You are here: Home // БСП, България, Олигарси, Преходът // ВОЙНАТА МЕЖДУ ОЛИГАРСИТЕ В ДПС ВОДИ ДО БАНКОВИ ФАЛИТИ

ВОЙНАТА МЕЖДУ ОЛИГАРСИТЕ В ДПС ВОДИ ДО БАНКОВИ ФАЛИТИ

Zadkulisieto jpg.

Ето виновниците за банковата и финансова криза в България

БСП при управлението на сегашната „тройна коалиция“ беше унизително натикана в кюшето от Доган и турската националистическа партия ДПС, които я лишиха от реална власт. Страната всъщност отново беше в ръцете на Доган, послушния еничар Пеевски и верен Местан .

Агресивното заграбване на управлението в държавата от ДПС, особено с опита на Доган да натрапи Пеевски за шеф на ДАНС и алчната за власт, но безсилна БСП, предизвикаха в България период на опасна нестабилност. В подкрепа на това говори фактът, че единствената досега система – банковата, която се смяташе за сигурна и неуязвима, беше сериозно разклатена от борбата на олигарсите от ДПС и БСП, както и от бездействието или съпричастността на властите.

Институциите, призвани да защитават банковата система на практика съзнателно бездействаха, или играеха по свирката на олигарсите и допуснаха опасен банков срив и то когато властта изживяваше последните си дни на управление.

След като разривът между олигарсите Доган, банкерът Василев и Пеевски прерасна във война, първата жертва беше Корпоративна търговска банка (КТБ), четвърта по големина в България, известна още като банката на ДПС. Мажоритарен собственик на банката беше Цветан Василев – „приятел“ на Доган и Пеевски от 10 години . Но КТБ беше ликвидирана, затворена и охранявана от полиция, която едва възпираше стотиците граждани пред клоновете на банката. А Василев, явно страхувайки се за живота си своевременно се скри във Виена. Българските вложители с право проклинаха управителя на БНБ Искров, който чрез медиите твърдеше, че „КТБ няма проблеми“.

VinvniciteМного скоро след това на хоризонта се появи и втора жертва на очевидната банкова война, а финансовият министър Чобанов, шефът на парламентарната комисия по финанси Цонев и шефът на БНБ Искров твърдяха, че банкова криза няма и че проблемите са само в КТБ, но те са временни.

И чак когато вложителите отново се втурнаха сега към Първа инвестиционна банка (ПИБ), третата по големина кредитна институция в България и изтеглиха за един ден 800 млн.лева, едва тогава те се стреснаха от това, което направиха с България.

Но подминаха с позорно мълчание твърденията на западната преса която писа, че войната която се води между олигарси и политици води не само до банкова криза, но и тласка България към пропастта. 

krayat na banka KTB

Кои поставиха началото на срива в КТБ и банковата криза?

За началото на банковия срив на КТБ и поставянето й под специален надзор активно и съвсем съзнателно „помогнаха“ големите държавни дружества, предимно от енергийния сектор, като АЕЦ „Козлодуй“, “ Булгартрансгаз“, както и други кленти на КТБ. Два дни преди нареждането на главния прокурор Цацаров, за нахлуването на голяма хайка прокурори в офисите на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, фирмите знаеха за съдбата на КТБ и бяха изтеглили депозитите си от банката.

И досега Цацаров мълчи кое наложи Следствието да вдигне такъв шум пред банката с огромна тумба следователи и с каква цел прокуратурата претърсваше офисите на Цветан Василев и TV7, а после подлагаше на кръстосан разпит ръководството на КТБ. И не са ли при него – Цацаров липсващите кредитни досиета на банката, които сега се търсят и дали той не ги преглежда селективно, след като има толкова добри отношения с главните действащ лица срещу КТБ Доган и Пеевски.

Как ще обясни Цацаров собственото си поведение и това на ръководената от него Прокуратура, която отначало си траеше, но с мълчанието си всъщност потвърди слуховете, че Василев е „поръчител“ на подготвено покушение срещу бившия му съдружник и депутат от ДПС Делян Пеевски. После службата му се хвърли в извършване на шумни арести и дълги разпити, на трима „извършители“, посочени само от Пеевски, без никакви други доказателство, оказали се после невинни.

Цялостното поведение на Цацаров по случаите с КТБ и „покушението“ срещу Пеевски приличаше на човек, на когото отгоре му се дърпат конците.

Признанието на Цацаров за допусната „грешка“, с неправомерните арести и дълги разпити на тримата“заподозряни“ за убийството на Пеевски и после освободени, беше късно. Защото Пеевски постигна необходимия ефект, който преследваше. „Снежната топка“ се беше търкулнала, бързо растеше и постави началото на неудържимата ситуация с КТБ. Хиляди вложители вече бяха обсадили клоновете на банката, но напразно чакаха да изтеглят спестяванията си.

Колко коварно и преднамерено звучи изказването на управителя на БНБ Искров по телевизията, когато лъжейки каза:

Udobniat

„Гражданите да бъдат спокойни, с КТБ няма никакви проблеми“.

А поставянето на КТБ под специален надзор стана ден след като Искров излъга безсрамно българите. Позорно е поведението на БНБ и най-вече на управителят й Искров, който ако имаше малко доблест и срам, за да си спести проклятията на българите, трябваше веднага да си ПОДАДЕ ОСТАВКАТА!

Българите бяха уплашени и стреснати от случилото се с КТБ, затова слуховете и тенденциозните писания в медийната империя на Пеевски попадаха точно в целта. Дни след атаката върху КТБ, мишена на друга атака се оказа ПИБ. Гражданите също масово започнаха да теглят вложенията си, а много фирми прехвърляха сметките си в други банки.  Силно повлия на масовата психоза изказването на изявения пропагандатор на БСП Антон Кутев.

Народният представител от БСП Кутев „разясни“ по Нова телевизия в най-гледаното време, че „депутатът от ДПС, злополучно избраният преди година за шеф на ДАНС, иска да срути валутния борд и атакува и втора банка“. Още същия ден клоновете на ПИБ вече бяха обсадени от вложители а банката съобщи, че само през този ден е изплатила 800 млн. лева.

БСП чрез Кутев преследваше и друга, по-важна цел – да даде гласност на войната, която тя вече уж води с ДПС, Доган и Пеевски. Затова Кутев предупреди не само за фалита на банките, но и за ликвидирането на Валутния борд! 

buhajkite na PeevskiОсвен реалните бухалки на Пеевски,  „медийната му империя“ играеше важна роля за оказване от олигарсите влияние в  нужната насока, за ликвидирането на КТБ.

Вестник „Капитал“ пише, че след развода с Цветан Василев, Пеевски е преместил всички големи строителни фирми, които той контролира, като дружествата „Водстрой 98“, „Промишлено строителство холдинг“, „Техноекспортстрой“ и др., както и цигарените операции на „Булгартабак“, които досега са обслужвани от КТБ. Те вече трябва да оперират с други банки. Пеевски също спешно наредил на тези фирми да изтеглят парите си един ден преди закриването на КТБ. По изказване на Цветан Василев, строителните фирми контролирани от Пеевски са теглили от КТБ 700 млн.лв. кредити, които обаче не са обслужвали.

За отношенията Цацаров – Висшият съдебен съвет (ВСС) – Пеевски – Доган съдете по следния факт:

CacarovПрез април 2013 г. при нарасналото влияние на Доган, без никаква дискусия ВСС възстановава Пеевски в Следствието, след кат е освободен като председател на ДАНС. „За“ гласуват 17 от членовете на съвета, като трима са против и трима се въздържат. 

Три седмици по-късно се налага ВСС отново да освободи Пеевски като следовател, но е важно как ще бъде освободен. Председателят на Етичната комисия в Съвета Ясен Тодоров, остро се противопоставя на идеята в решението да се запише, че ТОЙ ПОДАВА ОСТАВКА от съдебната система. Тодоров, който е човек на Доган иска да осигури на Пеевски вратичка не само за връщане в системата, но и за непрекъснат трудов стаж. Единствен членът на ВСС Калин Калпакчиев отправя критики и гласува против, заедно с още двама.

Позицията на Калпакчиев обаче предизвиква гневната реакция на главния прокурор Сотир Цацаров. Защитавайки настървено Пеевски, вероятно по искане на Доган, Цацаров знае много добре, че предлаганото от Ясен Тодоров решение нарушава Закона. А той – Цацаров е човекът, който трябва да гарантира спазването на Закона, но той самият го нарушава.

Настървението, с което Цацаров се застъпва във ВСС за Пеевски показа, че и той играе по свирката на Доган. 

Десет години Пеевски и Василев са партньори. В проекта „Южен поток” те участват със строителна компания и на 27 май получават поръчката. Става въпрос за много милиони и алчният Доган кара Пеевски да прецака Василев, като скрито получава контрол върху полагаемата се част на банкера. Ядосан Василев прецаква пък Доган и Пеевски, като не дава банкова гаранция на Пеевски за проекта. И настъпва големият разрив между дългогодишните приятели.

Много от чуждестранните наблюдатели, които следят положението в България сочат, че в основата на българската банковата криза стои Москва, със съблазнителния проект за строителството на „Южен Поток“!

Задкулисието „Доган“ води война на два фронта с обиски, разпити, смъртни заплахи, банкови фалити, страх и паника.

В австрийския вестник „Дар Щандарт“ излиза статия в която пише, че криминалната им служба иска задържането на влиятелния български олигарх и депутат Делян Пеевски, заради заплаха за живота на банкера Цветан Василев. Първата закана идва чрез СМС, в който пише:

„Давам ти последен шанс. Зная къде си. Не ме карай да правя глупави неща. Ще те намеря”.

Има и телефонна заплаха към Василев и търсене на наемен убиец срещу 5 млн.долара. Очевидно, войната тепърва ще се разгаря и ще взема жертви! 

razvodut Peevaki-Zvetanov

 

 

 

 

 

 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.