You are here: Home // Без категория // ЗАЩО АСАНЖ НАМЕРИ ПОДСЛОН В ЕКВАДОРСКОТО ПОСОЛСТВО В ЛОНДОН

ЗАЩО АСАНЖ НАМЕРИ ПОДСЛОН В ЕКВАДОРСКОТО ПОСОЛСТВО В ЛОНДОН

ПРЕЗИДЕНТЪТ  НА ЕКВАДОР  КОРЕА РАЗГОВАРЯ С ДЖУЛИАН АСАНЖ  В ЛОНДОН – чрез видео конферентна връзка

Според американски доклади Кореа е най-популярният президент в демократичната история на Еквадор. Получил образованието си в САЩ и Белгия, икономистът Рафаел Кореа беше смятан за един от по-разумните сред новите леви лидери в Южна Америка. И то доста преди Джулиан Асанж да се появи в посолството на неговата страна в Лондон и да му даде възможността да привлече световното внимание.

Решението на еквадорския президент да предостави дипломатическо убежище на Асанж –  основател на Уикилийкс може да е плод на всичко друго, но не и на емоции.

Той е знаел, че е възможно сериозно да обиди засегнатите от Асанж САЩ, Великобритания, Швеция и вероятно Европейския съюз.

Знаел е, че може да предизвика търговска и политическа реакция, която би могла да навреди на малката му страна износителка на петрол и банани с население от 14 милиона души.

Отговорът на  засегнатите страни все още не е последвал, но при създадената  безизходица, а не се вижда скорошно разрешаване на случая, усложнения с непредвидими последици не трябва да се изключват.

Великобритания заявява, че няма да позволи на Асанж свободно да напусне страната.

В Швеция основателят на Уикилийкс е обвинен в сексуално посегателство и е поискано съдействие на Интерпол за неговото издирване и залавяне.   

Джулиан Асанж да бъде екстрадиран в Швеция, това постанови британският върховен съд и посланика на Еквадор е привикан, за да се  изкаже острото негодувание на английските власти от даденото на Асанж дипломатическо убежище.

На снимката се вижда как сградата в която се намира посолството на Еквадор в Лондо – само един апартамент е обградена плътно от полицията, защото там е Джулиан Асанж.

Изглежда изкушението да предложи убежище на човека – направил най-голямото в историята разкриване на американски тайни е било толкова голямо за Кореа, че той не е могъл да устои, смятат много от висшата американска администрация.

Кореа получи възможност да покаже своите морални ценности, свързвайки се с човека,  смятан  за Робин Худ на дигиталната епоха, който е тръгнал с шепа хора на кръстоносен поход срещу злоупотребите на правителства и мощни корпорации- смятат много други.

„САЩ трябва да се откажат да заплашват Уикилийкс. Това е заплаха за свободата на изразяване“ – каза Асанж от посолството на Еквадор в Лондон, където е приютен. 

Той и много други смятат, че шведското искане за екстрадирането му е само претекст, за да бъде изпратен в САЩ, където ще бъде изправен пред пристрастен съд, заради разкритите секретни телеграми и вероятно осъден на смърт.

Американският конгресмен Елиът Енгъл, най-високопоставеният демократ в Подкомисията по въпросите на Западното полукълбо към Камарата на представителите в САЩ, се е срещал няколко пъти с Кореа и смята, че разбира какво се крие зад хазартния, според него ход на еквадорския президент.

“Той е доста умен човек и няма нищо случайно в този ход”, казва конгресменът.

“Целта му е да се превърне в нещо като водач на онази група страни, които се противопоставят на Съединените щати”.

В този клуб влизат Аржентина, Антигуа и Барбуда, Боливия, Венецуела,  Доминиканската република, Еквадор, Куба, Никарагуа и Сейнт Винсент и Гренадини. 

“Причината не е, че Джулиан Асанж просто трябва да е на свобода и не трябва да бъде преследван”, каза Енгъл за Кореа. “Ако беше така, то защо тогава той преследва собствените си журналисти?”

Именно заради Кореа шефът на главния опозиционен вестник в Еквадор на свой ред по-рано тази година търсеше убежище, като прекара 14 дена в посолството на Панама в столицата на Еквадор Кито. Това става след като Върховният съд потвърди присъдата за клевета срещу президента. 

Кореа по-късно ги помилва и опрости обезщетението от 42 милиона долара, което ежедневника “Универсо’’ беше осъден да заплати. Според свободната преса и правозащитните организации, президентът Кореа остава заплаха за всеки, който говори неща, които не са по вкуса му.

Политологът Висенте Торихос от университета “Росарио” Universidad del Rosario в Колумбия казва, че с предоставянето на убежище на Асанж Кореа си осигурява “огромен параван, зад който да прикрие собственото си отношение спрямо пресата”.

Той нарече това “пропагандистки прагматизъм”, който вероятно ще се хареса на тези, които обичат да възхваляват всеки изправил се срещу САЩ и съюзниците им. Такива хора играят важна роля в избирането на левите лидери из цяла Южна Америка на фона на отслабналото през изминалото десетилетие влияние на Щатите.

Марта Лагос, директор на базираната в Чили агенция за социологически проучвания “Латинобарометро”, казва, че намира за учудващ начина, по който Кореа грабна възможността да стане лицето на борбата за суверенитет на малките държави, недоволни от понякога деспотичното вмешателство на САЩ в Южна Америка, за което се разбра през 2010 г. Тогава Уикилийкс публикува четвърт милион дипломатически грами, изпратени във Вашингтон от американските дипломати, между които много и за Латинска Америка.

“Това направи света по-голям”, каза тя. “Преди не бяха много случаите, когато новоизгряваща, слабо развита страна като Еквадор да предприеме политически действия на международната сцена от такъв мащаб’’.

Четиридесет и девет годишният Кореа “се срещна” с 41-годишния Асанж за първи път през май чрез видео конфрентна връзка, когато бившият хакер интервюира президента за спонсорираното от Кремъл водено от него телевизионно предаване.

“Вашият Уикилийкс ни направи по-силни”, каза Кореа на Асанж. “Добре дошли в клуба на преследваните”. Няколко месеца по-късно Асандж вече беше в посолството на Еквадор в Лондон.

Една от публикуваните от Уикилийкс грами е накарала Кореа през 2010 г. да изгони американската посланичка в Еквадор Хедър Ходж заради твърдения, че бившия шеф на еквадосрката полиция е корумпиран и че президентът си е затварял очите за това. В грамите посланичката обвинява Кореа, че е назначил корумпиран полицейски началник, за да може после лесно да го манипулира.

Еквадорският държавен глава отблъснал също подкрепяните от САЩ международни кредитори и отчуждил чуждестранни капитали. Кореа ухажвал страни като Русия, Иран и Китай. Пекин сега бил основният кредитор на Еквадор и изкупувал по-голямата част от петрола му.

Американските анализатори не смятат, че “прегръдката с Асанж” ще повлияе особено на голямата популярност на Кореа. Той в Еквадор се ползва с одобрение от 70 процента, до голяма степен благодарение на щедрата си социална система.

“Кореа трудно ще излезе от случая победител”, каза Майкъл Шифтър, председател на безпартийния вашингтонски мозъчен тръст “Междуамерикански диалог”. “Няма никакви ползи, само потенциални негативи”.

Адам Айзъксън от неправителствената организация “Вашингтонско бюро за Латинска Америка”каза, че е изненадан от този ход на Кореа да даде убежище на Асанж. “Дипломатическите отношения на Еквадор с Европа, особено с Обединеното кралство, са заплашени от разрив”, казва той.

Американският конгресмен Енгъл счита, че решението на Кореа да даде убежище на Асанж ще отчужди Конгреса в САЩ, карайки го да наложи вето върху подновяването на Закона за търговски преференции за страните от Андите, чрез който еквадорските стоки влизат в Щатите, без да бъдат облагани с митнически такси. Четиридесет и пет процента от еквадорския износ е насочен към САЩ и с него са свързани около 400 000 работни места. Обемът на търговията с Швеция и Великобритания е незначителен. 

Споразумението за свободна търговия с ЕС изтича в края на 2013 г. и ако не бъде подновено, износът на южноамериканската държава може да се свие с 4 %, което ще й струва работни места. В преговорите за подновяване на договора от шест месеца няма никакво развитие.

Типично в свой стил Кореа казва, че не иска споразумение за свободна търговия. Той иска различно споразумение – такова, което да защити по-слабите селскостопански и производствени сектори на Еквадор.

Австралийската министър-председателка Джулия Гилард съобщи, че нейната страна ще предостави консулска помощ на основателя на интернет сайта „Уикилийкс“ Джулиън Асанж, който поиска и получи политическо убежище в Еквадор, за да избегне екстрадиция в Швеция, предаде БГНЕС.

„Австралия ще продължи да подкрепя г-н Асанж по същия начин, както подкрепя всеки австралиец в чужбина, изправен пред трудности или юридически дилеми“, заяви г-жа Гилард на пресконференция след срещата на върха на Г-20 в Лос Кабос, Мексико“.

„Тя уточни, че нейното правителство ще се бори срещу евентуална негова екстрадиция в САЩ. „

В драмата „WikiLeaks – Джулиан Асанж“, както много виче я  определят, пряко замесените страни са  САЩ, Великобритания и Швеция от една страна, които преследват Асанж и Еквадор и Австралия, които го защитават. 

Президентът на Еквадор разкритикува грубите заплахи за атака срещу еквадорското посолство в Лондон, където повече от 2 месеца се намира Асандж: „Никога, докато аз съм президент, Еквадор няма да приеме заплахи, като тези, които Великобритания отправи тази седмица по един груб начин и които са неприемливи“, подчерта Рафаел Кореа в седмичното си обръщение. 

Организацията на американските държави, въпреки намесата на Америка подкрепи Еквадор в дипломатическия спор с Великобритания относно екстрадирането на основателя на „Уикилийкс“ Джулиън Асандж, предава РИА-Новости. Държавите-членки приеха резолюция, в която окачествиха като неприемливо всяко посегателство от страна на определени страни над неприкосновеността, с която се ползват дипломатическите мисии на други страни.

Еквадорското правителство свика в Гуаякил – в югозападната част на Еквадор среща на външните министри от Съюза на южноамерикански държави (УНАСУР), за да обсъдят също въпроса за Асандж. 

Бързо нараства и световната обществена подкрепа на Джулиан Асанж, особено от страна на младите хора, които са особено чувствителни към свободата на словото и към разкриване престъпленията на държави или на крупните монополи, картели и банкери.

Дипломатическо и политическо решение усилено се търси, но все още не е намерено, а случаят вече има световни измерения.

Новини от последния час:

Великобритания и Еквадор не се разбраха за Асандж – 18.09.2012

Министърът на външните работи на Великобритания Уилям Хейг съобщи, че преговорите с Еквадор по бъдещето на основателя на „Уикилийкс” Джулиан Асандж са в задънена улица, съобщават световните медии.

Министърът допълни, че преговорите ще бъдат възобновени в скоро време.

http://www.novini.bg/news/87809

 

 

 

 

 

 

 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.