You are here: Home // БСП, България, криза, мафия, Олигарси, Преходът // БОЙКО БОРИСОВ – МНОГОЛИКИЯТ БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИК

БОЙКО БОРИСОВ – МНОГОЛИКИЯТ БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИК

„Егото на Борисов е най-силният коз на САЩ за влияние върху него“!  

„НИЕ ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА ГО БУТАМЕ В ПРАВИЛНАТА ПОСОКА, НО НИКОГА НЕ ТРЯБВА ДА ЗАБРАВЯМЕ С КОГО СИ ИМАМЕ РАБОТА“! 

Първа част!

Това е заключението на дипломатически доклад изпратен от посланик Байърли на 9 май 2006 г. посветен изцяло на Бойко Борисов.

Грамата, от общо 978-те доклада на американското посолство в София е една от малкото, която е одобрена едновременно от политическия, военния и съветника по сигурността на американското посолство, както и от посланик Байърли.

Докладът, който беше разгласен чрез WikiLeaks е изключително важен документ, разкриващ кой е Бойко Борисов според информацията на американското посолство в София и как той е представен пред правителството на САЩ.

За достоверността на информацията е посочен и конкретен източник, на който Байърли се е позовал. Това е загадъчниятSIMO”, който потвърждава оперативните данни за участието на Борисов в сериозни криминални деяния и структури.

В публикуваните до момента около 13000 грами в сайта на Wikileaks става ясно,  че „SIMO“ се споменава едва 4 пъти.

„SIMO“ вероятно е кодовото име на законспирирана структура на ЦРУ, която действа и в България. 

Бивш шеф на отдел в ЦРУ е потвърдил пред германското издание „Тагесцайтунг”, че СИМО е псевдонимът на ЦРУ за вътрешноведомствена употреба.

„Разкритието, че СИМО и ЦРУ са едно и също нещо, качват много стойността на съдържанието на въпросната американска телеграма, а обвиненията срещу българския премиер добиват нова острота“, пише “Тагесцайтунг”

Докладът е със степен на конфиденциалност „СЕКРЕТНО/НЕ ЗА ЧУЖДЕНЦИ”,  (SEKRET/NOFORN) – най-високото ниво на секретност за грама.

Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини, нелегално производство на цигари – информация, която се потвърждава и от „SIMO“.

Американците смятат, че Борисов е използвал поста си главен секретар на МВР, за да прикрие криминалните си деяния. И че Борисов е имал сериозни връзки с някои фигури от мафията, включително с Младен Михалев (Маджо), и Румен Николов („Пашата“).“

В Доклада специално място е посветено на връзките на Борисов с Валентин Златев, директор на „Лукойл България“, където пише:

„Борисов поддържа тесни финансови и политически връзки с директора на „Лукойл България“ Валентин Златев, изключително влиятелен политически брокер и политически кукловод. Лоялността му и неговата уязвимост към Златев, играят голяма роля в процеса на взимане на политически решения от Бойко Борисов„.

На снимката Бойко Борисов в приятелската компания на Валентин Златев, връзката с когото има дълга история.

Кметът Борисов включва „Лукойл“ в множество публично-частни партньорства, откакто е на власт:

Лукойл поема ангажимент да дари асфалт за поправката на столичните улици, да се грижи за паметника на съветската армия и да финансира жилищно строителство за малоимотни. Като насрещен жест, Борисов съдейства за предоставяне общинска земя за изграждането на нови бензиностанции от Лукойл.

„Въпреки че сделката изглежда „взаимноизгодна“, публичните договорки на Борисов с „Лукойл“ са само една страна от неговите много по-дълбоки и по-широки бизнес взаимоотношения със Златев, информация за които получихме и по други канали“ – пише в доклада.

Още през 2005 г. Валентин Златев е споменат в известната грама за организираната престъпност в България на посланик Джеймс Пардю.

„Българските операции на Лукойл, чрез Златев, са подозирани в силни връзки с руското разузнаване и организирана престъпност„!

От грамата се разбира, че Борисов твърде често се среща с представители на руското посолство, но избягва да афишира това, докато в същото време „често парадира с близките си връзки със службите за сигурност на Запад, включително и тези в САЩ.“

Психологическият портрет на особеностите, слабостите и качествата на бъдещия премиер Бойко Борисов е изготвен прецизно:

„Егото на Борисов може да е най-силния ни лост за влияние върху него – той жадува за международно внимание и особено цени одобрението на САЩ. Ние трябва да продължим да вървим по тънката линия между това, да бъдем експлоатирани от пропагандистката машина на Борисов или да отблъснем един изключително популярен и видимо проамерикански политик, който вероятно ще бъде следващият български лидер“.

„С други думи, ние трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа“ – пише в анализа.

Неформалният лидер на ГЕРБ съвсем директно се е пазарил с американците за политическа подкрепа на парламентарните избори, като благодарност за проамериканските си позиции. „Ще сваля правителството, след като се договорим за базите“, бил предложеният директно бартер, който впечатлил американците.

ЕТО И УЧАСТИЕТО НА БОЙКО БОРИСОВ ВЪВ ФИРМИ ПРЕДИ ДА СТАНЕ ДЪРЖАВЕН СЛУЖИТЕЛ:

1. Ипон-1″- ООД, регистрирана на 13.09.1991 год. на адрес София, ул. “Раковски” 209. Борисов е съдружник с баща си Методи Борисов Георгиев, Живко Делчев Делчев и Павел Методиев Алексиев.

2. “Ипон-2″- ООД, регистрирана в края на 1992 год. на същия адрес, в която е съсобственик с Цветелина Бориславова Карагьозова.

3. “Ипон-Агенция за сигурност и охрана”- ООД, регистрирана през м. април 1998 год. на адрес: София, ул.”Гечкенли” 4. Съдружници и управители – Владимир Петев и Васил Калугеров. Изпълнителен директор – Младен Георгиев.

4. “Интербулпред”- АД, регистрирана през есента на 1997 год. на адрес София, бул.”Г.М.Димитров”, бл.3, ет. 6. и уставен капитал 1 млн.лв. Съвет на директорите – Бойко Борисов, Евстати Гюров, Чавдар Чернев, Румен Николов – “Пашата”, Димо Кръстинов, Владимир Петев.

5. “Тео Интернационал”- АД, Бургас – до лятото на 1996 год. Бойко Борисов е член на Съвета на директорите заедно с Румен Николов “Пашата”. Впоследствие са заменени от Иво Каменов Георгиев и Недялко Кирезиев. В периода 1994–1997 “Тео интернационал” е уличена в производство на фалшиви цигари “Марлборо” и “Мелник” във фабриката й в Крайморие. Борисов се оттегля от нея на 24.06.1996, след скандала и бягството на третият собственик – Емил Райков.

Аферата е разкрита още на 25.03.1995 г., но тогава делото било потулено и фабриката продължила да произвежда още 2 г.

Има информация, че Бойко Борисов и Румен Николов “Пашата” изобщо не са разпитвани за контрабандната фабрика.

По достоверни данни, информатор от I РПУ-Бургас е предупреждавал фирмата за предстоящите проверки. Шеф на РПУ е бил Георги Пенев, който е  пенсиониран от Бойко Борисов с почести и през м. ноември 2001 г. е назначен за регионален директор на охранителната фирма на Борисов “Ипон”.

6. “Джи енд Би травъл къмпани”, регистрирана през есента на 1994 год. и свързана със СИК. Съдружници са Бойко Борисов, “София Делта”- ООД и др. През април 1996 год. фирмата е одобрена за купувач на 55 % от акциите на грандхотел “София” за 595 млн.лв. (8,5 млн. долара). Впоследствие сделката е разтрогната, поради неизплащане на първата вноска.

7. “Прахайм”- ООД – Червен бряг, учредена през 1996 год. Дейност – производство на сапуни и миещи препарати. Съдружници – Бойко Борисов, Цветелина Бориславова и “Прайм инвестмънт тръст”- един от учредителите и основните акционери на фалиралата ТСБанк. Управители – Цветелина Бориславова и Алипи Алипиев.

8. “Будоинвест”- ООД. Съдружници: Румен Цветков, Алексей Петров, Бойко Борисов – до м. август 1998 год.

9. “Би енд Пи Комерс”- ООД, регистрирано през м.май 2001 год. на адрес: София, ул. “Любен Каравелов” 83, ет. 2. Съсобственици – Бойко Борисов и Пламен Тачев Петров.

10. “Цебра”- ООД, регистрирано през 1994 год. Съдружници – Бойко Борисов, Цветелина Бориславова, Живко Делчев.

11. Ти Би Ай – 97″. Съдружници – Бойко Борисов, Тодор Толев.

12. “Сириус-2″- ООД, регистрирано през 1992 год. Собственици – Бойко Борисов и Цветелина Бориславова.

13. “Химтекс”- АД. Членове на съвета на директорите Бойко Борисов, Цветелина Бориславова и Мирослав Дерменджиев до 1997 год. Впоследствие в СД на дружеството влиза майката на Цветелина.

По времето, когато България е в престъпния период на тъмното, конспиративно и мафиотско регулиране на старта на промяната в страната Бойко Борисов е бил особено активен.

Този „латиномодел”, както го нарече Парамов – бивш икономически съветник на Борисов, роди една безконтролна и престъпна олигархия, защото по време на прехода у нас държава не е имало!

Това е периодът, в който Бойко Борисов показва едно от лицата си – това на активен бизнесмен, преди да навлезе в държавното управление и политиката, за да достигне до върховете им.

 

 

 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.