You are here: Home // европейски съюз, КГБ, КПСС, криза, Оръжие, Русия, САЩ // ИГРАТА НА „ВОЙНА И МИР“ МЕЖДУ ПУТИН И ОБАМА Е ОПАСНА

ИГРАТА НА „ВОЙНА И МИР“ МЕЖДУ ПУТИН И ОБАМА Е ОПАСНА

G - 7

Лидерите на Г-7 ще се срещнат  без Путин в Брюксел през юни!

Извънредната среща на водещите държавните лидери от Г-7 (без Путин) се проведе в Хага, успоредно със срещата на върха за ядрена безопасност. Постави се началото на негласна „психологическа война“ срещу Путин. Инициаторът на тази война е президентът на САЩ Барак Обама.

ЦЕЛТА Е СВЕТОВНА ИЗОЛАЦИЯ И БОЙКОТ НА ПУТИН И РУСИЯ!

Sergej Lavrov„Ние не сме се вкопчили във формата Г-8 и не виждаме проблеми в това, че срещата няма да се проведе в предишния формат“.

Това каза на специална пресконференция в Хага ръководителят на руската делегация – външният министър Сергей Лавров. 

Според американския президент Обама, след като САЩ и неговите съюзници преценяват, че не трябва да отговарят по съответстващ начин на агресивните военни действия на Путин, очевидно трябва да се търсят други начини за противопоставяне на руската агресия. 

САЩ, НАТО и ЕС не искат да воюват, което ясно и открито се демонстрира пред Путин. И след като предупрежденията и санкциите не дадоха очаквания резултат, Обама преценява, че трябва да се използват други средства – ПО-СЛАБИ ОТ ЯДРЕНИТЕ ОРЪЖИЯ, НО МНОГО ПО СИЛНИ ОТ ИКОНОМИЧЕСКИТЕ САНКЦИИ. И Обама прелага как да се „удари“ руския президент по най-слабото му място.

Като санкция за поведението и действията на Путин, той не е бил поканен на важния форум, на който досега редовно е присъствал – извънредната среща на държавните лидери от световен ранг в Хага в състава Г-7, вече без Путин. На форума Обама съзнателно унижава Путин, като казва:

agresorut

„РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ НЕ Е НЕЩО ПОВЕЧЕ ОТ ОБИКНОВЕНА РЕГИОНАЛНА СИЛА, КОЯТО ЗАПЛАШВА НЯКОИ ОТ СЪСЕДИТЕ СИ – ПРИ ТОВА НЕ ОТ СИЛА, А ОТ СЛАБОСТ“.

Отправеното послание на ОБАМА към ПУТИН е също в обиден тон: 

„Русия не е глобален фактор, за нас тя не е заплаха, ние гледаме едва ли не със съчувствие на гърчовете на Путин в желанието му да излезе на международната сцена“!

Целта на това послание всъщност е да засегне СУЕТНИЯ и САМОЗАБРАВИЛ се руски президент и е насочено там, където най-много ще го заболи – да се разклати усещането у ПУТИН ЗА МОГЪЩЕСТВО, ВСЕВЛАСТИЕ И СВЕТОВНА ЗНАЧИМОСТ и да се поставят под СЪМНЕНИЕ.

Има американски психолози, които считат, че този ход на ОБАМА, който фактически поставя началото на „Психологическа война“, е ОПАСЕН.

Защото един още по-обиден и разгневен Путин може да прати танковете си и в други съседни държави. А трябва да се има предвид и това, че хората в Русия масово одобряват неговата архаична политика. Путин не е за подценяване и вероятно ще реагира по друг политически или военен начин. В подкрепа на това говори факта, че Обстановката в Източна Украйна сериозно се е влошила, поради активизирането на проруските паравоенни групировки.

okupacia v LuganskТе са окупирали важни държавни учреждения, искат провеждане на референдум и отделяне от Украйна по подобие на Крим. НАТО е провело специално съвещание, за да прецени дали Путин ще се задоволи с Крим или, ще разшири агресивната си кампания, като използва отново прикрито руските спецчасти.

9.04. 2014 – 12:16 ч. Сградата на Службата за сигурност в Луганск е окупирана от проруски демонстранти. 

Според някои американски военни експерти, естествената защита срещу Москва са страните членки на НАТО в района на Черно море, които могат да изиграят важна роля. Но иточноевропейците основателно се питат, дали НАТО и Европейският съюз са в състояние да ги защитят от едно евентуално руско посегателство. 

Острите реакции на Запада към анексирането на Крим и заплахите с политически и финансово-икономически санкции към Русия се оказаха недостатъчни и агресивността на Путин не само, че не намаля но и се засили.

Москва показа, че не се е стреснала от санкциите и опасенията, че Русия може да разшири кампанията си „за защита на руските малцинства“ се оправдаха. Белият дом не крие тревогата си от възможните нови агресивни действия на Путин.

Във Вашингтон висш представител на американската администрация посочи, че разполагането на руски войски по начин, който застрашава Южна и Източна Украйна, говори за възможна ескалация на ситуацията. А генералният секретар на НАТО Расмусен заяви, че Крим „може да се окаже начало на по-голяма кампания“ и ще излезе прав.

SytiliadesАмериканският политически стратег Джон Ситилидес смята, че опасенията за Източна Европа са съвършено разбираеми.

Пред „Дойче веле“ той каза, че „при настоящата слабост на реакцията на Запада към анексирането на Крим, Путин наистина има пълната свобода да прави каквото си поиска в региона, и че действията му няма да срещнат особена съпротива“. Това убеждение ще се засили, ако  Путин предприеме нови военни действия в Украйна“.

Действията на НАТО срещу авантюризма на Путин!

„Ако сега Западът не предприеме нещо съществено, Путин ще се почувства свободен да се впусне в още по-опасни действия в бивши страни от съветския блок, които сега са членки на НАТО“, твърди стратегът Джон Ситилидес .

„Никой не знае какви са плановете на руския лидер, но ако той е убеден, че САЩ и Европейския съюз са в стратегически слабо положение и реакцията им е двойнствена или противоречива,  вероятно е Путин да предприеме действия не само в Украйна, но и спрямо страни с големи руски малцинства – Приднестровието, Молдова или Прибалтика“.

Според Ситилидес главното противодействие на „руския авантюризъм“ е НАТО. Не с бойни действия на Алианса, които неминуемо ще доведат до опасен и ескалиращ конфликт с Русия.

По-скоро САЩ и НАТО трябва да помислят сериозно за укрепване на отбраната на НАТО край руските граници – Украйна, Беларус, Прибалтика, за да се възпре евентуалната по-нататъшна руска агресия. Изпращането на военни части на САЩ в Полша и тяхното оставане там за неопределен срок ще има сериозен положителен ефект. „Това ще създаде у Путин чувство за несигурност и убеждението какво евентуално може да очаква при следваща агресия“.

Във Вашингтон има и специалисти на напълно противоположни мнения, изключващи ролята на НАТО при кризата в Украйна.

Водещи експерти като Дъг Бандоу от института „Катон“ дори благославят факта, че Украйна не е членка на НАТО и не може да се ползва от защита по член 5-ти, който определя ангажимента за колективна отбрана. „Благодарение на това, че не се наложи да защитят Украйна, САЩ избягна Трета световна война“, казва Бандоу.

Експертът дори подхвърля идеята, че ако Украйна не беше предала ядрения си аресенал срещу „гаранции на хартия“ за териториалната ѝ цялост, Русия нямаше да рискува да я нападне.  

Патрулите в Черно море биха могли да имат възпиращ ефект върху Русия.

Сспоред Ситилидес, патрулите в Черно море могат да се осъществяват съвместно от САЩ и съюзническите държави-членки на НАТО в региона – Турция, България и Румъния. Като допълнителна мярка той вижда и съвместни патрули с Гърция в Бяло море, което да остави руската флота затворена в Черно море, както по времето на Студената война.

Решение за увеличаване на военното присъствие на НАТО в Черно море може бъде взето още в близките дни или седмици, смята експертът.

Очевидно, при задълбочаващият се конфликт между Украйна и Русия, на България ще се разчита все повече.

za RusiaА какво може да се очаква от страната ни, когато управляващите социалисти на последния си пленум приеха декларация за Украйна, която подхожда повече на държава от орбитата на Русия, отколкото на страна част от НАТО и ЕС. 

На снимката си вижда демонстрацията на български коли с развети руски знамена, в подкрепа на действията им в Украйна.  

В тази сложна ситуация българите също са объркани и раздвоени.

От направената анкета за конфликта между Русия и Украйна 43 % нямат ясна позиция, 27 % подкрепят проруските украинци, а 30% са на страната на борещите се в Украйна за европейска ориентация и членство в ЕС.

kakvo misliat dvamata prezidenti

Замислените лидери на САЩ и Русия са тези, които ще решават не само съдбата на Украйна, но и на Световния мир!

Източници: http://www.dw.de/, http://www.cnn.com/, stratfor.com.ukraine analysis

 

 

 

 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.