You are here: Home // САЩ, СССР, ЦРУ // ЦРУ – едно мъчително раждане – 2/2

ЦРУ – едно мъчително раждане – 2/2

ciaВъв Вашингтон битката за бъдещото американско разузнаване става все по-напрегната и по-остра.
• Обединеният комитет на началник-щабовете се бори разузнавателната служба да бъде под техен контрол.
• Армията,както и флотът изискват службите за себе си.
• ХУВЪР иска ФБР да ръководи американския шпионаж по целия свят.
• Държавният департамент се стреми да има пълен контрол върху разузнавателната служба..
• Дори и Министърът на съобщенията се е включил в надпреварата-кой да ръководи американското разузнаване.

Генерал МАКГРУДЪР – началник на Отдела за стратегически операции в разформированата служба OSS много точно поставя проблема, който стои пред създаването на американското разузнаване:
”Тайните разузнавателни операции водят със себе си постоянно нарушаване на всички правила. Направо казано, такива операции са по необходимост извън Закона, а понякога и незаконни. Ето защо, Пентагонът или Държавният департамент не могат да рискуват да планират и да извършват такива операции. Те трябва да се организират и провеждат от една съвършенно нова секретна разузнавателна служба.

След края на войната, събирането на разузнавателна информация почти спира. Американските Резидентури в Лондон, Париж, Рим, Виена, Мадрид, Лисабон и Стокхолм губят почти всички офицери и на практика бездействат. Също така, от 23 азиатски поста 15 са затворени.

Четири години след поражението в ПЪРЛ ХАРБЪР, убеден, че Президента ТРУМАН е довел американското разузнаване до пълна катастрофа, един от ръководителите на военовременното американско разузнаване АЛЪН ДЪЛЕС напуска и се завръща в нюйоркската си адвокатска кантора ”Съливан и Кромуел”, като партньор е брат му – ДЖОН ФОСТЪР ДЪЛЕС – ”братята”, които в бъдеще ще играят много важна роля както за разузнаването, така и за външната политика на САЩ.

Друг ръководен кадър от бившето американско разузнаване – ФРАНК УИЗНЪР също се връща в адвокатската си фирма в Ню Иорк. Малкото останали недемобилизирани разузнавачи са изпратени да създадат ново Проучвателно бюро в Държавния департамент, но там те не са били приети добронамерено. ”Не смятам,че е имало или че ще има по-тъжен или мъчителен период в живота ми, докато работех в Државния департамент” споделя ЩЪРМАН КЕНТ, който по-късно е един от основателите на разузнавателната Дирекция на ЦРУ.

Повечето от талантливите разузнавачи напускат службата разочаровани и се вдръщат към старите си служби в университетите, канторите или вестниците. И за един дълъг период от време в американското правителство не е постъпвала квалифицирана, надеждна и своевременна разузнавателна информация. В същото време,постъпват тревожни сигнали за растящата агресивност, демонстрирана от Съветския съюз.

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.