You are here: Home // САЩ, ЦРУ // ЦРУ – едно мъчително прохождане

ЦРУ – едно мъчително прохождане

ciaПрезидентът на САЩ ТРУМАН, натоварва Директора по бюджета към президентството ХАРОЛД СМИТ да организира разграждането на американската военна машина. По същество, демобилизацията се превръща в дезинтеграция не само от военна гледна точка, особено по въпросите на сигурността на страната, но също така и по въпросите на разузнаването. Преди разпускането на единствената разузнавателна служба – OSS – Службата за Стратегическо Разузнаване, тя е била сериозно разградена. Отделът й за Изследване и анализи се прехвърля към Държавния департамент, Отделът за Секретно събиране на информазия и Контраразузнавателният отдел преминават към Военното министерство, а голяма част от висококвалифицираните служители на OSS просто напускат. В деня на разпускането на OSS, ХАРОЛД СМИТ предупреждава Президента ТРУМАН казвайки, че ”Съединените щати рискуват да се върнат към преобладаващото преди ПЪРЛ ХАРБЪР състояние на невежество”.

На 9 януари 1946 година Президентът свиква в Белия дом специално съвещание по въпросите на разузнаването. Началникът на военния щтаб при Президентството адмирал УЙЛЯМ ЛИЙХИ с нескрита доза раздразнение казва на Президента ТРУМАН, че ”разузнаването е било третирано позорно”. Върху американския Президент натискът за създаване на национално разузнаване бил оказван и от много други страни и той предприема конкретни действия.

ТРУМАН призовава бившия заместник Директор на Военноморското разузнаване контраадмирал СИДНИ САУЪРС, верен член на Демократическата партия и богат бизнесмен и на 24 януари 1946 година
той става първият Директор на следвоенното американско разузнаване, с наименование ”Централна разузнавателна група – ЦРГ”. В нея влизат над 2000 разузнавачи, без помощния персонал, предимно бивши служители от OSS. Под контрола на ЦРГ се предават досиетата на повече от 400 000 лица.

САУЪРС не е получил никакви указания, нито от Президента, нито от някой друг от президентската администрация. Президентът му казва, че има нежда само от ежедневна разузнавателна сводка, която да го спаси от четенето на дебела камара телеграми всяка сутрин.

Президентът некога не говорел за новата разузнавателна служба и затова никой от правителството не е признавал нейната легитимност. Държавният департамент и Пентагонът отказвали да контактуват със САУЪРС и неговите хора. Армията, Флотът и ФБР се отнасяли с подчертано пренебрежение към службата. Ето защо, престоят на СИДНИ САУЪРС като Директор на новосъздадената американска разузнавателна слежба е само 100 дни.

Преди да напусне директорския пост, САУЪРС оставя само един единствен документ – ”съвършенно секретна бележка: ” Спешно е необходимо да се придобие разузнавателна информация от възможно най-високо качество за СССР, за възможно най-кратко време.”

Съветската армия вече е завзела почти половината от Европа, макар и с цената на 20 милиона руски жертви. Руснаците са освободили от нацистите цели нации и сянката на Кремъл е паднала над повече от 100 милиона души извън Русия. Американското посолства в Москва докладва, че ”амбициите на СТАЛИН стават все по-големи и по-дръзки.” СССР, за разлика от САЩ, не започва разграждане на военната си машина. Разгромената Британска империя и разрушената Европа не могат да бъдат никаква преграда срещу откритите руски намерения за хегемония. Единственото упование е Америка!

И точно в този период американското разузнаване едва прохожда!

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.