You are here: Home // Ахмед Доган, БСП, България, мафия, Олигарси, политическа криза, Преходът // „СТАНИ ШЕФ“ – РИАЛИТИ БЕЗ ПРЕДРАСЪДЪЦИ.

„СТАНИ ШЕФ“ – РИАЛИТИ БЕЗ ПРЕДРАСЪДЪЦИ.

Автор Диляна Ценова – 29.03.2013 

Статията на журналистката ЦЕНОВА, макар и писана преди близо година не е загубила и днес своята актуалност, поради което си позволихме да и дадем отново гласност. Направихме само някои визуализации, които според нас не намаляват нейната стойност.

“СТАНИ шеф” е най-успешният риалити формат в България, мечтата на всички телевизионни продуценти, шоу с гарантиран максимален рейтинг и най-хубавото – с предвидим край.

През следващия месец няма да има по-одумвано и по-гледано събитие от предсрочните парламентарни избори на 12 май. Ще го гледаме даже и да не искаме, защото то ще дебне отвсякъде – билбордове, реклами, брошурки, натикани в пощенските кутии, новини, предавания… Наградата за победителя е толкова примамлива, че участниците са готови да дадат мило и драго, да не жалят средства и компромати, да не изпитват срам, да не се спират пред морални или други задръжки и да не се колебаят да се плюят публично по особено жесток начин.

Както можеше да се очаква, Сергей Станишев е най-амбициозният състезател в “Стани шеф”, той покрива всички условия на играта.

Ето какво казва днес експремиерът, който спря европейските фондове за България, обричайки страната на международна изолация, и благослови грабителската политика на тройната коалиция с изграждането на “Цанков камък” и водното огледало на Кърджали:

“Страната има нужда от програмно правителство, което да бъде правителството на националната отговорност и националното спасение след това разрушително управление, което срина всичко.

Все едно некадърен доктор да те докара до инвалидност и да ти поиска още пари, за да те оправи. Наистина достоен участник! Успя да трогне зрителите до сълзи, когато каза по телевизията:

“Аз дори не бях наясно, но четох доста през последните месеци преди протестите, колко много монополи и колко видове картели съществуват и колко добре се прикриват те.”

Как да не му съчувстваш, той олигарси не е виждал, по негово време монополи не е имало, а за земеделски и други картели пък през ум не му е минавало.

Човек настръхва, като наблюдава пролетното почистване на Станишев.

Как мете като побесняла домакиня първите редици на партията си, прогонва злите сили, които му рушат имиджа, къса паяжините. Нищо че става дума за неговата другарска компания и за неговите бивши министри – вътрешния Румен Петков, енергийният Румен Овчаров, социалният Емилия Масларова, регионалния Асен Гагаузов и транспортния Петър Мутафчиев.

Явно според критериите в БСП това не може да се нарече двулично поведение, просто Сергей вече не е същият човек от 2009 г.

Сега той е председател и на ПЕС, по-висок е, освен това чака второ бебе по изборите. Е, не може да кисне в оная стара компания, нали?

Хората на Бойко Борисов също не отстъпват в играта “Стани шеф”, дори на моменти са по-дръзки от самия Станишев.

В сряда Цветан Цветанов направи жива демонстрация как в тяхната компания се отървават от неудобните моментално, без да се правят за пред хората, че са съпричастни в труден момент.

“По хипотеза Мирослав Найденов беше грешка на ГЕРБ”, каза бившият шеф на МВР и така вдигна ръце от земеделеца. И не питай защо изречението му започва с “по хипотеза”, това е стилистична, а не лингвистична особеност.

Засега ГЕРБ не са много активни в състезанието “Стани шеф”, самият Бойко мълчи, с което много дразни обхванатия от логорея Станишев.

Съобщиха само, че са подготвили нова управленска програма, “реалистична, за да се запази стабилността”, в което няма никакво конкретно съдържание.

Явно тези играчи пазят силите си за финалната права на надпреварата, когато се очаква да ни вземат акъла с прозорливата си политическа мисъл.

Каквото и да говорим обаче, най-стабилният в “Стани шеф” засега и в бъдеще е Лютви Местан.

Участникът с каменно лице и без излишни скрупули, който твърди, че ДПС е синоним на демокрация.

Истинска буря в душите ни предизвика неговото изказване, след като се регистрира в ЦИК:

“Под истински демократично управление разбираме управление, което ще укрепва демократичната система и институциите, а няма да поставя личната воля над тях, което няма да говори: “Аз построих магистрали, аз построих спортна зала, аз финансирах детски градини”, защото това са средства на българския данъкоплатец.”

Наистина е необяснимо откъде черпи Местан самочувствие и как му се обръща езикът да обвинява други хора в грандомания, при положение че неговият началник Доган остави най-тъмната следа в историята с думите: “Аз съм инструментът на властта, който разпределя порциите на финансирането в държавата. Как депутат ще реши проблема за проектите и тяхното инвестиране? Не е възможно! Властта е в моите ръце! Това искам да разберете.”

Разбрахме, както и сега разбираме, че в тая игра ДПС няма авторитет за жалене.
По-малките участници в “Стани шеф” – Костов, Сидеров, Кунева и Яне Янев, също са стръвни, но по рейтинг са далеч от тримата водещи титани. Точно в това е и уловката – крайният резултат вече е предвиден от социолози, математици, анализатори и критици.

Всички казват едно и също: в следващия парламент ще влязат ГЕРБ, БСП, ДПС и “Атака”, останалите са под голям въпрос.

Даже и в “икипедия” го пише.

Някои хора се дразнят от безсмислието на тази игра, след която България ще се събуди яхната от същите политици.

Но защо да трошим нерви? Просто след това риалити ще направят друго.

Show must go on!

 

Разузнаване.ком

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.