You are here: Home // Без категория // АХМЕД ДОГАН И “ОНЯ СПИСЪК” – втора част

АХМЕД ДОГАН И “ОНЯ СПИСЪК” – втора част

Национална учредителна конференция на ДПС в София, проведена на 26 март 1990 година. Ахмед Доган (вляво) и Йенал Бекир (вдясно)

”ОНЯ СПИСЪК”, след като беше изваден от ”небитието” оживя и се настани трайно в общественото съзнание, особено сред хората, които обичат България и я поставят над всичко.

ОНЯ СПИСЪК” показа, че по негово време, много от тези, които считаха себе си за народни избраници и парадираха, че са готови да защитават народа, заради властта си пожертваха с лека ръка националните интереси на България. От страх да не изпуснат властта си, те нарушиха българската Конституция и узакониха една незаконна партия – ДПС и нейният лидер бивш затворник и престъпник – АХМЕД ДОГАН.

Всеки, който счита себе си за истински родолюбец, който тачи и милее за България, трябва да помни заветните думи на един голям българин – професор НИКОЛАЙ ГЕНЧЕВ, думи, които на фона на събитията описани в ”ОНЯ СПИСЪК” звучат като ЗАКЛИНАНИЕ, особено към власт имащите! Особено към СИНЯТА КОАЛИЦИЯ – наследила от СДС „синята идея“. Професорът написа:

”АХМЕД ДОГАН е един политик на османска Турция, пласиран на българска почва. Неговата главна цел е дезинтеграцията на България и липсата на стабилност в нея. АХМЕД ДОГАН ще се срещне с дявола, стига да може да наложи влиянието си и осъществи задачите си тук”

Помнете това !

”ОНЯ СПИСЪК”, за да даде възможност на всеки да прецени кой колко е защитавал интересите на България, ще проговори с истинските думи, изречени от главните герои и документирани в пожълтелите и потънали в прах 5000 страници на делото. Думи, които цели 18 години съзнателно бяха покрити под покривалото ”строго секретно”.

Ще започнем, както е редно с главният герой – АХМЕД ДОГАН.

АХМЕД ДОГАН – лидер на новосъздадената политическата партия Движение за права и свободи (ДПС) е разпитван веднъж – на 8 септември 1992 година – цели 7 месеца, след като е документирано неговото престъпление – предаване на строго секретни български документи в турското посолство в София. Престъпление, което по силата на българското законодателство се наказва най-строго.

По думите на следователя АНГЕЛ ДОНЧЕВ, който е присъствал на разпита, това е станало в кабинета на директора на Националната следствена служба АНИ КРУЛЕВА. Разпитът, ако това може да се нарече разпит, се е водил в продължение на 1 час и 40 минути. Нито КРУЛЕВА, нито ДОНЧЕВ са задавали въпроси на ДОГАН, включително и уточняващи. Той просто разказвал на ”топ следователите” лъжливите си обяснения за събитията около ”ОНЯ СПИСЪК”.

Това е може би едно от най-невероятните и позорни действия на българското Национално следствие и най-вече на нейният директор АНИ КРУЛЕВА, тъй-като тя се е запознала с документите, знаела е и за касетите със записите, доказващи вината на ДОГАН. Тя съзнателно, вероятно по нареждане, не е водила истинско следствие като с престъпник, а е разговаряла като с ”добър приятел”.

Ето една част от автентичните разкази на обиграният агент и политик ДОГАН.

”От вестниците разбрах, че някой е изготвил списък на хора, представители на службите за сигурност, работещи под прикритие в нашите посолства в чужбина и че, СТОЯН ГАНЕВ, получавайки този списък преценил, че трябва да го предаде на мен”. ”Първият въпрос, който беше много важен за мен, бе защо забъркват имената на СТОЯН ГАНЕВ и АХМЕД ДОГАН. С каква цел се иска да се елиминират определени лица, като се упрекнат в издаване на държавна тайна”.

ДОГАН припомня, какво е казал пред медиите, ”че този сценарий, според него е направен на високо място”. Отначало мислил, че е намесено президентството, дори и самият Президент, заради посещението му при СИМЕОН САКСКОБУРГОТСКИ в Мадрид. После разбрал, че сценарият е изготвен във ведомството на ЧАВДАР ПЕТКОВ – Националната служба за сигурност (НСС).

ДОГАН започва да споделя как е било създадено първото българско демократично правителство, както и това, че той и ДПС участвали активно в създаването му. Съставът на правителството бил обсъден в едно кафене на Подкрепа. Той предложил кандидатурата на СТОЯН ГАНЕВ. На следващият ден, Координационният съвет на СДС, съвместно с представители на ДПС уточнили окончателно състава на правителството.

После ДОГАН подробно обяснява, че ”било обществена тайна, че той отдавна работел върху т.н. ”Червен списък” за хората от структурите на органите за сигурност, които активно са работили по възродителния процес$.

За този списък знаели много хора, както и неговия сътрудник МЕХМЕД ТЕФИК, за когото по-късно споделя, че е знаел за връзките му с НСС.

ДОГАН проявил особен интерес към хората, командировани в посолствата в чужбина от правителството на АНДРЕЙ ЛУКАНОВ. ”Притежавам имената на хората, които са на работа в посолствата и търговските представителства, като за тези, за които има информация, че работят за разузнаването съм правил бележки”. После твърди, че ДИМИТЪР ЛУДЖЕВ бил добре информиран, че някъде на „Гурко” 48 готвели списъци. Това било известно още от края на 1991 година. Този адрес бил на ЖИВКО ПОПОВ и бил под наблюдение.

ДОГАН и ПОПОВ поддържали добри взаимоотношения и ”винаги имали затворническо доверие един към друг, защото заедно лежали в един затвор”.

Според ДОГАН, началникът на НСС ЧАВДАР ПЕТКОВ внушил на ЖИВКО ПОПОВ да прави тези списъци. НСС са знаели кога ПОПОВ ще предаде списъците на СТОЯН ГАНЕВ и организирали тяхната кражба от колата на ГАНЕВ.

После ДОГАН обяснява, че ТЕФИК е направил запис в НСС, в който разказва как той предава списъка в турското посолство, ”което станало в началото на февруари – 4-ти или 5 – ти“. И заключава ”много интересен случай”.

Това е обяснението на ДОГАН за случилото се на 4 –ти февруари 1992 година – обяснението му за ”ОНЯ СЛУЧАЙ”, с който той хвърли истинска ”бомба” и разтресе цялото ”управляващо войнство” на страната, а той дори не си спомня за точната дата.

После ДОГАН подробно обяснява как ТЕФИК се разболял физически и психически, изпаднал в делириум, дори в кома и той му помогнал да го приемат на лечение в правителствена болница.

”Всеки си има източници, включително и аз, казва ДОГАН. Знам, че ТЕФИК е бил посетен в болницата от Президента ЖЕЛЕВ, СТЕФАН САВОВ, Премиера ФИЛИП ДИМИТРОВ и СОКОЛОВ, като министър на вътрешните работи. Високопоставената делегация, в късните часове, дълго са разговаряли с ТЕФИК за посещението им с ДОГАН в посолството. Бил прослушан и записът, в който ТЕФИК обяснява на НСС случилото се в турското посолство”.

На следващият ден СТЕФАН САВОВ свиква спешно съвещание на Парламентарната група на СДС. Освен депутатите, приисъствали са също ФИЛИП ДИМИТРОВ, ТРЕНЧЕВ, ЯНЧУЛЕВ, АЛ. ЙОРДАНОВ и самият ДОГАН.

Основният извод, който направили бил, че ”някой работи за да се компрометират СТОЯН ГАНЕВ и АХМЕД ДОГАН. Явно това бил много голям компромат, целящ да предизвика конфликт между СДС и ДПС, от там правителствена и парламентаорна криза”.

Ето как СДС прикри пхрестъпленията на ДОГАН и СТОЯН ГАНЕВ.

Според ДОГАН, първият сценарий бил срещу СТОЯН ГАНЕВ, но за по-голяма правдоподобност включили и него и най-вече предаването на списъка в турското посолство.

ДОГАН, като заинтересована страна поискал да се направи пълно разследване и:
1.Да се докаже, че СТОЯН ГАНЕВ му е предал списъка
2 Да се докаже, че той ДОГАН е предал списъка на турския посланик в присъствието на негови сътрудници.

Има един дребен на глед, но всъщност много характерен и важен факт – откъде ДОГАН знае какво разказва ТЕФИК в записа от касетата, направена от НСС, след като според следственото дело този материал не му е предоставян… Кой му го е дал и защо?

Всъщност, това е една от малкото въпросителни по ”следствения разпит” на АХМЕД ДОГАН. Основният въпрос е за какво е бил викан в следствието на разпит, или на ”раздумка”. Вероятно не е само за отбиване на номера, а по-скоро ”по указание” за потвърждаване на пълното му оневеняване.

В подкрепа на това говори и фактът, че директорът на Националната следствена служба АНИ КРУЛЕВА пред специалната Парламентарна комисия обвинява ФИЛИП ДИМИТРОВ, че е замислил и организирал цялата Афера ”ОНЯ СПИСЪК”.

Ясно е, че АНИ КРУЛЕВА не е действала по собствено усмотрение, защото все пак тя е професионалист, за когото не е трудно да разграничи лъжата от истината.

Оневиняването на ДОГАН е по политическа преценка на висшето държавно ръководство и най-вече на ръководството на СДС. Много от хората, които са взели това решение са все още живи и дано да имат гузна съвест, ако имат съвест.

Според дясната ръка на АХМЕД ДОГАН по онова време – ОСМАН ОКТАЙ – хората от ръководството на ДПС питали ДОГАН имало ли е скандал ”ОНЯ СПИСЪК”, ДОГАН отговорил: ”Никога не е имало такъв списък”.

Колко прав е бил професор НИКОЛАЙ ГЕНЧЕВ в своите твърдения за АХМЕД ДОГАН.

Но ”ОНЯ СПИСЪК” пита, кои са наивните, страхливите, самонадеяните и най-вече продажните българи, които за „шепа жълтици” жертваха националните интереси, за да запазят властта си, прикривайки престъплението на ДОГАН.

”ОНЯ СПИСЪК” ще разкрие още много други невероятни неща.

АХМЕД ДОГАН И “ОНЯ СПИСЪК” – Трета част.

«  |  »

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.