You are here: Home // криза, мафия, Олигарси, Предатели, Преходът, Русия // БОЙКО БОРИСОВ – ОДИСЕЯТА НА ЕДИН САМОРОДЕН ПОЛИТИК

БОЙКО БОРИСОВ – ОДИСЕЯТА НА ЕДИН САМОРОДЕН ПОЛИТИК

Защо Бойко Борисов напуска МВР?

„Винаги съм бил демократ по душа. Родителите ми, дедите ми са били такива. Аз имам ярко изразено чувство за справедливост. И докато всячески се боря да защитавам интересите на службите, на хората, установих, че партиите и политиците се събират накрая някъде на тайно място и решават съдбата на хиляди и милиони хора. И реално, ако искаш да служиш по-добре на обществото, трябва да се занимаваш и с тази дейност”.

Преди парламентарните избори ме убеждаваха,че трябва да направя партия. Но аз имах личен ангажимент към премиера Симеон Сакскобургготски. Той ме помоли да участвам в изборите, но НДСВ показа обидно недоверие към мен. Юридическото лоби начело с Панайотов и Даниел Вълчев всъщност управляваха ГЕРБ.

„Искаме много да си с нас, но ние ще ти казваме какво да правиш!“ И те ми наредиха предизборните листи в моя район – Благоевград, като избраха грешните, неподходящите хора. И резултата беше слаб, бяха избрани само двама депутати

„В тройната коалиция БСП е предлагала МВР на НДСВ, но те отказали. Мен въобще не са ме имали предвид – това ясно се разбра. На преговорите НДСВ казват, че единственият, с когото не могат да преговарят е Румен Петков, но замълчаха когато БСП го постави начело на МВР. И как си представят да работя с него в екип”?

Аз разбирам нещата така – когато с нещо не си съгласен, си подаваш оставката и си отиваш”. 

Бойко Борисов определя влизането си в политиката като осъзната необходимост. 

„От момента на появата си на публичната арена, в качеството си на секретар на МВР, Борисов придобива аурата на „народен герой”. Огромен, силен и небрежно облечен, той във всичко противостои на типичните представители на политическия елит. Застанали до него, те изглеждат дребни, криещи се зад костюмите и вратовръзките си. Борисов е първият, който говори разбираемо – описва работата си с думи от всекидневния език на българите. Освен това, Борисов е земен” – пише в своя книга интелектуалецът – политолог Евгений Дайнов .

Големият трамплин, който изхвърли Борисов в политиката

„Кандидатствам за кмет на София – сам, няма политици и партии около мен. Ако ме изберат, аз няма да съм партиен а независим кмет. Не виждам къде имам общо с политическата класа. От този момент битката ми е само с политиците. Не съм преминал при тях”.

След обявяне кандидатурата на Бойко Борисов за кмет на София, сред политическите партии настава объркване и смут. Спира дори воденето на преговори между тях и се говори, че НДСВ и БСП ще  търсят обща кандидатура.

През октомври 2005 година Борисов участва като независим кандидат на изборите за кмет на София и стига до балотаж срещу наперената Татяна Дончева – кандидат на БСП.

На балогажа Дончева и БСП са пометени от Борисов, който получана 68,5 % от гласовете. И на 10 ноември 2005 година той полага клетва като кмет на София.

За успеха на Борисов в изборите, на 1-ви ноември 2005 г. в-к „Стандарт” пише статия, в която посочва основанията на хората, за да го предпочетат за кмет :

„Българските избиратели получават главоболие от апаратния и нищо незначещ изказ, употребяван от мнозинството политически персони. Обратно на тях Борисов казва имената на проблемите на езика на улицата. Вижданията му са смес от популизъм и истина, изразени във форма, в която ги чуваме всеки ден по софийските улици. Генералът притежава политическа харизма, а директността с която говори по различните обществени проблеми, се харесва на хората”.

Яхнал уверено кметската власт Бойко Борисов инстинктивно разбира, че сега е момента за влизане в политиката. Той има силна материална, морална и най-вече интелектуална подкрепа от своята интимна приятелка Цветелина Бориславова, чиято кариера като тази на Борисов има много тъмни петна.

Борисов поема по стръмния и плъзгав път на политиката

В началото на април 2006 година е учредено сдружение с нестопанска цел за общественополезна дейност „Граждани за европейско развитие на България“ – ГЕРБ. В него Бойко Борисов официално не участва, но то е организирано под негово ръководство и от близки негови хора.

GerberiНа 3 декември същата година е създадена партия ГЕРБ, която е оглавена от близкия до Борисов Цветан Цветанов, работил също в системата на МВР, а после и при Борисов в Столична община.

Самият Борисов не може да стане ръководител на партията, поради законова пречка, но на практика е неин „неформален лидер“. 

На редовните избори за местна власт на 28 октомври 2007 година Бойко Борисов печели втори кметски мандат още на първи тур с 53,58%, вече като представител на ГЕРБ. В болшинството си, общинските съветници на София също са от партия ГЕРБ и така Борисов може да контролира решенията на Столичния общински съвет.

Бойко Борисов на политическия и държавен връх       

На 5 юли 2009 година ГЕРБ печелят парламентарните избори с 39.72% от гласовете на избирателите. Резултатът е над два пъти повече от този на Коалиция за България начело с БСП, която има едва 17.7% от гласовете.

Избирателната активност за страната е сравнително голяма – 60,2 %. За ГЕРБ дават подкрепата си близо 1,7 млн. българи, което осигурява 117 от общо 240-те мандата в Народното събрание.

На 15 юли 2009 на Бойко Борисов e връчен мандат за формиране на правителство.

На 27 юли 2009 година Народното събрание с огромно болшинство от 162 гласа „за“, 77 „против“ и 1 „въздържал се“ избира Бойко Борисов за министър-председател на България в 87-то поред правителство, излъчено от Политическа партия ГЕРБ.

На 9 септември 2009 година премиерът Бойко Борисов, начело на правителствена делегация, заминава на първо работно посещение в Брюксел, където са договорени срещи на високо равнище.

Борисов се среща с директора на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Франц-Херман Брюнер, с председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Вилфрид Мартенс и с председателя на групата на ЕНП в Европейския парламент Жозеф Дол.

По време на посещението си в Брюксел Борисов успява да отблокира 109 млн. евро по програма САПАРД, спряни на 23 юли 2008 г. от Европейската Комисия. Това са междинни плащания по фонд „Пътища“ блокирани заради подозрения в конфликт на интереси и неспособност на правителството на Станишев в борбата с корупцията.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и Бойко Борисов заявяват, че са се споразумели комисията да подкрепи българското искане за допълнителни 300 млн. евро за справяне с последиците от затварянето на блокове 3-ти и 4-ти на АЕЦ Козлодуй.

На 27 октомври 2009 това искане е удовлетворено, а на 18 ноември 2009 г. Европейската комисия размразява плащания по програма ФАР за близо 82,6 млн. евро. В България потичат пари по различни европейски програми и се започва грандиозно строителство, главно на магистрали и Метро.

Принудителна оставка или организиран преврат срещу Борисов

На 10 януари 2010 година редовно национално отчетно-изборно събрание на ГЕРБ избира Бойко Борисов за председател на партията, а Цветан Цветанов поема новосъздадения пост заместник-председател. Още от самото си създаване ГЕРБ обявява, че ще бъде дясноцентристка консервативна политическа партия.

След изтичане на една година от управлението на ГЕРБ и на оглавяваното от него правителство, Борисов дава оценка „много добър“ на правителството. Премиерът декларира намеренията си за втори мандат и обявява край на рецесията в страната, свързана със световната икономическа криза.

Увлечен от европейските похвали за финансовата и бюджетна дисциплинираност, Борисов продължава да води неотклонно политика на стагнация и не разбира, че народът вече не издържа „затягането на колана” , а бедността и мизерията опасно нарастват.

През 2012 година година икономическата и социална криза в страната се изостря, особено през тежката зима.

През февруари 2013 година започват народни протести. Първоначално те са малки, но по-късно прерастват в масови митинги. Исканията на протестиращите не са политически, а икономически – за високите сметки на тока. Но по внушение на БСП и със съдействието на организирани провокатори, те бързо прерастват в политически и вече се иска оставка на правителството.

На 19 февруари в София полицията е предизвикана и в търсен сблъсък с протестиращите са ранени няколко от тях. Проливането на кръв макар и малко, усърдно се излъчва по платени телевизии.

На следващия ден, 20 февруари 2013 г. Бойко Борисов на извънредна пресконференция, съобщава, че подава оставка, като заявява:

„Не желая да давам повод за сблъсъци с хората, не иска да гледам парламент ограден с ограда и кръв по улиците”. Няма да участвам в управление, в което полицията ще се бие с хората”. 

Очакваната оставка е гласувана като първа точка на заседанието на 21 февруари 2013 г. и е приета от Народното събрание с 209 гласа „за“ и 5 „против“ и 1 „въздържал се”.

В деня на приемане на оставката на кабинета Борисов, пред Народното събрание е организиран протест в негова подкрепа.

Политици, социолози и политолози дават разнопосочни коментари за обявената от Бойко Борисов оставка на правителството. Според някои това е безотговорно действие на уплашен човек, който не може да управлява.

Според други депозираната от Борисов оставка на правителството е разумен държавнически ход.

Според трети не е ясно дали той действа, за да спаси ГЕРБ като партия, или себе си като политик.

Информацията, че правителството на ГЕРБ и Борисов ще падне от власт „поради отказа му да строи АЕЦ”Белене” се появява в руската официална преса още преди Борисов да подаде оставка. Пресата безцеремонно пише, че следващото правителство на България ще бъде социалистическо. Русия също признава, че има активно участие в народните бунтове довели до оставката на Бойко Борисов.

Станишев преди и по време на бунтовете има поведение, което напълно отговаря на руската политическа арогантност. Въпреки поредицата от активни мероприятия, в които се чувства „дългата ръка на Москва”, на парламентарните избори ГЕРБ е победител, но не може да поеме управлението на страната, защото БСП се е съюзила с две националистически партии ДПС и Атака.

Чрез задкулисни пазарлъци, Станишев успява да направи невероятна „тройна коалиция”и да стане мандатоносител. Той съставя правителство, което се крепи с един глас от националистическата партия „Атака“.

Станишев чрез големи отстъпки към турската партия ДПС, която зае важни позиции в държавното управление, извърши „национално предателство”!
Станишев реализира руската воля за превръщане на България отново в сателит, която е изразена още преди да падне кабинета на Борисов.

Ставайки маша на руската агресивна политика спрямо България Станишев отново извърши „национална предателство“!  

В  държавния официоз”Известия” пише:

„Към разглеждането на въпроса за строителството на атомната централа ще се върне вече „новият кабинет“!

Каква руска циничност! Още на 24 февруари, в разгара на протестите те пишат, че Борисов ще падне и ще има нов кабинет!

И Станишев осъществява тяхната повеля, която отрежда, България да продължи да бъде руски сателит и изцяло енергийно зависима от Русия.

Така „руската мечка“ отново стъпва със сериозни геополитически и стратегически позиции в България и на Балканите. Чрез Станишев руското енергийно господство отново с пълна сила се връща и може пак да има „спиране на кранчето с газта“ и отново да мръзнем!     

 

 

 

 

 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.