недоразумение. „Защо руското разузнаване трябва да праща на своите агенти закодирано послание за това да не забравят, че те са агенти?!“, пише Горбаневски. 

В Интернет-изданието Christian Science Monitor пък е публикуван коментар, озаглавен: 

„Делото за руските шпиони: край на презареждането?“ 

В него са цитирани мнения на американски политолози, които смятат, че случаят няма да нанесе поражения на процеса на презареждане, тъй като по всичко личи, че Белият дом няма намерение да раздува прекалено много случая. 

Според експертите топката сега е в полето на Русия и е важно да се види как ще реагира Москва. 

В същото време други задават въпроси за перспективите на руско-американските отношения. 

В World Politics Review е публикуван коментар на главния редактор, в който е дадена положителна оценка на усилията в последните 6 месеца.

Според него в руско-американските отношения остават множество проблеми, един от които е фактът, че сред руските ръководители преобладава мнението, че „презареждането“ всъщност е работа предимно на Вашингтон. Въпреки че именно политиката на Русия допринесе за охлаждането през 2007-2008 г. на двустранните отношения“. 

По думите на експерта „презареждането“ несъмнено е най-успешната външнополитическа инициатива на администрацията на Обама. 

Единствено времето ще покаже, колко правилна и успешна ще бъде инициативата на американския президент и дали ще се реализира, защото още преди да започне съмнението отново отново се появи и застана между двете стрини.

Времето ще покаже искрени или фалшиви са усмивките на двамата президенти! 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.