You are here: Home // банки, латинска америка, Общи, Олигарси, политическа криза, САЩ // „УИКИЛИЙКС” и ДЖУЛИАН АСАНЖ РАЗБУНИХА ЛАТИНСКА АМЕРИКА

„УИКИЛИЙКС” и ДЖУЛИАН АСАНЖ РАЗБУНИХА ЛАТИНСКА АМЕРИКА

СТАНАХА ОМРАЗНИ ЗАРАДИ РАЗКРИВАНЕ НА КЛАУЗАТА „ОМРАЗЕН ДЪЛГ”.

Първа част

Сега ще говорим за геополитика и за свободната информация в мрежата, пише в статията си „АТАКАТА СРЕЩУ РЕПУБЛИКА ЕКВАДОР. КАКВО СТАВА В ЛОНДОН И ЗАЩО”, авторът на статията – аржентинецът Серджо ди Кори Модилиани. 

Всичко случващо се днес казва той, започва на 12 декември 2008 година.

„Според някои, то започва през септември същата година, но бяха нужни 4 години, преди вълната да удари Европа и САЩ”. 

Благодарение на „УИКИЛИЙКС”, а много считат за виновник Джулиан Асанж  като   публикува много секретни телеграми от разговори между различни правителства – на САЩ, Великобритания, Италия, Германия, Ватикана и други, разкриха се много икономически тайни. 

От тези секретни документи се разбира, че едни от основните въпроси, които в тях се обсъждат е как да се поставят на колене южноамериканските икономики.

Как да им бъдат отнети енергийните ресурси, как да не им се позволява да се съвземат и да се развиват, как да се попречи на тяхните правителства да следват икономически планове, които те определят като правилни. И да бъдат принуждавани да следват нарежданията на Международния валутен фонд, чиято единствена цел е да се наложи неоколониална политика в полза на страни като Великобритания, Германия, Италия, Испания и други, използвайки предимно капитали от тези страни и на първо място английски. 

Голяма част от файловете на „УИКИЛИЙКС” вече са публикувани в интернет. Повечето от тях са предоставени от Джулиан Асанж на посланика във Великобритания на държавата Еквадор.

Защо Еквадор? Този въпрос ще получи отговор по-късно.

На 12 декември 2008 г. новоизбраният президент на Еквадор Рафаел Кореа – страна със скромни икономически възможности с БВП около 50 милиарда евро – 30 пъти по-малък от този на Италия, официално декларира в директно излъчване по телевизията на целия американски континент:

„Изтриваме националния дълг, считайки го за „омразен”, тъй като е неморален“.

„Той е създаден в разрез с конституцията, подтискайки народа и чрез измама“. 

„Убеждават ни, че което е закон то е легитимирано и значи е правилно. Не е така“!

„От днес в земята на Еквадор важи новият конституционен принцип, според който само което е правилно за населението може да бъде закон”. 

Дългът, който Еквадор отказва да плаща е 11 милиарда евро. 

Еквадор е първата страна от южноамериканския континент и първата нация в света от 1948-ма година насам, приложила концепцията за „омразен дълг”, което е „политически и икономически отказ да върне на международната общност държавните си дългове, тъй като те са поети от предишните правителства чрез корупция, нарушаване на законите и нарушаване на конституцията”.

Международният валутен фонд изтрива Еквадор от списъка на цивилизованите нации – няма да получи никога повече, от никой каквато и да е помощ.

„Страната трябва да се изолира”, заявява Доминик Строс-Кан, тогава изпълнителен директор на Международния валутен фонд.

Страната е поставена на колене. Но каква се случва: 

На другия ден Уго Чавес обявява официално, че ще даде своя принос, доставяйки гратис петрол и газ на Еквадор за 10 години. 

Четири часа по-късно бразилският президент Лула обявява по телевизията, че ще предоставя гратис 100 тона дневно пшеница, ориз, соя и плодове за прехраната на населението, докато страната не си стъпи на краката. 

Вечерта Аржентина обявява, че ще предостави на Еквадор гратис 3% от своята продукция на телешко месо първо качество, за да гарантира количеството протеини за населението. 

На другата сутрин президентът на Боливия Ево Моралес легализира националната продукция на растението кока и го обявява за колективно благо. Налага данък на производителите на листа от кока и предлага на Еквадор заем от 5 милиарда евро с нулева лихва, който да се върне за 10 години чрез 120 вноски. 

Два дни по-късно Еквадор подава официална жалба срещу „Юнайтед фрут къмпани” известна като Чикита и Дел Монте, за „робовладелчество и престъпления срещу човечеството” и национализира банановата индустрия. Еквадор е най-големият производител на банани в света.

Страната лансира национален план за инвестиции в чистото био и екоземеделие. 

Десет дни по-късно, баварските Зелени, Зелените от Schleswig Holstein, в Италия Conad и в Дания Haagen Daaz, декларират интереса си за незабавно подписване на 10-годишни договори за изкупуване на произведените банани по официални финансови пътища и в евро-валута на Чикагската търговска борса. 

На 20 декември 2008 г., реагирайки на зова за помощ на гиганта „Юнайтед фрут къмпани”, президентът Джордж Буш – с изтичащ мандат, но все още официално на власт до 17 януари 2009 г., обявява „решението на Еквадор за нулево и криминално” и претендира за изключване на страната от ООН.

„Готови сме дори на военна намеса, за да защитим интересите на САЩ”. 

На следващата сутрин мощното адвокатско бюро в Ню Йорк „Голдбърг и Голдбърг” представя защитна записка, твърдейки, че съществува юридически прецедент.

Шест часа по-късно САЩ се предават и обявяват на международната общност приемането и легитимирането на понятието „омразен дълг”.

Доказва се, че Юнайтед фрут къмпани е „мултинационална компания, която системно прилага политическа корупция” и е осъдена да заплати щети за 6 милиарда евро. 

Юридическият прецедент „Омразен дълг”усърдно е бил скриван дотогава и остава неизвестен, в това число и за голяма част от европейците. Той е с дата 4 януари 2003 г. и носи подписа на Джордж Буш.

Отнася се за Ирак, когато страната фактически е под американско владение – окупирана е от американски пехотинци, с временно правителство макар и непризнато от ООН.

Саддам Хюсеин е оставил дълг от 250 милиарда евро, от които 40 милиарда са към Италия и Ватикана.

Този дълг е заличен от САЩ. 

По нареждане на президента Буш, на 4 януари 2003 г. се прилага клаузата  „Омразен дълг” и по този начин САЩ създават исторически „правен прецедент”, заличавайки иракският дълг чрез клаузата. 

Нюйоркските адвокати на Еквадор, използвайки прецедента предлагат на американското правителство следния избор: или приемат искането на Еквадор и си замълчават;

или ако анулират решението на Еквадор, тогава се анулира и решението относно Ирак и американската хазна трябва веднага да върне 250-те милиарда евро, включително с лихвите за 4 години. 

Обама, все още не е встъпил в длъжност, но вече като избран задължава Буш да се съгласи с искането на Еквадор.

Всичко това стана възможно да узнаем благодарение разкритията на „УИКИЛИЙКС” и решението на Джулиан Асандж да им даде гласност. 

Но трябва да се отдаде заслуженото и на президента на Еквадор Рафаел Кореа, решителните действия на когото за защита на националните интереси са подкрепени и от много латиноамерикански лидери.

Някои дори не на шега вече говорят за „УИКИЛИЙКС” латинореволюция. 

 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.