You are here: Home // банки, БСП, България, мафия, петролни войни // РАЗВОД МЕЖДУ ВАСИЛЕВ И ПЕЕВСКИ – КОЙ БИ ПОМИСЛИЛ

РАЗВОД МЕЖДУ ВАСИЛЕВ И ПЕЕВСКИ – КОЙ БИ ПОМИСЛИЛ

Как алчността разруши империята на задкулисието

razvodut1

Началото на „брачната“ връзка между Василев и Пеенски

Банкерът Цветан Василев и покровителстваният от Доган Делян Пеевски решиха да започнат негласно съвместен бизнес, като се възползват от прогизналата от корупция и рушвети държава. Така се ражда „тандемът“ благословен от Доган. 

Бързият им успех се дължи не само на парите на банкера Василев, или на дръзкия играч Пеевски. Възходът им се дължи предимно на негласното задкулисно присъствие на Доган – на неговите връзки, кръгове от фирми и не на последно място на умението му да изгражда структури, които успяваха и уверено поемаха пътя към задкулисието.

Тандемът „Василев – Пеевски“ бързо се разви и издигна до невероятни върхове, постигайки внушителни успехи. Банкерът Василев беше обявен от авторитетното списание „Форбс“ за най-влиятелният българин за 2013 година, а Пеевски наложен от Доган, беше избран от парламента за шеф на ДАНС, макар и смъкнат само след няколко часа от този пост с народен бунт. Така изразената всенародна ненавист го вбеси и амбицира. Освен неприкрита злоба, самочувствие и грандоманщина, у Пеевски се засили още повече алчността му за пари и власт.

BossutАхмед Доган залагаше много на този тандем и особено на неговия ученик Пеевски, защото той вече имаше своето място в задкулисието.

В края на седем годишния им „брак“, вече бяха прехварчали първите искри между тях и имаше макар и прикривани признаци, че съществуват сериозни разногласия.

Пеевски – довереното лице на Доган и Василев – мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка стигнаха дотам, че да се скарат жестоко и демонстративно да се разделят. 

Разпадът на най-голямото срастване между политика, бизнес и медии в България за последните 25 години ще бъде усетен не само в различни сектори от икономиката, но и в политиката. Дори се говори, че това е една от причините за влошаване на отношенията между БСП и ДПС.

Разводът между Василев и Пеевски е събитие, което тресе България!

Размерът на структурите, които Пеевски, Василев и политиците зад тях начело с Доган създадоха е толкова голям, че евентуалното им срутване ще засегне не само самите структури, но може би ще заплаши стабилността на много стопански и финансови системи в страната. Разводът означава разпадане на задкулисието, което под режисурата на Доган конструира модела на сегашната „тройна коалиция“. Затова говори факта, че разтрогващите брака правят едно привидното разделение по политически отбори – единия с Доган, а другият неочаквано със Станишев.

KTBПо време на щастливия брак, ДПС  беше създала един омагьосан кръг, в сърцето на който стоеше Корпоративна търговска банка – КТБ. Тя беше захранвана с пари от държавни предприятия и то не само от кръга на ДПС. Василев финансира изкупуването на много от медиите в България, управлението на които беше възложено на Пеевски и майка му. Те веднага ги превърнаха в силно оръжие за власт. 

Влиянието на медиите в съдебната система се използваше като бухалка срещу политическите и бизнес конкуренти, но и като примамка и залъгалка за управляващите. Те от своя страна възлагаха изпълнението на милиардни обществени поръчки и осигуряваха на банката безпрецедентно финансиране.

През последните години около КТБ бяха придобити колосални активи на стойност над 10 млрд. лева в различни сектори на икономиката.

Политико-икономическата групировка около КТБ стана неконтролируемо голяма и местните финансови ресурси започнаха да не й достигат. И тогава погледите на Василев и най-вече на Пеевски се обърнаха към големите международни проекти, като АЕЦ“Белене“ и „Южен поток“. И докато първият за сега не беше реален, то „Южен поток“ изглеждаше дълбока каса пълна с пари, която примамваше Пеевски.

Пеевски е човекът, който се изживява като властелин на България.

Това каза банкерът Цветан Василев в едно от последните си интервюта по телевизията.

Наивно е да се смята, че българското задкулисие се състои само от банкера Василев, Пеевски и Доган. Силата на тази „тройка“ идва не само от парите на банкера Василев, от внушаващата ужас фигура на Пеевски или от комбинативния ум на Доган. Освен тези три силни коза, „триото“ си купи и четвъртата власт  – „медиите“.

mediiteВластта е купена с парите на Василев, но е оставена в ръцете на Пеевски и Доган, а те я разширяват до мащабите на империя. Така медиите дирижирани от тях се превръщат в огромна реална сила.

Говори се, че „фамилията“ вече е продала вестникарската империя на „чужд инвеститор“, но това е заблуждение. Империята все още е под контрола на Пеевски. Става въпрос не само за в. „Телеграф“, „Монитор“ и „Политика“, но и за издания като „Уикенд“, „Стандарт“, „Шоу“ или уебсайтове като Blitz.bg. Пеевски също контролира и разпространението на вестниците в България и сериозно влияеше върху всички други издания. Ето доказателства:

Източници от различни редакции разказват, че през последните седмици на екипите е съобщена промяна в „редакционната политика“ – вече нямало нужда да се „пази“ КТБ от негативни журналистическите материали. В един от спортните вестници на групата е обяснено, че няма да се хвали „Ботев – Пловдив“ – футболният отбор на Цветан Василев.

Неотдавна, негови редактори също са споделяли как Пеевски нахълтвал в редакциите и нареждал:“Не искам да пуснете нито една снимка на Борисов, на която той да не е усмихнат“. След като пада Борисов той заповядал“никакви статии или снимки, освен негативни“.

Ролята на Пеевски и Василев в тройния „конгломерат“?

Пеевски умело използваше медиите, за да влияе върху съдебната и банковата власт в интерес не само на КТБ, но и в личен и този на Доган интерес. Използва ги за оказване на положително или негативно влияние и върху държавници, политици и бизнесмени, като на преден план стояха интересите на ДПС и неговите лични. И Пеевски бързо се превръща в крупен бизнесмен и то не само в медийния бизнес. 

Чрез използване на медийната империя, кръгът от фирмите на Доган и неговия неимоверен нюх, обществените поръчки за фирмите, зад които стои „тройката“ бързо нарастват. Така се осигурява и на КТБ огромно финансиране. През последните години от КТБ бяха придобити колосални активи на стойност вече над 10 млрд. лева в различни сектори на икономиката.

Разделянето на Василев и Пеевски не е следствие от промяна на правилата в държавата, а защото изградените от тях схеми рухват под собствената си тяжест. Няма никакво съмнение, че ключов фактор в раздялата между Делян Пеевски и Цветан Василев е влиянието, което всеки от тях има в системата за правораздаване, което е характерно за играчите свързани със задкулисието.

Определено, позициите в правосъдната система са в полза на Пеевски и ДПС. Различни юристи – съдии и магистрати, под сурдинка споделят, че „Делян Пеевски задкулисно отговарял за назначенията в съдебната система“. Разбира се това става с благословията на Доган.

Според източници от прокуратурата, подаденият през март от „Протестна мрежа“ сигнал за организирана престъпна група срещу Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков, който касае всички еднакво частта, която се отнася за Пеевски буквално била“замразена“. Но срещу Цветан Василев работата се водила с пълна пара и то от много инстанции – Прокуратура, полиция, НАП, БНБ и др. Това определено говори, че позициите в системата на правораздаването са в полза на Пеевски и ДПС.

Какво е мнението на независими политически анализатори по случая Пеевски-Василев.

pravosudieto1ДПС и Доган имат ясно разпознаваема дългоспочна инвестиция и това без съмнение е Съдебната система. От времето на кабинета на Сакскобургготски насам Доган и неговата партия ДПС засилват влиянието си имено там.

Ако през 2004 г. най-високопоставеният човек на ДПС в правосъдието беше директорът на Националната следствена служба Ангел Александров. Девет години по-късно рубежите на хората на Доган вече са на възловите места в съда, прокуратурата и службите за сигурност. В рубежа остана празно мястото на Делян Пеевски като шеф на ДАНС. 

Защо се случи разривът между Пеевски и банкера Василев – мажоритарен собственик на Корпоративна търговско банка – считана за една от най сигурните и проспериращи банки? 

Причината е тази, че настъпи краят на една финансова пирамида! Дори и на такава пирамида, която е подкрепяна от медии и магистрати идва нейният край, когато основата и спре да расте.

Според повечето банкови източници, основната причина за скандалите и накрая раздялата на Пеевски и Цветан Василев са отношенията ДЛЪЖНИК – КРЕДИТОР. Това потвърди пред bTV Георги Христов, член на управителния съвет на КТБ.

„Мога да кажа, че има напрежение между г-н Пеевски и г-н Василев, което е изнесено извън границите и рамките на тази институция (КТБ – бел. ред.). Макар че фирми, които се твърди, че са контролирани пряко или непряко от г-н Пеевски, са обект в момента на съдебни действия от страна на КТБ, както и други, които са длъжници в тази банка“, каза той.

mnogo kreditiЦветан Василев като мажоритарен собственик на КТБ всъщност е взела на заем от депозити 4,5 млрд. лева от населението и още над половин милиард лева от държавните предприятия, Българската банка за развитие и общини в различните периоди.

В същото време, според различни източници депутатът от ДПС Пеевски е взел кредити много от които е избягвал да обслужва както лихвите, така и главниците.

Очевидци присъствали на публичен спор между двамата от „тандема“ твърдят, че назованата от Василев сума за задълженията на Пеевски към КТБ е около 700 млн. лева. Това е много повече от собствения капитал на банката.

Проблемите на КТБ и на Цветан Василев не се изчерпват само с необслужваните кредити на Делян Пеевски. Има доста неразумни инвестиции на много по-голяма сума в бизнеси, свързани със самия Василев .

Публична тайна е, че проектът „България без цензура“ и удивителното медийно покритие на новия политик Николай Бареков е финансирано от кръговете фирми около банкера Цветанов. Не е сигурно обаче каква ще бъде бъдещата политическа възвращаемост на гигантската сума – над 10 млн. лв. инвестиция в политическия инженеринг на Василев.

Декларациите на псевдополитика Бареков, всъщност кукла на конци, че няма нищо общо с КТБ е най-брутална лъжа! 

За да попълва капиталовите си нужда, Василев се принуждаваше да прибягва до неефективни операции, за да прескочи прага на минимално изискуемата капиталова адекватност от 12%.

СЛЕД КАТО ЦЯЛАТА НИ ДЪРЖАВА Е ЕДНА ФИНАНСОВА ПИРАМИДА И НЕ ПОТЪВА, ТАКА И ПИРАМИДАТА КОРПОРАТИВНА ТЪРГОВСКА БАНКА НЯМА ДА ПОТЪНЕ! 

Коя беше капката, от която преля чашата!

Кой е бил конкретният повод за окончателния разрив между Василев и Пеевски трудно може да се каже, защото поводи за кавги е имало много.  

Между „тандема“ е имало разправии около обслужването на кредитите на Пеевски. Един такъв случай е свързан с фирмата „Петрол“. Но един от най-сериозните конфликти между тях е бил случаят с „Булгартабак“. Холдинга е приватизиран през 2011 г. от дружество, формално контролирано от руската банка VTB, но за действителни собственици се сочеха двамата от „тандема“ – Пеевски и Василев. През пролетта на тази година, Пеевски изолира Василев от холдинга, въпреки че банкерът е осигурил финансирането за откупуването му от VTB.  Това води до много сериозна ескалация на напрежението между тях. „Булгартабак“ винаги е бил златен извор за незаконната търговия с цигари и затова апетитите към него са големи. 

Според източници от строителния бранш,  Цветан Василев пък е отказал да издаде банкова гаранция на контролираната от Пеевски „Водстрой 98“ за участие в търга за „Южен поток“, с което мераците на Пеевски са били попарени

За да се разбере колко силен е Пеевски в строителния бранш в България, трябва да посочим, че „Водстрой 98“ е компанията, която при ГЕРБ и особено при сегашното правителство печели обществени поръчки за стотици милиони левове и дирижираше българския консорциум за „Южен поток“.

Iujen potok1

Разводът развали задкулисна коалиция, която от години осигуряваше консенсуса между бизнеса и политиката, за усвояване на държавните ресурси – порочна схема, която вероятно ще рухне благодарение на скандала Пеевски- Василев!

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.