You are here: Home // България, криза, Преходът, САЩ // „САГАТА“ БАНКЕРА ВАСИЛЕВ И ПЕЕВСКИ – БРАК – РАЗВОД – ВОЙНА

„САГАТА“ БАНКЕРА ВАСИЛЕВ И ПЕЕВСКИ – БРАК – РАЗВОД – ВОЙНА

„Бракът“ между Ирена Кръстева и банкерът Цветан Василев     

Koy durji mediite

Олигарсите, които монополизират медийте с политически цели!

първа част.

Поверителният доклад на американското посолство в София от 2009 г. за състоянието на българските медии, който Уикилийкс публикува разкрива, че американците са добре информирани за медийния бранш в България и оценките им са правилни и точни. Докладът е озаглавен: „БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ – ЛИПСА НА ПАРИ И МОРАЛ” – обидно заглавие, а в доклада четем:

amerikan embassy„Сред доминиращите играчи е новосформираният конгломерат „Нова българска медийна група“, за която се твърди, че притежава три национални всекидневника, един седмичник, един регионален вестник и телевизия, както и че планира да си купи още една. Собственикът на групата – Ирена Кръстева, доскоро е била на служба, от която няма как да е спечелила средствата, необходими за такава огромна инвестиция”. 

Колко по-ясно да се изрази един посланик, за това, че сделката на Ирена Кръстева с купуването на голямата част от националните български медии силно „намирисва” и при това  меко казано!

Прокуратурата, която получава много сигнали за тези съмнителни медийни сделки си измива ръцете, като през юни 2009 година обявява, че „парите, с които Ирена Кръстева е придобила медиите са чисти, а собственичката им няма никакви задължения към държавата под формата на данъци и осигуровки”. 

В американския доклад пише кой е големият проблем на българските медии:

„Българските медии са силно манипулирани, а собствеността им се концентрира в ръцете на все по-малко хора. Репортери и редактори приемат подкупи, за да отразяват определени новини, за да публикуват пропагандни материали под формата на новини и не поместват информации, които не се харесват на спонсорите им. Корупцията в медиите очевидно ограничава тяхната способност да служат като глас на гражданското общество.“ Отново трябва да кажем, че тези констатации важат с още по-голяма сила и днес!

А Георги Лозанов – председателят на държавния орган „Съвет за електронни медии” казва: „Колкото и да изричаме някакви имена, в момента те не извършват незаконни действия. Ето, г-жа Кръстева е тук, може да я порицаваме, но тя не прави нищо незаконно. Кръстева може да бъде порицавана морално, но не е работа на регулаторните органи да се намесват”.

Държавата и прокуратурата дават зелена светлина на фамилията – майка Ирена и син Делян да създадат с парите на банкера Цветан Василев обръча от фирми, които обслужват олигарсите.

golemite kuklovodiЕто и медийните фирми от „обръча” създаден от Ирена Кръстева и синът и Делян Пеевски, зад които стоят банкерът Цветан Василев и олигапхът Ахмед Доган – „кукловодите”!

Създава се „Нова Българска медийна група” – холдинг АД с едноличен собственик Ирена Кръстева. Синът й Делян Пеевски се води изпълнителен директор на холдинга.

В началото на 2007 г. Ирена Кръстева пристъпва към закупуването на вестници. Чрез холдинга „Нова българска медийна група“ Ирена и Пеевски купуват вестниците „Монитор“, „Телеграф“ и „Политика“. След това пак чрез  холдинга се сдобиват с „Меридиан мач“. В сделката с вестник „Експрес“ и тв-каналите „Тв7 “ и „Спорт 7“ Кръстева участва с друга фирма – „Краун Медиа“ ЕАД.

Фирмата „Краун Медиа“ ЕАД освен вестник „Експрес“ чрез издателя „Експрес БГ“ АД закупува и „Спорт 7“ АД и „ТВ 7“ и става собственик на едноименните тв-канали.

В „Спорт 7“ на последното общо събрание на акционерите като представител на „Краун Медиа“ЕАД се явява Ирена Кръстева с 99% от акциите. Кръстева присъства и в директорските бордове на всички гореизброени медии.

IPK RodinaПоследва друга крупна сделка – огромната сграда на „ИПК Родина“, която стои много години недовършена на престижното Цариградско шосе. Купена е от Акционерното дружество на медийната групировка „Обединени български вестници“, мажоритарен собственик на което е „Си дивелъпмънтс“ на…. Ирена Кръстева и банкера Цветан Василев.

Групировката „Си Ди Дивелопмънтс“, притежава 86% от ИПК „Родина“ и участва чрез две свои фирми „Балканска медийна компания” на Ирена Кръстева с 50% и Цветан Василев чрез фирмата си „ТЦ-ИМЕ“ АД – Технологичен център – Институт по микроелектроника АД, също с 50%. Според някои източници, Василев е прехвърлил своя дял от ИПК“Родина“ на Кръстева и тя е едноличен собственик.

Експанзията на голямата медийна групировка Кръстева – Пеевски  продължава. Закупени са вестниците в Бургас Черноморски фар, Фактор и Фар ТВ. 

Delian PeevskiДелян Пеевски вече е пълновластен господар на над 80 процента от пазара за разпространение на вестници, като е сложил ръка върху две от най-големите фирми в бранша – „Прес” ООД и „Братя Герини”. Под контрола на Пеевски вече са и други мастодонти в бранша като „Близнаци”, „Оларт”, „Сенатор”, „Комекс”, „Национална дистрибуция”. С новата сделка той контролира почти напълно търговията с вестници и може да решава кое издание да се появи на павилиона и кое не.

Пеевки – Кръстева навлизат сериозно и на пазара на интернет издания у нас, за да разширят аудиторията си при спадащите читатели на вестниците.

Сайтовете за икономическа информация и статистика еcon.bg и stat.bg вече са тяхна собственост. Създаденият през 2001 г. еcon.bg предлага специализирана информация и разполага с каталог от 130 хил. български фирми. Stat.bg е създаден през 2002 г. и предлага статистическа макроикономическа информация.

Ето какво пише един от малкото останали независими вестници:

„ТРЕСКАВОТО ИЗКУПУВАНЕ НА ВЕСТНИЦИ, ТЕЛЕВИЗИИ, СОЙТОВЕ И ФИРМИ, КОИТО РАЗПРОСТРАНЯВАТ ПРЕСАТА НА МЕДИЙНАТА ГРУПИРОВКА КРЪСТЕВА – ПЕЕВСКИ, ЗАД КОИТО СТОИ КОРПОРАТИВНА ТЪРГОВСКА БАНКА И ДПС, НЯМА НИЩО ОБЩО С ИСТИНСКИЯ МЕДИЕН БИЗНЕС У НАС”!

ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ И ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ ПРЕВЪРНАХА ТЪРГОВИЯТА С ВЛИЯНИЕ В НОРМА НА ПОВЕДЕНИЕ ЗА ТЕХНИТЕ МЕДИИ. ТЕ ГИ ИЗПОЛЗВАТ ЗА ЛАНСИРАНЕ НА ПОДБРАНИ ЛИЦА ИЛИ ПАРТИИ, ЗА РАЗЧИСТВАНЕ НА СМЕТКИ С БИЗНЕС ИЛИ ПЛИТИЧЕСКИ КОНКУРЕНТИ ИЛИ ЗА ЛИКВИДИРАНЕ НА ОПОНЕНТИ.

Oligarsite

Задоволство от „брака“ има върху лицата на Василев и Пеевски.

Следва: ГРИЖИ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕТО НА ”ОТРОЧЕТО“ ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ

 

 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.