You are here: Home // банки, Олигарси, Преходът // ДОГАН И ПЕЕВСКИ СЪЗНАТЕЛНО РУШАТ БЪЛГАРИЯ

ДОГАН И ПЕЕВСКИ СЪЗНАТЕЛНО РУШАТ БЪЛГАРИЯ

Dogan i Peevski

След бомбата с ДАНС, сега и с банките и все…..Пеевски и Доган! Екзекуторите на България не заслужават ли да бъдат съдени!

„Събитията около Корпоративна търговска банка (КТБ) могат да станат начало на фалити, каквито се случиха у нас през 90-те години. Има няколко банки, чието положение е по-нестабилно от това на Корпоративна търговска банка. Въпрос на време е вложителите с по-слаби нерви да започнат да си теглят парите и да ги обръщат във валута за „бурканбанк”.

Това са съзнателни зловредни слухове, които целят създаване сред българите на страх и несигурност, защото в „мътна вода“ задкулисието действа най-добре.

provokaciata na PeevskiМедийните атаки срещу КТБ, които започна Делян Пеевски, могат да предизвикат ефекта на доминото. Да! Имаме и поговорка: „парен каша духа“!

Така през 90-те в конкурентните вестници „Труд” и на пресгрупа „168 часа” излязоха статии, които поставят под съмнение две банки, близки до съответните издателски групи – Туристспортбанк и Първа частна банка. Това предизвика опашки от вложители, които започнаха да си теглят парите.

Така след фалитите на двете банки, фалираха още много! Какво е положението сега?
 
Сега БНБ ни уверява във високата ликвидност на банките и че системата била стабилна. КТБ беше четвъртата банка, една отбанките с най-висока ликвидност. И какво стана с нея – затвориха я, влязоха квестори и блокираха парите на клиентите. 
provokaciata na Peevski1Кръгът Доган-Пеевски помества същата публикация и във в. “Монитор” – вестниците които са бухалките на олигарха и неговият еничар. 

Навремето шефката на банка ДСК Бистра Димитрова първа каза – „Муха и банка се убиват с вестник”.
БНБ трябваше да се възползва от удобно приетия преди време закон в услуга на банките и да глоби всеки вестник на Пеевски с по 200 хил. лева, колкото предвижда законът.
Защото неговите вестници създадоха тази паника и са на път да разклатят цялата банкова система.
Вместо това БНБ мълчи. А беше тръгнала да глобява преди време сайта „Бивол”, защото написал за банките „гнили ябълки” – тоест публикува грамите на американските посланици в България, изтекли в „Уикилийкс”.
Сега кампанията във вестниците на Пеевски сякаш не се е случвала.
На всичкото отгоре БНБ играе ролята на посредник, който съдейства КТБ да се продаде на руската ВТБ.
Това каза самият Иван Искров, управителят на БНБ – имало кой да я купи. 
Ikonomist na 2011 g
Вицепремиерът Цветан Цветанов връчва приза икономист на 2011 годината на Цветан Василев.
Ето какво каза сега пред Нова ТВ един бивш финансов министър и настоящ банкер – Стоян Александров: „Удивих се с каква лекота управителят на БНБ съобщи, че може да се продаде (КТБ – бел. ред)“.
„Това малко намирисва, че КТБ е предварително сготвена с готови купувачи“…
„КТБ не е затворена за лоши кредити, а за ликвидност, което не е толкова страшно. Банката изпадна в ликвидна криза, но това е нормално при изтеглянето на средства… Има хиляди възможности пред нея… Правителството трябва да подаде оставка и да поеме вината си, че проспа събитията и прие решението на БНБ постфактум. В момента, в който видяха каква помия се излива в медиите, трябваше да излязат с позиция и да успокоят народа. …Колкото и да е голяма „дупката” в КТБ – и милиард да е, акционерите могат да намерят решение и да гарантират този ресурс.
Това го казва банкер и бивш финансов министър. А какво правят държавата и институциите? Съдействат КТБ да се срине, за да бъде после купена евтино.
Сриването започва от Делян Пеевски, зад който стои Ахмед Доган!
Затова едни думи на кукловода от Дръндар трябва да се припомнят непрекъснато:
„…Властта е в моите ръце… Аз съм инструментът във властта, който разпределя порциите на финансирането в държавата. Искам да сте много наясно с този въпрос” (който иска, да си го припомни тук).
„Пеевски е депутат от ДПС и протеже на Доган, негова маша.
Никой не трябва да си прави илюзии, че каквото говори или прави Пеевски – всичко е съгласувано с Доган. Той дори официално не е собственик на вестниците и на фирмите, които контролира. Пеевски просто е един изпълнител, който по указания на Доган накара група фирми, които имат десетки, а може би и милиони кредити от КТБ, да спрат да си плащат задълженията към банката“.
Това го каза шефът на КТБ Цветан Василев в своето интервю от Виена.
„Групи фирми, повечето строителни, които са спрели да плащат задълженията си към банката, са свързани с Пеевски“.
И при „Булгартабак”, също свързан с Пеевски има подобни проблеми. И там са спрели да плащат вноските по получени кредити.
А някои големи клиенти са предупредени дискретно да си изтеглят парите от КТБ, защото е пред фалит!
Организирана атака срещу КТБ!
 
Тук няма добри и лоши. Всички са лоши.
Troykata
Атаката срещу КТБ е едно от най-големите съзнателни действия срещу държавата, на което нито институции, нито медии реагират адекватно.
Очевидно, банкерът Цветан Василев е станал неудобен на кръга Доган-Пеевски и най-вероятно при разделянето на печалбата.
Но Василев знае прекалено много, затова се страхува за живота си и бързо се озова във Виена. Засега той повдигна само малко завесата и то само около Пеевски. Но със сигурност знае много повече и вероятно обстоятелствата ще го принудят да вади и „кирливи ризи“.
Телевизиите и вестниците разглеждаха въпроса с КТБ почти като театър, бой между двама на тепиха, атракция. А залогът е много голям – това е не само за стабилността на банките, а и за стабилността на цялата банкова система.
Какво ни очаква?
В най-добрия случай КТБ ще бъде купена, както сигурно действат Доган и Пеевски, а Цветан Василев ще бъде изхвърлен от нея.Той сигурност има личен резервен план, но трусът, който извършиха по най-циничен и безотговорен начин Доган и Пеевски, с КТБ няма да се размине само с това, а ще има сериозни последици за цялата банкова система и за държавата! 
По време на тройната коалиция една от най-големите банки у нас се разклати и кщеше да я сподели съдбата на КТБ. Но тогавашният финансов министър Орешарски, не без благословията на Станишев, кредитира я с пари от резерва и тя закрепи положението, макар още да не се е оправила напълно.

Сега същият Орешарски и същите управляващи не го направиха с КТБ.
Стои въпросът – какво ще е съдбата на вложителите, ако станат проблемни и други банки?
Има закон, който гарантира влоговете до 100 хил. евро, тоест – до 196 хил. лева. Но дали държавата има финансов ресурс и резерви да кредитира батките? По закон тя трябва да имч плаща, но кога ще се издължи, не е ясно, защото в закона няма определен срок за това.
Остава да чакаме, за да видим какво ще се случи с КТБ и ПИБ, които са сериозен не само банков, но и държавен проблем! 

Затова не трябва да забравяме тези, които ни причиниха това!!!!

За статията са използвани предимно материали от klassa.bg

« | »

1 Response to " ДОГАН И ПЕЕВСКИ СЪЗНАТЕЛНО РУШАТ БЪЛГАРИЯ "

  1. DD каза:

    В никакъв случай не защитавам Василев, но това е прецедент, който не трябва да се допуска. В противен случай, никой собственик на малка или голяма компания не може да е сигурен, че един ден, ако настъпи когото не трябва по опашката или развие успешен бизнес и тези същите поискат да го притежават, няма да му отнемат компанията с подобна наказателна акция, а в повечето случаи дори няма да е необходимо да се действа с такъв размах. КТБ, с целия си ресурс, издържа на атаките около 2 седмици. Да се замислят собствениците на малък бизнес колко време биха издържали те – ден-два, час, 15 минути?

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.