You are here: Home // Ахмед Доган, банки, БСП, България, криза, Олигарси // ВОЙНАТА „ПЕЕВСКИ – ВАСИЛЕВ“ ПРИКЛЮЧИ С ПОБЕДИТЕЛ ДОГАН

ВОЙНАТА „ПЕЕВСКИ – ВАСИЛЕВ“ ПРИКЛЮЧИ С ПОБЕДИТЕЛ ДОГАН

golemiat i malkiat

Доган беше съдията в битката между Василев и Пеевски

Седем години продължи неравният брак между Пеевски и Василев, който беше сключен по искане на Доган и очевидно приключи пак по негово желание. Но защо сега се гледа вперено само в края на този „брак по сметка“, а нищо не се казва за „медения месец“, всъщност медени 6 години. Това са годините, когато надутия като пуяк Пеевски става „успял млад мъж на 33 г.“, натрупал близо 100 прескъпи имота, а родното правосъдие превива гръб пред него. 

Очевидно някой има интерес да не се надзърта в годините, когато се правеха парите, а сега идва момента, когато тези пари трябва да се превърнат във власт.

lageriteЯсно е, че се играе игра, която се води от олигарсите в лагерите на двете основни задкулисия – това на „столетница“ БСП и на младата, но набрала вече мощ партия ДПС, начело с Доган – човекът, който от задкулисието години наред дърпа конците в държавата и за когото се говори, че може всичко да предизвика освен земетресения и наводнения. 

Преди още да се стигне до окончателния разрив между Пеевски и Василев, двамата поотделно започват негласно да разделят „общото имане“ и да изграждат свои собствени структури. Интересите на Пеевски и Василев в строителството отдавна са преплетени, защото обществените поръчки в този сектор са много и за големи суми, а там се извършваше и симбиозата между политически връзки и финансов ресурс.  

Доскоро разделителна линия между двамата трудно можеше да се постави – КТБ осигуряваше финансиране, а депутатът от ДПС – силно лобиране за спечелването на обществени поръчки. Пример за това беше „Водстрой 98“, чийто основен кредитор в продължение на години беше КТБ, а политически гръб – Пеевски. След разрива в отношенията им обаче компанията твърдо мина в орбитата на депутата от ДПС.

firmataПри кабинета „Орешарски“ за „Водстрой 98“ се знаеше, че играе ролята на комисионер при уреждане на всички по-големи обществени поръчки срещу определен процент от приходите. Собственикът на компанията Иван Мирински се смята за човек с огромно влияние в сектора, идващо от близостта му с Пеевски. Така бяха натрупани над 600 млн. лв. от договори с консорциуми, в които „Водстрой 98“ участва.
Дружеството има водеща роля и в проекта „Южен поток“ и е създател на българското обединение „Газопроект Юг“, избрано за партньор на руската „Стройтрансгаз“. От българските фирми включени в „Газопроект Юг“ повечето са  близки до Пеевски – „Водстрой 98“ и дъщерните и фирми, холдинг „Промишлено строителство“, „Техноекспортстрой“ и др. 

Пеевски с разрешение на Доган търси да купи нова банка!

Това, че Доган реши края на „тандема“ се разбира, когато казва на Пеевски да организира банка, защото е разбрал, че повече не може да се разчита на КТБ. И Пеевски започвада да събира група от големите строителни фирми с чийто капитали да купува банката.Идеята е да се купи Токуда банк с пари от строителния сектор, като кредиторите ще се компенсират с получаване от банката финансиране и гаранции при участието им в обществени поръчки. За подобно обединение обаче има законови ограничения, но Комисията за защита на конкуренцията е орган, върху който Пеевски и Доган със сигурност могат да влияят. 

Още преди да излезе решението за временно затваряне на КТБ беше извършена подялбата на големите строителни компании между бившите партньори: В орбитата на Пеевски останаха:

„Водстрой 98“ и „Промишлено строителство холдинг“ (дъщерна на „Водстрой 98“), както и „ПСТ холдинг“, чиито реални собственици са скрити зад офшорни компании. По-сложна е ситуацията с „Техноекспортстрой“, която беше приватизирана с кредит от КТБ, но в момента според собственици на компании в строителния сектор, по-скоро гравитира около Делян Пеевски и др.

В орбитата на КТБ и Цветан Василев остават :

„Интегрирани пътни системи“ – ИПС и нейният собственик „Евробилд проект“, дъщерното му дружество за строителна дейност – „Глобални пътни системи“,
„Инфраструктурна компания“ – бивша „ИПС инфраструктури“, която е дъщерна фирма на „Интегрирани пътни системи“ и др.. 

„ПСТ холдинг“става формално кипърски, но всъщност е на фирма „Водострой 98″от групата на Пеевски

PCT Holding
Две големи строителни компании – „ПСТ холдинг“ и „Пътища Пловдив“, са с нови собственици.Първото дружество е прехвърлено изцяло на кипърска офшорка, която взима за партньор „Водстрой 98“ – фирмата на Пеевски.През последните години тя печели обществени поръчки за над 660 млн. лв.  Двете дружествата са сред най- големите в бранша и работят по дострояването на магистрала „Марица“. 
Остават за подялба – по скоро за привличане от кръга Пеевски и други по-малки фирми, които сега при извършване проверка на кредитираните фирми, ще се изясни картината.

След две седмици атаки чрез прокуратура, съд и медии, ликвидността на Корпоративна търговска банката свърши

krayat na KTB
Точно една седмица беше нужна, за да доведе комбинирания медиен, прокурорски и съдебен натиск до временното затваряне на Корпоративна търговска банка (КТБ) с непредвидими последици не само за самата банка.
Откритата война между доскорошните партньори, размяната на интервюта и раздухването на случая чрез медийната империя на Пеевски, съзнателно успяха да подплашат вложителите в четвъртата по големина финансова институция КТБ.
В петък по обед пред централата и пред много от клоновете на банката се извиха опашки. КТБ се принуди официално да поиска от БНБ да я постави под специален надзор поради опасност от неплатежоспособност. Малко след това клоновете започнах да затварят.
БНБ също обяви, че в 11:40 е получила уведомление от ръководството на банката, в коетосъообщава за изчерпване на ликвидността и преустановяване на разплащанията, както и на всички видове банкови операции.Oman- fonda jpg
Правата на акционерите с над 10% участие са отнети за 3 месеца – това са „Бромак“ на Цветан Василев с малко над 50% участие и Държавният резервен фонд на Оман с малко над 30%. 
На снимката: Изпълнителният директор на Държавния фонд на Оман Ал-Каруси (в ляво) и оманския представител на миноритарния акционер в надзорния съвет на КТБ.
БНБ отстранява и управителните органи на КТБ. 
Най-безболезненият вариант е да се намери купувач на банката, който да я подкрепи и БНБ вече даде заявка, че ще преследва този сценарий, но докато се стигне до евентуалната сделка, банката остава консервирана за три месеца.
Поемането на контрола над КТБ ще има ефект и върху войната между Василев и Пеевски. Без банката първият ще изгуби доста от предимствата си. Много от неговите дружества ще останат с блокирани сметки. Няма да може да притиска и бившия си партньор Пеевски за връщане на кредити, за които се говори, че са над 700 млн.
Единственото полезно нещо от войната между Пеевски и Василев е, че проверките ще покажат как Бареков лъже, че не е взел 10 млн. лева от Василев за шумната си и разточителна пропагандна кампания. 
За всеки българин трябва да е ясно, че когато се говори за Пеевски, трябва да се разбира Доган. И когато Василев е принуден да води война с Пеевски, той воюва всъщност с Доган.
Войната между Пеевски и Василев, беше война с предизвестен край, защото всъщност тя се води с големия задкулисен играч Ахмед Доган. А той искаше да покаже на цялата нация, че отново „РАЗДАВА БАНИЦАТА“…. И за българите крайно време е да разберат, че Доган ще я раздава дотогава, докато по-голямата част НЕ 

отиват да гласуват. Затова идете и гласувайте за България БЪЛГАРИ!

Az reshavam!

 

 

 

 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.