You are here: Home // европейски съюз, КГБ, криза, Оръжие, политическа криза, Русия, САЩ // ИГРАТА НА ПУТИН СЪС САЩ И ЕВРОПА ЗА УКРАЙНА ПРОДЪЛЖАВА

ИГРАТА НА ПУТИН СЪС САЩ И ЕВРОПА ЗА УКРАЙНА ПРОДЪЛЖАВА


igrata na PutinОпасна е зависимостта на България от Русия

Европа най-после трябва да се раздели с илюзиите си и да накаже Путин за нарушаването на международното право.

„БРЕЖНЕВ ВЗЕ АФГАНИСТАН“ – това е водещият стих в песента на Pink Floyd „Get Your Filthy Hands Off My Desert“ от 1983 г.

Ако пишеха песента днес, сигурно щеше да започне с „ПУТИН ВЗЕ КРИМ“.

Защото според учебниците по история Студената война може отдавна да е свършила, но според сегашния владетел на Кремъл, нищо не пречи да има второ продължение през 2014 г. Ако слушате тона на разговорите между Москва и Запада, наистина може да се пренесете десетилетия назад.

department of stateДържавният департамент на САЩ публикува позиция, озаглавена: Измислиците на президента Путин: Десет неверни твърдения относно Украйна“, в която се казва, че „Русия фабрикува неверни истории“.

Отговорът на Кремъл също беше издържан в най-добрите традиции на пропагандната война – Вашингтон бе обвинен в „примитивно изкривяване на реалността“ и „неспособност да разбере ситуация, която не се развива по неговите – на САЩ планове“.

Агресивната реторика е само видимото проявление на факта, че КОГАТО И КАКТО ДА ПРИКЛЮЧИ КРИЗАТА В УКРАЙНА, ТЯ ВЕЧЕ ОСТАВЯ СВОЯ ОТПЕЧАТЪК ВЪРХУ ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ ЗАПАДА И РУСИЯ.

И докато САЩ бяха принудени да се завърнат в Европа, самата тя – Европа все още се разкъсва от дилеми какво да прави с Москва.

След като този път Путин прекрачи границата и преносно и буквално, лидерите на ЕС вече нямат извинения да се самозалъгват, че могат да си играят с Русия на добри съседи и да я оставят безнаказано да потъпква всякакви принципи и правила.

Ерата на илюзиите свърши и колкото и висока да е цената на противопоставянето срещу Путин, бездействието ще струва още по-скъпо.

kriza v UkrainaСпоред сюрреалистичната версия на Путин, в Крим няма никаква руска инвазия. Хората с униформи без отличителни знаци не са руски войници, нищо че някои от тях сами си го признават. Те са местни милиции, вдигнали се да защитят миролюбивите жители на автономната украинска република от фашистите, завзели властта в Киев, след противоконституционния преврат срещу избягалия в Русия украински президент Виктор Янукович.

И сега новото правителство в Крим, гласувано под дулата на калашници зад затворени врати е оглавявано от Сергей Аксьонов, известен от бандитските си времена с прякора Гоблина. Той проведе на 16 март референдума за присъединяването на Крим към Русия. И това стана съвсем доброволно, без нито един изстрел и без капка кръв.

Но както отбелязва германският канцлер Ангела Меркел в изтеклия в медиите неин разговор с американския президент Барак Обама:

normalen li e Putin„ПУТИН ЖИВЕЕ В ДРУГ СВЯТ“ и не е сигурно, че има връзка с реалността, защото анексирането на Крим изглежда като лудост.

Професорът от МГИМО (московски институт за международни отношения) Андрей Зубов сравни анексирането с аншлуса на Австрия от нацистка Германия и коментира, че сме свидетели на „поведението на политик, който е изгубил разсъдъка си“ Професорът е заплашен от уволнение за дързостта си.

И все пак, по-вероятно е да не става въпрос за умопомрачение, а за хладен анализ на ползите и рисковете, който обаче е много по-различен от логиката на западните политици.

В играта на Путин ЗАВОЯТ НА УКРАЙНА КЪМ ЕВРОПА Е ЕКЗИСТЕНЦИАЛНА ЗАПЛАХА и той е готов на всичко, за да го предотврати.

Има и друго – арогантността на Кремъл се подсилва от убедеността, че живеем в свят без последствия, в който на всички им се разминава – казва главният редактор на сп. „Foreign Policy“  Дейвид Роткопф. Както на Башар Асад в Сирия заради използването на химически оръжия, така и на самия Путин заради нахлуването в Грузия през 2008 г. и отцепването на Абхазия и Южна Осетия.

Ben JudahОсвен това, както казва пред „Капитал“ Бен Джуда, автор на книгата „Крехката империя“, „Путин вярва, че има срещу себе си най-слабия западен елит от 30-те години на миналия век насам“.

Когато руският президент вижда, че въпреки интервенцията в Украйна Франция не мисли да спре продажбата на бойни кораби на Москва, на стойност 1.5 млрд. долара, че основната грижа на Великобритания е да защити руските капитали в лондонското Сити от евентуални санкции, а Германия дори не желае да изгони Русия от Г-8, какво е заключението му?

„Путин решава, че Западът може би има червена линия, но той още не я е прекрачил, и настъпва, докато открие къде е“.

Според Джуда залогът на Путин е, че няма да има големи санкции, „тъй като европейският елит има морал на хедж фонд“ – силно рискови фондове, които нито се регулират, нито контролират. Особено в ерата на нулев растеж и на фона на милиардите на руските олигарси, инвестирани в лондонското Сити, в австрийски банки и френски шата – те се оказват неустоими.

„Случващото се освети истинската същност на отношенията между Европа и Русия и стана ясно какви са действителните интереси на европейските столици – ВСИЧКО СЕ СВЕЖДА ДО ПАРИИ дори когато има война в Източна Европа, те не са готови да рискуват удар по чековите книжки на своите елити“, констатира анализаторът.

Според Джуда Путин вече е обърнал играта!

„След няколко дни на слава в един момент той беше изгонен от масата на преговорите за бъдещето на Украйна. То се решаваше в Брюксел“.

„След това Путин внезапно нахлу в Крим и изведнъж се върна на масата. Той постигна разговора, който искаше да води – да обсъжда бъдещето на Украйна пряко със САЩ и Европа“.

И Путин самонадеяно вярва, че контролира ситуацията!

pregrupirvaneto Американското разузнаване е предупредило Белия дом, че е твърде вероятно руски войски да нахлуят в континенталната част на Украйна, съобщава Би Би Си.

Двама служители на президентската администрация на САЩ, позовали се на правото си да останат анонимни, информират за секретен доклад във връзка с прегрупирането на руските войски на границата с Украйна, които наподобявали маневрите, осъществявани от Русия преди началото на военните действия в Чечения и Грузия.

Американската комисия по въоръжените сили смята за аргументирани опасенията на разузнаването, че Русия може да окупира Източна и Южна Украйна, да стопи разстоянието с Приднестровието и да се опита да превземе територии на балтийските държави.

Източник: Капитал 

 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.