You are here: Home // Втората Световна Война, КГБ, Оръжие, Русия, САЩ, ФБР, ЦРУ // АНТЪНИ БЛЪНТ- ЧЕТВЪРТИЯТ ОТ ” ПЕТОРКАТА”

АНТЪНИ БЛЪНТ- ЧЕТВЪРТИЯТ ОТ ” ПЕТОРКАТА”

Антъни Блънт е син на английски свещеник. Отначало учи математика и философия в Кеймбридж, а след това история на изкуството. Редактира литературното списание Венчър.

Блънт привлича Гай Бърджис в тайното общество Апостолите в Кеймбридж, повечето членове на което са привърженици на комунистическите идеи и марксизма.

Според Блънт, Бърджис го е вербувал за шпионин, което е потвърдено от Юрий Модин – полковник от КГБ. Той пряко ги е ръководил в по- голямата част от периода на оперативното им използване.

По време на Втората световна война Блънт работи в МИ-5 (английското контраразузнаване). Всяка седмица представлява агенцията на заседанията на военновременния Комитет на обединеното разузнаване.

През войната той отговаря за наблюдението на посолствата на неутралните страни в Лондон и през неговите ръце преминава дипломатическата им поща. Имал е и възможност да получава фотокопия от документите.

Всичко, което научава за отношението на неутралните страни към войната, предава на съветските разузнавачи. Информацията съдържа оценката за английските военни действия и разузнавателни сведения от техни военни източници.

Блънт е предал данни за всички офицери в МИ-5, които представляват  интерес за съветското разузнаване. Според Том Дрибърг, агент на МИ-5, проникнал в комунистическата партия на Великобритания още в началото на Втората световна война, Блънт го изгонил от партията. Имало реална опасност Дрибърг да узнае за проникването на руското разузнаване в МИ-5.

Няколко месеца Блънт отговарял за Службата за наблюдение, включитлно и на заподозрените в шпионаж. Той давал на всеки от подчинените си индивидуално седмични задачи и бил в течение на всички тяхни действия. Анализирал формите и техниката на наблюдение, препоръчаните и извършени промени и предавал информацията на руснаците. В резултат на това съветските агенти успешно избягвали английското наблюдение и преследяване.

През ноември 1945 г. Блънт престава да работи в МИ-5, но продължава да изпълнява отделни задачи на съветското разузнаване.

Дълги години Блънт се специализира в областта на изкуството и става световноизвестен експерт в тази област.Той е уредник на картините на кралицата и професор по история на изкуствата към Лондонския университет.

Негов приятел казва, че той е „англичанин до мозъка на костите си“.

Блънт става зам. директор на авторитетния институт Кортоу и преподава история на изкуствата в Оксфорд, Кеймбридж и в други университети. През 1956 г. получава титлата Сър.

През 1963 г. прекарва няколко месеца в САЩ като лектор в Пенсилванския държавен университет.

След като Маклийн и Бърджис бягат от Англия, Юрий Модин – ръководещият го съветски разузнавач съветва Блънт да направи същото. Според Модин, Блънт отказал казвайки, че условията на живот в Москва не му харесват. Блънт съзнава, че към него ще има подозрения, но смята, че британските служби нямат преки улики.

През 1960 г. Анатолий Голицин – изменил високопоставен офицер от КГБ, казва на следователите в ЦРУ, че група английски шпиони, известни под името „петорката”, са били вербувани през 30-те години. Всичко, което знаел за тях, било, че един е с кодовото име Стенли и че работи за КГБ в Близкия изток. Той определено ги насочил към Ким Филби, който и без това бил заподозрян.

По това време Филби е кореспондент на Обзървър в Бейрут. Считало се, че други двама от „петорката”са Бърджис и Маклийн, избягали в Съветския съюз през 1951 г.

Стига се до извода, че Блънт, който също бил заподозрян като вражески агент, е четвъртият. От американските и британски разузнавателни служби активно е търсен и петият от „петорката”.

Блънт отдавна е заподозрян, но е разкрит от американеца Майкъл Стрейт, който през 1963 г. признава пред ФБР, че Блънт го е вербувал като агент за руснаците през 30-те години в Кеймбридж.

Блънт е разпитван многократно от служителите на МИ-5 Артър Мартин и Питър Райт. В книгата „ Ловец на шпиони” (Spycatcher, 1987) Райт пише за подозренията си, че това което Блънт признава, е само дезинформация или откъслечни неща, които руснаците са му казали да издава.

Докато се занимава със случая „Блънт“, Райт се среща с частния секретар на кралица Елизабет, който му казва, че ако Блънт спомене за „посещение в Германия в края на войната“ от името на крал Джордж VI, Райт не бива да задава други въпроси. Това показвало до каква степен Блънт е спечелил доверието на краля. Каквато и да е била мисията, Райт никога не разбира подробности за нея.

В продължение на 6 години Райт се срещал с Блънт почти всеки месец и постепенно разбирал, макар и дребни неща за него.

„Блънт бе един от най-елегантните, очарователни и образовани хора, които съм срещал. Говореше 5 езика, а систематичността и задълбочеността на знанията му бяха впечатляващи.“ – пише Райт.

След като обещават на Блънт, че няма да бъде подведен под съд, през 1964 г. той прави признания.

Казва, че е вербувал други, включително Джон Кеърнкрос, който е работил в правителствената школа за кодове и шифри, а също и в МИ-6.

Чак през 1979 г. шпионската дейност на Блънт официално е потвърдена в изказване на Маргарет Тачър пред парламента.

„Той призна, че е бил вербуван и е работил, за да открива нови таланти за руското разузнаване преди войната, когато е бил преподавател в Кеймбридж“, казва Тачър.

Титлата сър му е отнета, колежът Тринити в Кеймбрисж анулира званието му и е изключен от Британската академия на науките.

Отхвърлен от класата, на която е служил и която е предал, Блънт живее самотно и откъснато от всички до смъртта си през март 1983 г.

И Антъни Блънт плаща горчивия данък на агент на чужда страна, който е работил срещу собствената си. Той също има голям принос към руското разузнаване не само в подбора и вербуването на агенти, предимно от средите на студентите в Кеймбридж. Но също така, предавал е важна информация за сигурността на руските агенти във Великобритания, когато е работел в МИ-5, и ценна информация от връзките си с кралския двор.

Нещастен е краят и на неговия живот, също като на повечето от”петорката”!

Следва: КЕЪРНКРОС – ПЕТИЯТ ОТ ”ПЕТОРКАТА”!

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.