You are here: Home // европейски съюз, Русия, САЩ // РУСИЯ И САЩ ПРЕГОВАРЯТ ЗА БЪДЕЩЕТО НА УКРАЙНА

РУСИЯ И САЩ ПРЕГОВАРЯТ ЗА БЪДЕЩЕТО НА УКРАЙНА

Pregovorite

Анализ на частната американска разузнавателна компания „Stratfor“.

Първа част.

За преговорите!

Вашингтон не иска Москва да приложи военен вариант в украинската криза, защото това би разкрило неспособността на САЩ да дадат навременен отговор. Това би разкрило и слабост в НАТО. Освен това американците не искат да подлагат германците на тест, тъй като не знаят в коя посока ще поеме Берлин.

По време на разговорите американският президент Барак Обама даде ясно да се разбере, че Вашингтон няма никакво намерение да разширява НАТО в Украйна, или в Грузия.

Руснаците заявиха, че не планират нови военни операции в Украйна. Разговорите между руския външен министър Сергей Лавров и американския държавен секретар Джон Кери бяха обстойни и продължават. По различни причини нито една от двете страни не иска кризата да продължи и всяка има различен прочит на ситуацията.

Руската гледна точка

Руснаците са убедени, че бунтът в Киев беше стимулиран от западните разузнавателни служби, подкрепящи неправителствени организации, и че без тях демонстрациите щяха да отшумят, а правителството – да оцелее.

Това не е нова теза на руската страна. Тя твърдеше, че Оранжевата революция има същите корени. Западът отрича. Важното е, че руснаците вярват в това.

Това означава, че те вярват, че западното разузнаване е способно да дестабилизира Украйна, а потенциално и други страни в руската сфера на влияние или дори самата Русия. Поради това руснаците са обезпокоени от американската сила.

Освен това руснаците не са убедени, че трябва да направят нещо. Ако оставим настрана теорията за западното разузнаване, те знаят, че украинците са разделени на фракции и че организирането на бунт е много различно от управлението.

Руснаците увеличиха цената на природния газ за Украйна с 80%, а спасителната помощ на МВФ заради украинския държавен дълг носи значителна социална и икономическа болка. Когато тази болка бъде усетена през лятото, а романтичните спомени от бунта избледнеят, руснаците очакват враждебни реакции срещу Запада и ще използват собственото си влияние, открито или прикрито, за да моделират украинското правителство.

Завземане на Източна Украйна ще осуети тази стратегия. Руснаците искат проруските области да гласуват на изборите в Украйна, за да изпратят силна опозиция в Киев. Откъсването на цялата или на част от Източна Украйна би било нерационално. 

Другите варианти за руснаците не са привлекателни. Говори се за действия в Молдова от Приднестровието. Но макар да е възможно руските сили да действат в Молдова, доставките за региона преминават през Украйна. В случай на конфликт украинците ще откажат достъп.

Действия в балтийските страни са възможни. Кремъл може да окуражи руските малцинства да излязат на улицата. Но балтийските страни са в НАТО и отговорът би бил непредсказуем.

Руснаците искат да запазят своята сфера на влияние в Украйна, без да скъсват търговските и политическите връзки с Европа, особено с Германия. Придвижване на руски бойни части в балтийските страни би затруднило отношенията на Русия с Европа.

Преговорите за успокояване на кризата имат смисъл за руснаците заради рисковете от потенциални действия и защото те мислят, че могат да възстановят влиянието си в Украйна след като страната усети осезаемо икономическите проблеми и започват да дават по малко пари за облекчаване на болката.

Американската гледна точка.

САЩ смятат, че руснаците имат два лоста. Във военно отношение руснаците са по-силни от американците в региона си. САЩ на практика нямат военни варианти в Крим, точно както нямаха в Грузия през 2008 г. САЩ ще се нуждаят от месеци, за да струпат сили в случай на голям конфликт в Евразия. Подготовката за „Пустинна буря“ отне шест месеца, а нашествието в Ирак през 2003 г. изискваше подобна подготовка. В това време руснаците вече ще са постигнали целите си и единственият вариант, който биха имали американците, би бил невъзможен – организиране на нашествие в контролирана от руснаците територия.

Американците не искат руснаците да прилагат военни варианти, защото това би разкрило неспособността на САЩ да дадат навременен отговор. Това би разкрило и слабост в НАТО.

Освен това американците не искат да подлагат германците на тест, тъй като не знаят в коя посока ще поеме Берлин. В определен смисъл германците започнаха кризата като критикуваха отказа на Украйна да продължи с процеса по присъединяване към ЕС и като подкрепиха един от лидерите на бунта както преди, така и след протестите. Но оттогава германците са все по-тихи, а човекът, когото подкрепиха, Виталий Кличко, отпадна от надпреварата за президент на Украйна. Германците дадоха заден ход.

Германците не искат избухването на малка Студена война. Постоянен конфликт на изток ще изостри нестабилността на ЕС и може да принуди Германия да предприеме по-категорични действия, които тя не иска да предприема. Берлин е много зает с опитите си за стабилизиране на ЕС и обединява Южна и Централна Европа пред огромните икономически сътресения и появата на все по-видима радикална десница.

Германия няма нужда от дуел с Русия. Освен това германците получават една трета от енергията си от Русия. Ползата е взаимна, но германците не са сигурни, че Русия ще види взаимната полза по време на криза. Това е риск, който германците не могат да си позволят да поемат.

Макар Германия да е предпазлива, страстите в региона бушуват, централноевропейските страни също трябва да са предпазливи. Полша, например, не може просто да пренебрегне Германия. САЩ трябва да създадат двустранни отношения в региона, което предположих, че ще се случи с течение на времето, но засега американците изобщо не са готови да действат, да не говорим в регион, където две сили, Русия и Германия, могат да се противопоставят на американските действия.

Подобно на Москва Вашингтон има ограничени опции. Дори да предположим, че твърденията на руснаците за американското влияние чрез неправителствени организации са верни, те изиграха тази карта и ще бъде трудно да играят отново, тъй като мерките за строги икономии си казват своето. Поради това последните събития са логични. Руснаците се обърнаха към американците, за да обсъдят успокояване на кризата, настоявайки за създаването на федерация в Украйна, имаше и предложения за изпращане на наблюдатели.

Следва Втора част.

Автор:  George Friedman – основател и директор на Stratfor

 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.