You are here: Home // КПСС, криза // МИСЛЕТЕ ЗА УКРАЙНА КАТО ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ ЧЕРНОБИЛ

МИСЛЕТЕ ЗА УКРАЙНА КАТО ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ ЧЕРНОБИЛ

Chernobil

Европа трябва да защити демокрацията и правото на независимост на Украйна, за да се избегне гражданската война!

Името „Украйна“ се превежда от руски буквално като „на ръба“.

Украйна вечно е била държава „на ръба” в различните страни, които са я владеели – веднаж като част на една, друг път на друга, но най – често Украйна е била разделяна. 

През 17-ти и 18-ти век, тя е поделена между Русия, Полша и Османската империя, през 19-ти век между Русия и Австро-Унгария и през 20-ти век, с изключение на кратък период на независимост след Първата световна война, Украйна става част от Съветския съюз.

Съдбата на Украйна е да бъде „на ръба” на империи в продължение на векове. 

Заклещена между Сталин и Хитлер – между глада и клането, Украйна вечно е мачкана и унижавана, особено по времето на пост-комунизма на Сталин.

Няма европейска страна, която да е претърпяла толкова много нещастия  през 20-ти век, колкото Украйна. От 1914 г. до 1945 г. тя е преживяла един истински кошмарен ад. 

Според някои историци, строителите на страната са викингите, които създават търговски пазари и в крайна сметка започват да управляват някои местни селища. Историчката Anne Reid в книгата си „Пътуване през историята на Украйна“, посочва, че викингите са дошли като търговци, а не като завоеватели и са създали град Киев на мястото, където се стеснявала широката река Днепър.

Има и други – проруски историци, които застъпват тезата, че Украйна е дело на  Киевска Рус – предшественик на Украйна, Русия и Беларус.

Володимир, езически владетел на Украйна въвежда православното християнство, като отхвърля исляма и католицизма. Според Anne Reid „с избора на християнството Володимир определя завинаги мястото на Украйна в Европа, а не в Азия“. Приемайки християнството от Византия, а не от Рим, той свързва руснаци, украинци и беларуси , но ги отделя от католическия съсед Полша.

Украйна, Европа и Русия

Днес Украйна отново стои „на ръба”и пак се опитва да намери своето собствено място. Сега тя е на ръба на Русия и на ръба на Европа. Сегашната позиция е уникална, защото Украйна никога не е била независима в продължение на цели 18 години.   

Това е най-дългият период на украинска независимост през многовековната и история.

Най-поразителното за украинците е, че докато те се радват на свободата си, едновременно с това те са и силно национално раздвоени . През дългия период на властване на СССР в Украйна, заселени са много руснаци, които заемали и ръководни постове в страната. Чувствайки васалното си положение, особено младите хора, в желанието си да извоюват свобода и да отхвърлят руското господство, чрез барикадите и кървавите бунтове те показаха, че са готови на всичко. Защото много от тях искат да имат място в обединена Европа, като граждани на свободна и независима Украйна.

Хората от Западна Украйна искат да са част от Европейския съюз, докато тези от Източна Украйна, искат да бъдат по-близо до руснаците. Така се стига да разделението.  

Razdelenieto

Това превърна Украйна не само в една вътрешно разединена страна, но и в страна с вече обособени два противоположни и враждуващи лагера. Особено след свалянето чрез бунт на проруското управление на страната. Много украинци искат да се присъединят към Европейския съюз, чувствайки, че това е най-доброто решение за една независима Украйна.

Но големият проблем е това, че Украйна винаги е имала огромно геополитическо и стратегическо значение за руснаците, което е основната причина за поставяне на Украйна във вечна руска зависимост. 

Украйна е толкова важна за руската национална сигурност, както Шотландия за Англия, или Texas за Съединените щати. Затова нито Шотландия нито Texas имат избор за самостоятелност и независимост. Така стои и въпроса с Украйна.

Стратегическото географско положение на Украйна предопределя и наложителни ограничения на нейния национален суверенитет в полза на Русия. И от там следва силно руско влияние върху цялостния живот на украинците.

Украйна и руската национална сигурност

От чисто стратегическа гледна точка, Украйна е буферът на Русия за обезпечаване на руското доминиране над Карпатите – планини, които не позволяват лесно проникване и правят Русия почти неуязвима. Ако Украйна е под влиянието или контрола на западните сили, Русия и Беларус и целия южен фланг на Русия са широко отворени. А флангът започва от полската граница на изток, стига почти до Волгоград, а след това на юг до Азовско море. Това е едно разстояние повече от 1000 мили, 700 от които се намират по протежение на руската граница.

Украйна контролира достъпа на Русия както до Черно море, така и излаза й към Средиземно море. Пристанищата Одеса и Севастопол осигуряват военния и търговски достъп за руския износа и по-специално този от Южна Русия.

Путин превърна руската енергетика в основен фактор на външна политика и средство за влияние и контрол над много европейски страни и на първо място над Украйна. Ето защо тръбопровода за доставяне на руски газ за  Европа, който минава през Украйна е определящ фактор в руско-украинските отношения, защото засяга националната сигурност на Русия.

Украйна винаги е била въпрос от първостепенно значение за руската национална сигурност. 

Оранжевата революция в Украйна през 2004 г. беше не само израз на борбата за свобода и независимост, но и сериозна проверка на отношението и ролята на Запада, най-вече на Европейския съюз към Украйна.

Настоящия критичен за Украйна момент и откритото демонстриране, че никой от Европа или САЩ не мисли да влиза във сериозен конфликт с Русия, поставя Украйна в изключително трудно положение, ЗАЩОТО СЕ ЧУВСТВА ИЗОСТАВЕНА. А Русия може да си позволи военна дързост и да предприеме интервенция в Украйна. 

Нашите политици, както и цензурираните медии, в желанието си да покажат своята сервилност към Москва и Путин, много пестеливо показват истината за Украйна. 

Но вижте какво пише от Киев Анджей Сташук за германския вестник „Ди велт“:

„Никоя географска карта не може да измери самотата, в която се намира Украйна тази зима. Когато през 2004 г. на Майдана се състоя Оранжевата революция, изглеждаше като радостен празник, макар че зимата беше също толкова сурова“.

„За разлика от тогава, днес понеже е истински опасно, понеже се води истинска, а не карнавална битка, понеже се пролива кръв и биват измъчвани хора, над Майдана в Киев се е спуснала тишина. Няколкото години в ЕС и в шенгенското пространство, изглежда са ни научили на задълбочена преценка и предпазливост. Оглеждаме се и чакаме какво ще каже останалата част от Европа. Не знам какво се е случило с нас?

ЗАГУБИХМЕ ЛИ ВЯРАТА СИ В СМИСЪЛА НА „ВЗАИМНАТА ПОМОЩ“?

А Тимъти Гартън Аш във вестник „Гардиън“ пише:“ СРАВНЕНИЯТА С БОСНА СА ВСЕ ОЩЕ ПРЕУВЕЛИЧЕНИ, НО МОЖЕТЕ ДА МИСЛИТЕ ЗА УКРАЙНА КАТО ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ ЧЕРНОБИЛ“!

Okupaciata

Русия вече окупира украинския полуостров Крим!

Необходимо е Путин да бъде спрян, защото той е готов на война, за да пресече пътя на Украйна към Запад!

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.