You are here: Home // Без категория // БАРОЗУ – „ЮЖЕН ГАЗОВ КОРИДОР“ ВМЕСТО „ЮЖЕН ПОТОК“!

БАРОЗУ – „ЮЖЕН ГАЗОВ КОРИДОР“ ВМЕСТО „ЮЖЕН ПОТОК“!

 

Barosu

Барозу се обяви за приоритетна работа по алтернативния на „Южен поток“ проект за „Южен газов коридор“!

 

Реализацията на проекта за Южен газов коридор, алтернативен на „Южен поток“ е приоритет за Европейския съюз и Азербайджан през 2014 година.

Съюзът и Баку се договорихада ускорят подписването на споразумението за партньорство в стратегическата модернизация и да активизират усилията за реализиране на проекта.Това стана ясно от думите на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в азербайджанската столица.

Барозу изрази надежда, че документът ще бъде скоро подписан. Председателят на Европейската комисия подчерта, че Брюксел и Баку успешно си сътрудничат в енергетиката.

„Преди три години започнахме работа върху Южния газов коридор, който е важен не само от политическа гледна точка, но и с оглед на енергийната сигурност“, каза Барозу. Той добави, че тази година проектът ще е приоритетен и за Азербайджан и Европейския съюз.

„Осъждаме това и с други страни от региона и разглеждаме евентуални пътища за развитие на проекта“, каза след срещата си с президента Илхам Алиев шефът на Европейската комисия, цитиран от пресслужбата на комисията.

Европейският проект Южен газов коридор е напълно противоположен на руския „Южен поток“, отбелязва ИТАР – ТАС. В Брюксел се надяват, че Южният газов коридор, който се разглежда като главен инструмент за диверсификация на източниците на енергоносители за Европейския съюз, ще бъде готов до 2019 г. и че Европа ще може да получава по 10 милиарда кубически метра газ, което е около 20 процента от потребностите й.

Доставките на азербайджански газ се планират да стигнат през Турция и Гърция до Албания, Италия, България и европейските пазари.

В момента руските доставки покриват около 60 процента от нуждите на Европейския съюз от газ и нефт.

В Баку Барозу отбеляза, че сътрудничеството между Европейския съюз и Азербайджан не се ограничава само до енергетиката. Той каза още, че „Азербайджан играе много конструктивна роля в политическия диалог на глобално равнище“

Evropeiski saiuz1  

Източник: LIVENEWS.BG, Йоанна Младенова

 

 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.