You are here: Home // европейски съюз, КГБ, Общи, Русия // КРИЗАТА В „КРИМ“ Е ДЕМОНСТРАЦИЯ НА РУСКАТА СИЛА

КРИЗАТА В „КРИМ“ Е ДЕМОНСТРАЦИЯ НА РУСКАТА СИЛА

Krim Rosia

Опасна е играта на Путин за анексиране на Крим от Русия – играе си с ОГЪНЯ!

Полуостров Крим е украинска провинция, чийто географско положение е от голямо стратегическо значение. Много държави и нации са воювали за Крим и са го владеели, като са оставяли трайни следи, затова неговото население съществено се различава от останалата част на Украйна. Векове наред Крим е бил населяван с номадски племена от Централна Азия. А татарите, които и днес живеят на полуострова са дали името му –  „Крим“, което означава крепост.

Крим е бил владян също от скити, гърци, римляни, хуни, венецианци, османци и разбира се руснаци. Ето защо той е свикнал да приема всякакви национални и политически особености и обрати. Полуостровът, който е с площ от 26 000 квадратни километра и население около два милиона е свързан на север с Украйна, чрез една малка ивица от осем километра . 

Открай време пълководците са считали, че който владее малкия полуостров Крим, той контролира и Черно море! 

През 1783 година Екатерина Велика анексира полуострова и го обявява „оттук нататък и за всички времена“ за руски и целенасочено, масово го заселва с етнически руснаци. Затова днес автономната република Крим е единствената част от Украйна, в която руснаците имат значително мнозинство.

Руските царе превръщат Севастопол в пристанище на руския черноморски флот, каквото е и до днес. Кримските татари са изтласкани във вътрешността на полуострова и към Централна Азия близо до Турция. Ислямската религия свързва татарите с турците, а общи корени има и между езиците им. В Турция има голяма диаспора от кримски татари.

През 1942 година, когато германските войски навлизат в Крим, около 20 000 татари застават на страната на Вермахта и се бият срещу руснаците. Затова по-късно татарите плащат кървава цена. Сталин депортира близо половината от 200 хилядните кримски татари в Централна Азия, като при депортирането са загинали повече от половината. Едва през 1989 година официално е разрешено на татарите да се завърнат в Крим и сега те са около 14 % от населението.

През 1954 година, наследникът на Сталин Никита Хрушчов, който е от украински произход присъединява Крим към Украинската съветска република. Много руснаци са недоволни, но в огромната съветска империя няма руснаци, нито украинци, всички са съветски граждани.

Владимир Путин е имал намерения да разцепи Украйна още през 2008 г., твърди бившият съветник на руския президент Андрей Иларионов, предаде украинската информационна агенция УНИАН. Според Иларионов сегашния руски президент Путин, през април 2008 г. като премиер на Русия е провел разговор с бившия американски държавен глава Джордж Буш. По време на беседата Путин е заявил желанието си Украйна да бъде разделена. „Това са руски територии“,  казал Путин.

Preskonfernciata

Путин пред журналисти: „Засега Русия не вижда нужда да използва военна сила в Крим“

На пресконференция през месец декември 2013 г. на въпроса дали Русия би изпратила свои войски на полуостров Крим Путин раздразнено отговорил: “ Това са пълни глупости“!

Очевидно Путин е прикривал истинските си намерения по отношение на Крим защото скоро след това, въоръжени групи окупират казарми, административни сгради и летища на полуострова.А новият украински вътрешен министър Арсен Аваков дори обвини Русия във военна интервенция.

След разпадането на Съветския съюз през 1991 година Крим става част от независима Украйна. Това води до напрежение, тъй като почти две трети от населението на полуострова са етнически руснаци.

През 1992 година руският парламент обявява за невалидно решението на Хрушчов, за присъединяване на Крим към Украйна и полуостровът обявява своята независимост от властта в Киев. Украинското правителство успява да успокои ситуацията, но през 1994 г. конфликтът отново се изостря. Крим избира за президент Юри Мешков, който с действията си иска да ускори присъединяването на полуострова към Русия.

Киев и този път успява да задържи Крим като своя територия и премахва постът президент на Крим, а Мешков се спасява в Русия.

Flotut

Спорът за подялбата на Черноморския флот приключва през 1997 година с подписването на договор за партньорство между Украйна и Русия. Предвидено е Русия да изтегли войските си от Крим през 2017 година , но президентът Виктор Янукович удължава действието на договора до 2042 година.

Според западни специалисти, сегашната кризисна ситуация около Крим се дължи на нежеланието на Русия да приеме свободния политически избор на украинците и тяхното предпочитание на Европа пред Русия. Путин е раздразнен най-вече от това, че те са взели това решение без съгласието на Русия.

Москва възприема украинското  опозиционно движение, както и намерението на Украйна да се интегрира в ЕС, като най-лошият „геополитически вариант “ за Русия, защото може да доведе до провал на проекта на Путин, за създаването на Евразийски съюз.

silata na Putin

Крим е под контрола на руската армия

От няколко дни насам Крим е под контрола на руската армия. На практика полуостровът вече е почти отделен от Украйна. Руският президент обаче иска много повече и формулира съвсем открито целите си.

Русия нямаше нужда да предислоцира големи военни сили в Крим, защото руските войски отдавна са там. На полуострова са разположени хиляди войници от руския Черноморски флот. Към тях обаче се присъединиха въоръжени мъже без опознавателни знаци по униформите, които обкръжиха украинските казарми. Бързо беше сформирано вярно на Кремъл марионетно правителство и цинично звучат думите на Путин, че нямало нужда от въоръжена намеса.

В кризата около Крим руският президент Владимир Путин демонстрира властовите си претенции по крайно категоричен начин, без да го е грижа за последствията. В интервю за германската телевизия през 2012 г. на въпроса как си обяснява отрицателното отношение на Запада към него Путин отговори така: „Предимно поради страх – пред Русия и нейните мащаби, атомните ѝ оръжия, възможностите ѝ в редица други области. Това обаче издава остаряло мислене“, заяви тогава Путин.

Опасната доктрина на Путин – Евразийски съюз

Путин се опитва да реализира геополитическа стратегия със замисления от него Евразийски съюз, между Русия, Беларус, Армения и Казахстан, а на по-късен етап да се присъединят и Таджикистан и Киргистан. За изпълнението на този план важна е ролята на Украйна заради местоположението и големината й. Но след смяната на властта в Киев, Украйна показа, че има намерение да се обединява с ЕС, а не с Русия. Путин никога няма да приеме това, защото Украйна е най-важната страна от която той се нуждае, за да изпълни мечтата си за една силна Русия, реализирайки Съюза „Евразия“.

В гласуването, което ще се проведе тази неделя, жителите на Крим – близо 2 млн. души, са призовани да решат дали в бъдеще полуостровът да принадлежи към Русия или както досега – към Украйна.

От международноправна гледна точка Крим е част от Украйна, където обаче се ползва с правата на автономна република, със собствен парламент. В началото на март взе се решение за присъединяването на Крим към Руската федерация. Председателят на кримския парламент Владимир Константинов е предал съответната молба на руския президент Путин. Затова сега референдумът е една планирана формалност. 

Референдумът е замислен за легитимация на Крим като руска територия.

Referendum v Krim

 

 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.