You are here: Home // БСП, България, мафия, Преходът // БУНТЪТ НА СТУДЕНТИТЕ ПОВДИГНА ДУХА НА ИНТЕЛЕКТУАЛНИЯ ЕЛИТ

БУНТЪТ НА СТУДЕНТИТЕ ПОВДИГНА ДУХА НА ИНТЕЛЕКТУАЛНИЯ ЕЛИТ

Студентите внесоха оптимизъм и в протестите.

Те повлияха на протестиращите не само с оптимизма си, а вляха в тях онази енергия, която им липсваше – борбеност, готовност да стигнат до край и ясна цел, изразена в три условия към управляващите:

 – разпускане на парламента

 – оставка на правителството

 – и предсрочни избори

Обявиха също, че окупацията на Софийски университет е безсрочна. Младите студенти, зтворили се в университета с повече от 100 и печелят все повече привърженици и симпатизанти.

Само те, студентите – младите и необременени с тъмното и криминално миналото хора, могат да премахнат туморите на българското общество и да променят хода на България към нещо по-добро!

Може би студентите, подкрепени от интелектуалците и хората, които искат смяна на статуквото ще наложат волята си за нов ред на страната, като изхвърлят на бунището старите „политически муцуни“ и прережат пъпната връв на политици с олигархия.

Ако проследим историята на протестите ще видим, че техният мирен характер и спокоен израз, накараха управляващите да помислят, че са победители. Но ето, че огънят на студентите, който само привидно тлееше, избухнаха.

Очевидно, с тях нещата не стоят така просто, както с мирните протести. България е пред сериозни събития, особено ако има насилие или пък кръв!

Протестът пред Парламента продължава вече над четири месеца и ако през летните месеци събираше над 30 000 души, след това започна постепенно да затихва, докато стигна до 100 – 150 души. Нарича се „мирният протест на интелектуалния елит“.

В началната фаза имаше лозунги срещу монополите, за повече демокрация, самоуправление и граждански контрол. После повечето от исканиятаим изчезнаха, изтикани на заден план от лозунга новото правителство да подаде оставка

Това води до предсрочни избори и до ново правителство, сформирано от добре познатите ни стари партии – независимо дали ще са сега управляващите социалисти – партията на олигарсите, техният коалиционен партньор, партията на турското малцинство, изградила твърде ефикасни мафиотски структури в регионите под свой контрол или пък управлявалите доскоро „консерватори“ от ГЕРБ – партията на средните предприемачи.

Колкото и невероятно да е, коалицията на „левите“ и партията на турските националисти се крепи и съществува благодарение на ксенофобската и дясноекстремистка партия „Атака“.

Лошото е, че мнозинството от българския народ, който трудно преживява, в бъдеще няма особено голям шанс с нов и по-добър партиен избор.

Известният политолог Огнян Минчев казва: „Необходима е радикална промяна на визията за държавата, за обществото, за бъдещето“. Колкото мъгляви са неговите обяснения, толкова нереални са и исканията на демонстрантите.

Днешните политически и икономически елити в България са със силно преплетени корени. В бурните години след 1989 „социалистическият“ премиер Пламен Орешарски беше кандидат на демократичната опозиция (СДС) за кмет на София. Заради срещата си с един водещ мафиот обаче той трябваше да оттегли кандидатурата си. После беше финансов министър в правителството на бившия цар Симеон Сакскобургготов и член на една партия, която изникна от нищото и след като се награби и заличи следите – отново изчезна в нищото. После Орешарски премина към някогашния си смъртен враг – социалистите. Типична кариера в българския парламент, в който направо си е правило да си членувал поне в две.

Непоклатима ли е българската олигархия?!

Партийната политика е един непрестанен маскарад и подигравка с народа, без някаква стойност или значимост. Защото в българската политика, в икономиката, както и в медиите продължават да доминират апаратчиците от комунистическо време или техните деца!

Който не произхожда от тази олигархична класа, няма никакъв шанс да се присъедини. „Спасителят на Отечеството“ – Бойко Борисов, по комунистическо време е завършил висшето училище на Държавна сигурност и е работил във Вътрешното министерство, преди да основе собствена охранителна фирма, която се грижеше за диктатора Живков.

Доскоро живееше с Цветелина Бориславова, бивша снаха на Иван Абаджиев – кандидат-член на политбюро и секретар на ЦК на БКП, откъдето е „бизнесменската й мая“. Дъщеря е на офицер от някогашната Държавна сигурност, банкерка и не само една от най-богатите жени в България, но и сив кардинал на ГЕРБ.

Като имаме предвид тази олигархия как е пуснала пипала октопод на национално и на международно равнище, става все по-малко вероятно някой да я свали от власт.

Нима 2013 година не е болезнено доказателство за това колко катастрофални са последствията, когато една нация пропусне историческия момент, като този през 1989 година След 1989 година възможностите не бяха използвани, защото онези, които бяха в „опозиция“, винаги се придържаха към стратегията на компромиса, на кръглите маси и коалициите.

Агнетата непрестанно предлагаха на вълците преговори. А през това време олигархичната власт успя да укрепи, да пусне дълбоки корени и евентуалният прелом беше отложен за неопределено бъдеще.

Дефиницията на Ленин за революционната ситуация междувременно беше обърната с главата надолу:

„Низините не могат“ да променят статуквото, „а върховете не искат“ да напуснат „софрата“.

А дали студентите могат да променят статуквото?

Да не забравяме как и кои превзеха Бастилията и предизвикаха Великата френска революция!

В близките дни България е изправена пред сериозни изпитания и ако борбените студентите намерят по-широка подкрепа от недоволните българи от сегашното управление, ще настъпят сериозни промени.

И голяма грешка ще бъде на управляващите, ако употребят насилие срещу студентските бунтове или се пролее кръв!

ТЕЗИ МАГИСТРАТИ – ВИСШИЯТ КОНСТИТУЦИОНЕН СЪД ВЪРНАХА ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ В ПАРЛАМЕНТА ПО ИСКАНЕ НА ДОГАН!

 

Илия Троянов

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.