You are here: Home // Иран и петролът, петролни войни, САЩ // ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯТА НА ЗБИГНЕВ БЖЕЖИНСКИ ПО ПОВОД АТЕНТАТА В БУРГАС

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯТА НА ЗБИГНЕВ БЖЕЖИНСКИ ПО ПОВОД АТЕНТАТА В БУРГАС

БЖЕЖИНСКИ: ВОЙНА С ИРАН МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖИ ГОДИНИ И ДА УНИЩОЖИ ГЛОБАЛНАТА ИКОНОМИКА

В ексклузивно интервю за консервативната американска телевизия Нюзмакс Збигнев Бжежински предупреди, че сблъсък с Иран би бил катрастрофален за Съединените щати, ще продължи дълги години и може да унищожи американската икономика.

Война в Близкия изток, в сегашната ситуация, може да продължи дълги години и икономическите последствия от нея ще имат унищожителен ефект за средния американец – висока инфлация, нестабилност, несигурност. Вероятна значителна изолация на САЩ на международната сцена.”, каза д-р Бжежински.

Може ли да ми посочите една значима страна, която ще е на нашата страна в такава война? Никой не може да си позволи да пренебрегне този факт.”каза бившия съветник по националната сигурност.

Предупрежденията на Бжежински за Иран идват след усилване на напрежението в региона. В сряда автобус с израелски младежи експлоадира в курорт в Бълария, убивайка най-малко 6 души и ранявайки 27, обявиха от полицията. Израелският премиер Бенямин Нетаняху нарече взрива: „Иранска терористична атака” и обеща суров отговор.

Сирия, близък съюзник на Иран, изглежда е на ръба на сгромолясването след като бойните действия обхванаха и столицата Дамаск. В понеделник, бомба уби шефа на секретните операции и показа сериозните слабости на сигурността в режима на президента Башар Ал Асад.

Тъй като Съединените щати увеличават военното си присъствие в Персийския залив в подготовка за евентуален сблъсък с Техеран по въпроса за ядрения му арсенал и заплахата за блокиране на Ормузкия пролив, Бжежински нарисува страховита картина за това как още една война в Близкия изток би се отразила на САЩ.

Тръгването на война не е мъдро решение за действие. Винаги може да започнете една война и горе долу знаете какво ще се случи като го направите. Но никога не знаете колко дълго може да продължи и какви последствия ще има – със сигурност би имала много висока цена за Съединените щати”. , предупреди той.

Иран наскоро поднови заплахата си за затваряне на Ормуския пролив, докато санкциите срещу страната не бъдат отменени. Техеран неколкократно заплаши, че ще затвори жизненоважния за петролната индустрия канал, през който минават 40 % от световния петро доставян по море, в отговор на наложените от Западите нации сакции за експорт на ирански петрол.

 „Ние можем да отворим пролива със сила – имаме силата да го направим и аз съм напълно сигурен, че бихме го направили. Но нека не опростяваме ситуацията. Може да го отворим, но може да сте напълно сигурни, че цената на петрола ще скочи до небето, защото преминаването през него ще продължи да бъде опасно. В резултат, американските данъкоплатци трябва да са готови да платят от 5 до 10 долара за галон заради удоволствието да имат война в Ормузкия пролив. Това е още една причина да мисля, че най-мъдрото решение е да бъдем предпазливи и търпеливи. Времето е на наша страна, казва Бжежински, който сега е професор по американска външа политика в Школата за висши международни изследвания в Университета Джон Хопкинс във Вашингтон.

Той се съгласи с израелския външен министър Ехуд Барак, че е Иран вероято няма да се сдобие с ядрено оръжие поне в следващите 3 и нещо години, но въпреки всичко, Техеран с такъв ареснал би станал ключов играч в региона.

Мисля,че някои притеснения са оправадани, но истерията и преувеличението не са. Със сигурност, въоръжен с ядрени ракети Иран представлява изцяло ново дестабилизирана реалност в Близкия изток.От друга страна няколко години са си няколко години. Много може да се промени за това време, включително един режим, ако няма сблъсък със Запада, е по-вероятно да бъде по-уязвим по отношение на вътрешния натиск за промянаТрабва да има предвид това, а не да бързаме да воюваме

Докато мнозина световни лидери изразяват загриженост, че Иран може да извърши превантивни атаки срещу Израел и Съединените щати, Бжежински каза, че шансовте това да се случи сега са „близки до нулата”.

Първо, техните системи за нападение са много неефикасни – вероятно много от тях са уязвими за унищожение в случай на каквато и да е атака. И второ, едно нещо може да кажете за иранския режим–той не е много привлекателен. Дипломацията очевидно е най-доброто оръжие, което можем да изберем сега“.

„Голямото споразумение зависи от това как приемете иранците в преговорите – но то също зависи от това колко интелигентни сме в преговорите. Ако те са конструирани да унижат Иран и да го сложат в някаква отделна кутия, затворен в състояние абсолютно различно от всички останали участници в договора за неразпространение на ядрено оръжие, тогава е много вероятно да не се постигне споразумение”, каза още той.

Бих посъветвал президента Обама да продължи по този път. Да не се плаши. Да не бърза. Времето е на наша страна.”

„Не трябва да постигнем споразумение до някаква конкретна дата. Може да изчакаме няколко месеца, което е по-добре, отколкото да тръгваме на война.”

В ексклузивното интервю д-р Бжежински каза още:

Какъвто и да е международният отговор към Иран, в основата си той ще падне върху Съединените щати.

 „Нека не се заблуждаваме. Когато хората говорят за използване на сила срещу Иран, те имат предвид преди всичко Съединените щати.  

Американския ангажимент в Ирак продължава вече близо 10 години.

„Днес имаме един Ирак, който е много по-уязвим за ирански натиск. Садам Хюсеин беше отвратителен дикатор, но той също така беше много ефикасен противник на Иран. Той също така беше ефикасен противник на Ал Кайда. Сега имаме един Ирак, който е нестабилен.

Независимо от „Войната срещу терора”, Ал Кайда остава световна заплаха.

„Успяхме да унищожим ръководството й. Лишихме я от явните и сигурни бази, които имаше в Афганистан. Раздробихме я. Но в същото време тя все още е опасна и болезнена реалност при която части от Ал Кайда, нейни клетки сега действат в различни части на света

Съедините щати и други страни остават уязвими за терористични атаки.

„Минаха 10 години от 11 септември. И не беше извършен нито един значителен терористичен акт в САЩ. Имаше терористични атаки във Великобритания. И в други част на света – Испания, със сигурност Близкия изток, но не в Съединените щати.

Съединените щати трябва да предприемат друг подход в Сирия, а не да изискват от сирйския президент Башар Ал Асад да слезе от власт и да прекрати кръвопролитието.

„Хайде да спрем да размахваме меча и да отправяме заплахи, освен ако не сме готови да ги извършим“.

„Не одобрявам позицията да обявяваме кой трябва да бъде свален от поста държавен глава ако не сме сериозно подготвени да го отстраним. Но ако сме благоразумни и внимателни, нека също така сме внимателни в това как говорим”

Оставаме без коментар невероятното интервю на големият политически стратег на Запада Сбигнев Бжежински, който съвсем неочаквано влезе в нехарактерната за него роля на „миротворец“.

 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.