You are here: Home // Без категория // КАКВО КАЗВА БЖЕЖИНСКИ – СЪВЕТНИКЪТ НА ОБАМА ЗА УКРАЙНА

КАКВО КАЗВА БЖЕЖИНСКИ – СЪВЕТНИКЪТ НА ОБАМА ЗА УКРАЙНА

Bjejinsky

“ Украйна принадлежи на украинците, които определят своята идентичност чрез своята земя“!

Сбигнев Бжежински е анализатор със световен авторитет и е от водещите стратези на американската външна политика и национална сигурност. Бил е съветник на няколко президента, а сега и на Обама във връзка с украинската кризаИма достъп до секретните американски информационни източници. Различни световни медии поместват негови интервюта и коментари, където той анализира кризата в Украйна и прави конкретни оценки и предложения. Ето някои от тях:

Putin prezident„ГОЛЕМИЯТ РИСК В КОНФЛИКТА С КРИМ И УКРАЙНА СЕ СЪСТОИ В ТОВА, ЧЕ РУСИЯ Е УПРАВЛЯВАНА ОТ ИРАЦИОНАЛЕН ЛИДЕР С МАНИЯ ЗА ВЕЛИЧИЕ”.

„В отношенията между Украйна и Русия руснаците също внесоха ирационалност и страст, като организираха и проведоха бандитска атака в Крим, маскирайки я както това прави мафията. Но те би трябвало по-внимателно да прилагат такъв подход към цялата Украйна, защото това може да доведе до къде ПО – МОЩЕН ВЗРИВ В ЦЕНТЪРА НА ЕВРОПА, КЪМ КОНФЛИКТ, КОЙТО СВЕТЪТ НЕ Е ВИЖДАЛ ОТ 1939 ГОДИНА”! 

„Ако Путин отдели завинаги Крим от Украйна, той получава Крим, но губи Украйна“! 

„ЗАЩОТО ТОВА ПРЕДИЗВИКВА МОЩНА НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКА РЕАКЦИЯ СРЕЩУ МОСКВА, А УКРАИНЦИТЕ ОПРЕДЕЛЯТ СВОЯТА ИДЕНТИЧНОСТ ЧРЕЗ СВОЯТА ЗЕМЯ“. 

„ПУТИН ИЗВЪРШВА ЧУДОВИЩНА ГРЕШКА“ – казва Бжежински .

Az sum rusnak„Във всички страни има малцинства, но е очевидно, че в Украйна повечето са украинци, които искат да живеят в независима държава, а Путин заплашва независимостта им „.

Още преди няколко години Бжежински предупреждаваше, че „Европа трябва да ускори демократизацията на Украйна, за да не дочака носталгията на Русия към бивши нейни територии и да предизвика конфликти“.

Втората грешка е на Европейския съюз, който изключително бюрократично изготви един политически безумен проект на документа за асоцииране на Украйна. По него президентът Янукович разбираемо не можеше да направи тази самоубийствена стъпка, която щеше да срине икономиката на страната.

Въпросът е какво трябва да направи в този случай Западът?

„ЗАПАДЪТ ПРЕДИ ВСИЧКО ТРЯБВА ДА РАЗБЕРЕ КАКВО МОЖЕ ДА НАПРАВИ САМАТА УКРАЙНА“!

„Не мисля, че някой е длъжен да защитава независимостта на страна, ако тя не е готова сама да я защитава“!

ruski tankove v ukraina„Лично аз смятам, че Украйна ще окаже съпротива, ако Путин използва сила, както вече направи в Крим и както открито планира да продължи да прави. Ако той прибегне до действия, а Украйна започне съпротива, ще е съвършено ясно, че Западът трябва да се притече на помощ на украинците“.

Бжежински не споделя мнението, че Европа сама е причинила кризата в Украйна, като е обкръжила Русия плътно до границите й с нови членове на военния алианс НАТО. Обратното – казва Бжежински.

„Смятам, че ако ние не бяхме предприели разширяване на НАТО, днес щяхме да сме свидетели на конфликт между балтийските страни и Русия, заради рускоговорещото население, на конфликт с Молдова заради Приднестровието и на още един конфликт между Русия и Полша“.

„ ПОВТАРЯМ, ИМАМЕ РАБОТА С ЛИДЕР, КОЙТО НЕ МОЖЕ РАЦИОНАЛНО ДА ПРЕСМЕТНЕ КАКВО Е ПОЛЕЗНО ЗА РУСИЯ. Той предпочита да извиква примитивен национализъм и да бъде подкрепян от младежи с предизвикателно поведение, които пребиват всеки, който не е съгласен с тях. Ние трябва да сме единни в своя отговор“, заявява Бжежински.

buntove 1„Докато хаосът се развихря в Украйна и нараства заплахата от руска намеса, отговорността на Запада за постигането на конструктивно решение става все по-очевидна”, пише Бжежински в коментар за в. „Файненшъл таймс“.

Русия може да потопи Украйна в ожесточена, разрушителна и международно опасна гражданска война. Тя може да предизвика отцепването на Крим и на някои от индустриалните източни части на страната. На свой ред това би означавало носталгичната мечта за „Евразийски съюз“, на руския президент Владимир Путин, да бъде изобличена като проект, основан на страха и принудата.

„САЩ биха могли и би трябвало ясно да внушат на Путин, че са готови да използват влиянието си, за да гарантират, че една наистина независима и териториално нераздробена Украйна ще следва по отношение на Русия политики, подобни на онези, които съседната на Русия Финландия толкова ефективно практикува“.

Това е „ПОЛИТИКА НА ВЗАИМНО СЪСЕДСКО УВАЖЕНИЕ, НА ОБХВАТНИ ИКОНОМИЧЕСКИ ОТНОШЕНИЯ КАКТО С РУСИЯ, ТАКА И С ЕС, НО БЕЗ УЧАСТИЕ В КАКЪВТО И ДА БИЛО ВОЕНЕН СЪЮЗ, който Москва може да възприеме като насочен срещу нея“. НАКРАТКО, ФИНЛАНДСКИЯТ МОДЕЛ Е ИДЕАЛЕН ПРИМЕР ЗА СЛЕДВАНЕ ОТ УКРАЙНА, ЕС И РУСИЯ”- казва Бжежински.

Obama i PutinНо за да звучат убедително пред Кремъл, САЩ трябва едностранно да заявят, че опитите за дестабилизиране на зараждащата се демокрация в Киев или за отцепване на части от Украйна с откритото или прикрито участие на Русия във вътрешните конфликти – биха принудили Вашингтон да използва своето влияние, за да предизвика международни мерки, които биха стрували икономически скъпо на Москва.

Възможностите в тази посока могат да бъдат от едностранни индивидуални, а и междудържавни санкции, така и преразглеждане на статута на Русия в Световната търговска организация, Световната банка и ролята й в Г-8.

Очевидно ЕС ще трябва да бъде стабилен партньор в тази кампания, тъй като има значителна по обем търговия с Русия.

Но още по-належаща и важна е императивната необходимост ЕС да формулира значителен пакет от спешна финансова помощ за Украйна. В противен случай страната ще изпадне в опустошителен финансов хаос.

Cameron i MerkelВодеща роля в Европа с оглед на това трябва да поемат Германия и Великобритания.

Бжежински казва: Независимо от това какво ще се случи с Украйна в близко бъдеще, продължавам да вярвам:

„По-скоро рано, отколкото късно Украйна ще стане истинска част от демократична Европа“.

„По-скоро късно, отколкото рано Русия ще я последва, освен ако не иска да се самоизолира и да се превърне в империалистическа реликва“!

 

 

 

 

 

 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.