You are here: Home // БСП, България, Държавна Сигурност, европейски съюз, мафия, Преходът // С ИЗБОРА НА ПИСАНЧЕВ ЗА ШЕФ НА ДАНС БСП ПОВТОРЯ ГАФА „ПЕЕВСКИ”

С ИЗБОРА НА ПИСАНЧЕВ ЗА ШЕФ НА ДАНС БСП ПОВТОРЯ ГАФА „ПЕЕВСКИ”

Владимир Писанчев – послушното момче на Сергей Станишев още от времето на предишната „тройна коалиция” ще бъде новия шеф на ДАНС.

Писанчев е известен сред бившите служители на ПГУ-ДС, както и от сегашните негови колеги като човек, лишен от собствено мнение и с типично поведение на подмазващ се пред началниците. И с това си поведение прави кариера.

Премиерът Орешарски макар, че той ще обявява кандидатурата на Писанчев като негова, отново е лишен от правото на личен избор, както и при случая с Пеевски. Писанчев е човекът на БСП.

Във връзка с информации в сайта „Опасните новини” уличаващи и то сериозно президента Първанов и премиера Станишев за участие в корупционни сделки с оръжейния олигарх Гигов, на специално съвещание при Сертов в ДАНС, присъства и премиера, който лично нарежда да се вземат мерки за ликвидиране на сайта.

Услужливият Писанчев веднага открива разработката „Галерия”, а съветникът на Сертов и на Станишев Алексей Петров организира пребиването с железни пръти почти до смърт на журналиста Огнян Стефанов набеден, че той стои зад опасния сайт.

Това е Писанчев – „услужливият“ човек на Станишев и БСП, който сега е сериозната им номинация да оглави ДАНС.

Много е вероятно с цел залъгване на обществото мнение БСП да са определили втория кандидат – Недялко Недялков.

Кандидатурите за ръководители на ДАНС се държаха в тайна до 20.00 часа на 15 юли – вторник, когато от правителствената информационна служба все пак съобщиха, че Пламен Орешарски е номинирал за поста Владимир Писанчев и Недялко Недялков.

Нито в съобщението на правителството, нито на сайта на парламента има каквито и да било биографични данни за тях.

Интересен е фактът, че Писанчев упорито крие в биографията си, че е бил дългогодишен служител на Първо главно управление ДС. Вероятно иска да скрие това, че и бил на подготовка в школата на КГБ в Москва.

Начинът, по който стана неясния избор на кандидатите от комисията, която „проверява“ професионалните и моралните качества на кандидатите се разбира, че управляващите не са си взели никаква поука от скандалния избор на „Пеевски” за председател на ДАНС.

И са на път да повторят, маже би този път съзнателно същата грешка, като с Пеевски търсейки радикализирането на протестите, което развързва ръцете на „червената столетница” за разправа с протестиращите. Не е изключено това да е планът на „съветските другари” от резидентурата им в България. Опитът им с февруарските протести е съвсем пресен.

Времето ще покаже дали планът на БСП и Задкулисието е като този, на февруарските гражданска протести, които те съзнателно окървавиха! 

Очевидно, БСП съгласувано с ДПС искат да сложат на това възлово за държавата място човек, за когото ще са сигурни, че ще се бори със зъби и нокти за запазване на сегашното статукво.

Отново БСП игнорира евентуалните негативни реакции на Европа. Това означава, че коалиционните партньори разбират, че краят им наближава и се хвърлят с отчаяни действия да се спасяват.

Наслушахме се на извинения, последвали избора на Пеевски от страна на тази невероятна коалиция – БСП, ДПС и „Атака“. Те дори се кълняха, че вече ще има публичен и прозрачен избор на председател на ДАНС.

Зам.- председателят на парламента Мая Манолова каза:

„Следващият избор на шеф на ДАНС ще се случи напълно прозрачно”. Каза и излъга!

Обсъждането в Парламента е обявено за 16 юли 2013 г.

Изслушването ще бъде проведено от комисията по контрол на службите за сигурност в парламента. Председател е депутатът от „Коалиция за България“ Димитър Дъбов със заместници народните представители Десислав Чуколов от „Атака“ и Камен Костадинов от ДПС.

Името на Дъбов нашумя покрай изслушването на бившия директор на ГДБОП ген. Ваньо Танов в парламента през 2008 г. Тогава Танов заяви, че депутатът от „Коалиция за България“, споменат с прякор Дъбката, е осуетил проверка срещу производител на алкохол. Засечен бил разговор на бизнесмена, който се похвалил: „Аз отидох при Дъбката и той реши въпроса“. 

От проверката ни се оказа, че на сайта на ръководената от Дъбов комисия няма публикувани нито процедурни правила за избора, нито каквито и да е било други документи.

Принципът, по който е станал подбора на присъстващите на процедурата, остава неясен. Известно е, че не е поканена нито една неправителствена организация.

Номинацията на сегашния и.д. председател на ДАНС Владимир Писанчев не е изненада. След провала с избора на Пеевски, за евентуалната му кандидатура беше споменато както от премиера Пламен Орешарски, така и от самият Писанчев.

Името на Писанчев нашумя покрай разработката „Галерия“, инициирана от него през 2008 г., заради изтичане на информация от ДАНС.

По делото „Галерия” бяха подслушвани журналисти и издатели и се събираха данни за комуникацията на депутата Татяна Дончева. След като разработката стана публично достояние, зам.-председателят на ДАНС Иван Драшков беше уволнен, а приближените му шефове на дирекции и отдели Веселин Марков, Георги Велков и Владимир Писанчев също бяха освободени. Когато Бойко Борисов освободи Петко Сертов като председател на ДАНС и назначи на поста Цветлин Йовчев, групата се завърна обратно в ДАНС. Съвсем наскоро ДАНС реши да публикува избрани моменти от делото. На сайта на агенцията бяха качени подбрани документи, декласифицирани през 2009 г.

От разкритите документи се разбира, че разработката „Галерия“ е образувана с идеята да се открие как в определени медии изтича информация от агенцията. Вместо да бъде стеснен кръгът от служители, които имат достъп до изнесените данни, Писанчев предлага директно да бъдат подслушвани издателите и журналистите работили в медиите, където се публикува информацията.

Порочните практики на Писанчев станали известни покрай скандала „Галерия“, както и идеята той да бъде определен за и.д. председател на ДАНС предвизвикаха реакцията на международната организация „Репортери без граници“ и група журналисти преди няколко седмици.

Нито премиерът Пламен Орешарски, нито прокуратурата или главният прокурор Цацаров намериха за необходимо да отговорят или поне да коментират темата. 

ДРУГИЯТ КАНДИДАТ – НЕДЯЛКО НЕДЯЛКОВ

Другият кандидат за председател на ДАНС, предложен от Пламен Орешарски,  е шефът на дирекцията за защита на класифицирана информация Недялко Недялков.

По време на предишната тройна коалиция той е ръководил сектор, борба срещу корупцията в… Министерството на земеделието и продоволствието и Държавната агенция по горите, каито изцяло се владееха от ДПС. Това беше времето, когато Доган се беше разпасал и оправяше „кръговете” около себе си, както и многобройните заменки.

Служители на ДАНС пожелали анонимност поради естеството на темата, са споделили пред „Капитал“ , че неочакваната кандидатура на Недялков в случая е по-скоро „симулация на състезателност”.

Така предизвестеният избор на Писанчев нямало да прилича на състезание с един кон.

„Обсъдихме различни варианти с ръководството и на двете групи. Вие сами разбирате, че без тяхната подкрепа не мога да измисля каквато и да е друга кандидатура, която да мине. Кандидатурата на Пеевски е обсъдена с ръководството на парламентарните групи и мисля, че е удачна“, заяви премиерът Пламен Орешарски по повод кандидатурата на Пеевски. Той ще каже същото и за Писанчев в Парламента въпреки, че отново е поставен пред свършен факт и със сегашния избор на Писанчев! Затова, без никакво съмнение,

Задкулисието си назначава председател на ДАНС,

а двамата кандидати ще бъдат „изслушани“ в непрозрачна процедура, при която Недялков е просто фигурант!

 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.