You are here: Home // арабски страни и събития, Ахмед Доган, банки, БСП, България, Преходът // КТБ – БИЗНЕС ИМПЕРИЯ ИЛИ ФИНАНСОВА ПИРАМИДА – ЧАКА СЕ ОТГОВОР!

КТБ – БИЗНЕС ИМПЕРИЯ ИЛИ ФИНАНСОВА ПИРАМИДА – ЧАКА СЕ ОТГОВОР!

mistur Ikonomika

Истината за КТБ – най-голямата банкова афера трябва да се разкрие, за да се видят лицата на олигарсите и техните лакеи.

Раждането, възходът и падението на гиганта КТБ

Формулата за успеха на КТБ и Цветан Василев е хазартна:

Държавни пари – Придобиване на активи – Кредитиране на свързани компании – Изграждане на имидж – Високи лихви!

КТБ е най-голямата олигархична империя, създавана в България от 89-та година насам. Тя е по-голяма от империята“Мултигруп“ създадена по времето на Беров, многократно по-голяма от „Орион“ при премиера Жан Виденов и от „Олимп“ при управлението на Иван Костов.

Създадена е при управлението на Симеон Сакскобургготски и след всяко друго управление, дялът на държавните пари вложени в КТБ расте с невероятно темпо. (вижте по-долу таблицата) Липсата на правила за недопускане депозирането на държавните пари да става предимно в една и съща фаворизирана банка, се е подценявало от всички български правителства.

Така частната КТБ се превърна в „държавна“ банка и  притегателен център от който държавни чиновници и политици черпеха апетитни облаги. Vinovnicite

Липсата на контрол от страна БНБ и на нейната специализирана служба за „Банков надзор“, също съдействат за бързото разрастване на КТБ и засилване на ролята и на фактор за бързо забогатяване. И девизът на банката беше „Клиентите са ни скъпи“.

На снимката ръководството на БНБ начело с управителя Иван Искров.

Ако имаше контрол вероятно щеше да се разкрие, че огромна част от привлечените държавни средства в КТБ отиват за финансиране на сделки на мажоритарния й собственик Цветан Василев, което става предимно чрез силно рискови инвестиции.

През целият период на изграждането на КТБ, БНБ и държавата като принципал не са осъществявали ефективен контрол, или съзнателно са си затваряли очите.

Хазартната игра на Цветан Василев е много опасна!

СИЛНО РИСКОВИТЕ ИНВЕСТИЦИИ СА В ОСНОВАТА НА РАЗРАСТВАНЕТО НА КТБ, НО НИКОЙ ОТ КОНТРОЛНИТЕ ОРГАНИ НЕ ВИЖДА, ЧЕ БАНКАТА СЕ ПРЕВРЪЩА В КОЛОС НА ПЯСЪЧНА ОСНОВА. 

Много точно икономическите анализатори на в. „Капитал“ са определили ситуацията в КТБ като: „ако струпването на публични средства в КТБ е цъкало като бомба със закъснител, през последните две години за нея като заложници са закачени и хиляди обикновени вложители“. Заможни или обикновени, те са били подмамени от ненормално високите лихви.

КТБ е най-бързо растящата, но и банката с най- много тайни договорки.

Само за 2012 г. активите й са нараснали с 39% при средно 7% ръст за банковата ни система. За последните четири години банката се е утроила. Свързани с Цветан Василев компании изникват почти след всяка по-голяма корпоративна или приватизационна сделка. А финансирането им, под една или друга форма идва от същата банка – КТБ.

Това, което БНБ не вижда, а то основателно поражда съмнения е недопустимата концентрация на кредити към свързани компании и лица – показател, който по закона за сигурността на вложителите трябва да се контролира от държавата.

Задлъжняла ли е КТБ – банката на Цветан Василев?

По данни  на „Капитал“ към края на 2011 г. над 1 млрд. от кредитите, отпуснати от КТБ, са към свързани с банката лица. Това е една четвърт от активите и над една трета от кредитите на банката към онзи момент. Сумата не включва някои големи сделки като приватизацията на „Булгартабак холдинг“, БТК, „Техномаркет“ и др. Не са включени и дадените банкови гаранции.

От 107 свързани с КТБ компании задължения към банката имат 51, а още 17 са със „задължения към финансови институции“,  които също са свързани с банката.  По закон, кредитите към свързани лица не бива да надхвърлят 1/4 от собствения капитал на банката. В случая с КТБ, която към края на 2011 г. е с капитал от около 360 млн. лв., това означава, че ограничението е надхвърлено над 10 пъти.

Няма публични данни как този процес се е развил през 2012 г., но въпреки нарасналия капитал на КТБ до 450 млн. лв., картината едва ли е променена значително.

Към края на юни по данни на самата банка тя е силно зависима от големите си клиенти. Половината кредити се дължат от 30-те най-големи кредитополучатели, а 20-те най-големи вложители имат да вземат над 1 млрд. лева, или една трета от депозитите. „Банков надзор“ обаче не вижда проблем.

Освен свързаността на кредитополучателите с мажоритарния собственик Цветан Василев, КТБ отчита подозрително високо качество на кредитите си. Докато средно в банковата система в резултат на кризата лошите и преструктурирани кредити са около една четвърт от всички, а само лошите – близо 17%, КТБ декларира едва 4%. Също направените от КТБ обезценки за несъбираеми заеми са под 1% от целия й кредитен портфейл при 7% средно за банковата система и до 20%, за някои по консервативни оценки. КТБ съзнателно трупа счетоводни печалби, които вкарва в собствения си капитал и това й позволява да увеличава кредитирането.

Триковете на Цветан Василев за издигането на КТБ и неговото бързо забогатяване.

IgrachutЕдин от често използваните банкови трикове е, когато един кредит се води действащ, макар реално да не  е обслужван. Играта е лесна, ако се кредитира свързана компания. 

Ако една компания не може да обслужва заема си, банката отпуска друг на формално несвързано дружество, то на свой ред дава заем на първото; в резултат банката има един редовно погасен и един новоотпуснат заем и никакви лоши длъжници – ето тука е трикът!

Друг вариант е, когато банката прехвърля лошото си вземане чрез цесия на привидно несвързана компания, която самата тя е кредитирала.

Такава стратегия приложи КТБ при изпадналия в несъстоятелност стъкларски завод „Рубин“, като вземания за по 22 млн. лв. бяха прехвърлени по номинал на „Карне-М“ и „Евробилд проект“ и още 5 млн. лв. на „КИК-Дизайн“ – дружества, финансирани от самата банка.

При мащабния ръст на активите на КТБ, налага и се да вдига капитала, за да отговаря на изискванията за адекватност.

През миналите две години на два пъти мажоритарния собственик „Бромак“ направи това с подчинен срочен дълг – първо 20 млн. евро, а после още 9 млн. евро. Планира се и реално увеличение чрез емисия акции за 94 млн. лв. За целта мажоритарният собственик трябва да разполага със собствени средства с доказан произход.

И тук обаче има няколко трика за превръщане на кредити в капитал. Например през последните години дялът на „Бромак“ в капитала на КТБ падна от 60% на малко над 50%. Тези близо 10% от акциите, които според борсовите котировки на банката се оценяват на 40-60 млн. лв., бяха прехвърлени в кредитирани от банката свързани компании като „Юлита 2002“, „Си ди мениджмънт“, „Корект фарм“, „Ареском“, „Дивал 59“, „Булит 2007“, „Принт инвест 1“, „Транстрейдинг“ и др.

Така реално кредитите на КТБ се озовават в „Бромак“ като приход от продажба на акции и той може да я ползва за увеличение на капитала. По аналогичен начин и с борсови сделки с други близки компании „Бромак“ също успява да извлече печалба. Например в края на октомври 2012 г. компанията на Цветан Василев придоби пакет от 8.24%, или 607 хил. акции на „Булгартабак холдинг“ (от финансирани от самата банка компании като „Никкомерс 01“ и „Принт инвест 1“) при цена 61 лв., които само два дена по-късно продава по 75 лв. за акция, от което реализира печалба от 8.5 млн. лв.

При такава сделка става прехвърляне на средства в „Бромак“, при това те са с доказан произход – печалба от борсови операции.

Цветан Василев вече е на върха на пирамидата. 

Цветан Василев и КТБ се радват на голяма популярност, особено след получаване на наградата Банкер № 1 на годината и определянето му от списание „Форбс“ като най-влиятелният българин за 2013 година, изпреварвайки и Доган. Troynata koalicia

Още от време на „тройната коалиция“, 2005 – 2008 г. успехите на КТБ до голяма степен се дължат на съдействието, което Цветан Василев получава от лидера на ДПС Ахмед Доган.

Опитният и хитър политик Доган вижда възможност партията му и той лично да се включат в преуспяващата банка КТБ.

Тогава ДПС начело с Доган заема много важни постове в коалиционното правителство на Станишев – едно вицепремиерско място, министерствата на земеделието и горите и на извънредните ситуации – където Доган назначава като заместник министър Делян Пеевски.

Доган устройва също така много свои хора на служби, свързани с получаването и разпределянето на европейските фондове. Така лидерът на ДПС създава голям „кръгът от фирми“ под негов контрол, а всички те стават клиенти на КТБ.

Доган обаче прави най-големият удар когато с негово съдействие Държавният инвестиционен фонд на Оман придобива 30% от акциите на КТБ. По непотвърдени данни сделката е на стойност 5 млрд. долара.

В Аман лихварството е забранено със Закон, поради което и те са съблазнени от високите лихви, които им дава КТБ. Така Доган става силно съпричастен към банката и много близък с Цветан Василев, навлизайки и в тайните на неговите банкови игри. Irena Krusteva1

Активното сътрудничество на Пеевски и майка му Ирена с КТБ започва още от времето, когато по настояване на Доган, с кредити от банката на Василев те започват масово да изкупуват български медии и по този начин монополизират медийния пазар.

Чрез активна медийна пропаганда те оказват силно обществено влияние в полза на Василев и КТБ.  Справят се блестящо с организирането и използването на медийната империя. Журналистите вече наричат Ирена Кръстева „медийната императрица“.

Пеевски поема ролята на Ахмед Доган в КТБ.

По настояване на Доган, Пеевски се включва активно в банковата дейност на КТБ, включително и в игрите на Василев. Той показва качества на енергичен и делови млад мъж с комбинативен ум, умения за усвояване и хазартен нюх. Насърчаван от Доган, Пеенски взима кредити от КТБ и започва самостоятелен бизнес – придобива апетитни активи, главно фирми в строителния бизнес, като действа и с подставени лица. Така набира сериозен опит, затова е предложен от Доган да оглави ДАНС, като са създадени необходимите за това предпоставки.

Пеевски вече се чувства силен и става по – дързък, алчен и самонадеян. Открито предявява претенциите си към Василев за „разпределение на баницата“ по равно.

Така започват първите противоречия, които прерастват в раздор, за да стигнат накрая до обявяване на открита война.

Предимствата са на страната на Пеевски, защото с него е Доган, най-силният човек в България и ДПС – фактически управляващата политическа партия в коалицията. provokaciata na Peevski

Пеевски включва огромната си медийна машина, която обвинява Цветан Василев, че източва КТБ.

После нарежда на всички фирми, които той контролира да изтеглят парите си от КТБ.

Не без участието на Доган, изплашени от пропагандата на Пеевски, много от големите държавни фирми също изтеглят парите си от КТБ, дни преди да бъде затворена. Тук можем да споменем и нареждането на м-р Стойнев НЕК и други държавни енергийни предприятия да изтеглят също парите си от КТБ, а става въпрос за много милиони.

Послушната на Доган Прокуратура се „юрва“ да работи по сигнала на самия Пеевски, че Цветан Василв се готви да го убие. А също така и по случая дигнал голям шум, че с чували Василев е изнесал от КТБ над 200 милиона лева. После всичко това се оказва „кьор фишек“, но никой не смее да упрекне Пеевски.

Падението на КТБ и на олигарха Цветан Василев

Дали опита на Цветан Василев да създаде собствена партия чрез Бареков, в която вложи над 12 млн.лв. и вероятно целеше да неутрализира Атака, или кавгата му с Доган и Пеевски по повод участието им в строителството на газопровода „Южен Поток“ да са причините за тяхната раздяла, е една от вероятностите.

на има една друга, изключително важна причина – необслужване на големи кредити от Пеевски и свързаните с него фирми. Очевидно, КТБ е има сериозни проблеми с платежоспособността си, поради многото раздадени и необезпечени кредити.krayat na banka KTB

Войната, която повежда Пеевски и крахът на КТБ най-вероятно са дело на мозъчния тръст около Доган. За тях фалита на банката означава заличаване на много кредити на фирмите, които контролират, както и възможност да изкупят на безценица активите на Василев и КТБ.

А БИЗНЕС ИМПЕРИЯТА НА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ Е ОГРОМНА И ИМА МНОГО АПЕТИТНИ И ГОЛЕМИ ХАПКИ! Убедете се сами от таблицата.

Но очевидно олигарсите от „сараите“ пропускат нещо много важно. В КТБ освен държавни и частни кредити и влогове, там са и милиардите на Оман, а те няма да преглътнат лесно фалита на банката пиейки чаша „студена вода“. И вече има сериозни заплахи за кървави разправи, поради което мажоритартият собственик на КТБ Цветан Василев спешно се скрива във Виена.

 За по-точна преценка, предлагаме на читателите специални таблици. Възможно е да има някои изменения, но те са несъществени. Прилагаме таблиците на „Капитал“ и БНБ, в потвърждение на нашите изводи.

        

Imperiata na Vasislev        

Бизнес империята на Цветан Василев КТБ всъщност се оказа финансова пирамида, която погълна много държавни и частни пари.

Въпросът е ще бъдат ли осъдени виновниците?!

 

« | »

2 Responses to " КТБ – БИЗНЕС ИМПЕРИЯ ИЛИ ФИНАНСОВА ПИРАМИДА – ЧАКА СЕ ОТГОВОР! "

 1. georgi каза:

  колкото повече крадеш,толкова повече те награждават.

 2. Enter your name... каза:

  ПОЗНАЙ КОЙ Е ТОЙ ОТ ПЪРВИЯ ПЪТ………БРАВО!!!
  Той е харизматичният лидер, който си проправя път с лакти. Той е диктаторът, който унищожава народа си, за да угоди на егото си или на страховете си. Рационален спор с него е невъзможен, заради моралния му релативизъм и склонността му да изопачава фактите. Не понася критика, заради чувството му за превъзходство.Приема дори случайни реплики или действия за персонални атаки срещу себе си и реагира на тях с нарцистичен гняв. Често е замесен в нелегални деяния, защото за нарцисиста не съществуват други правила, освен неговите собствени.
  • Има преувеличено чувство за собствена важност (например преувеличени постижения и таланти, очаква да бъдат признат като по-висш без съизмерими постижения).
  • Обзет е с фантазии за неограничен успех, власт, блясък, красота, или идеална любов.
  • Счита, че е „специален“ и може да бъде разбран само от, или трябва да бъде свързван само с хора или институции, имащи специален или висок статус.
  • Изисква прекомерно възхищение.
  • Има чувство за вродена правота.
  • Егоистично се възползва от другите, за да постигне целите си.
  • Липсва му емпатия (съчувствие към останалите).
  • Често завижда на другите или вярва, че другите му завиждат.
  • Държи се арогантно, надменно, снизходително, или презрително.
  Изброените по-горе точки са деветте симптома, според Световната Здравна Организация, на Нарцистичното Разстройство на Личността (Narcissistic Personality Disorder). За да бъде определен някой като клиничен нарцисист, е нужно да притежава поне пет от от тях. Ако откривате много от тях в личността на Бойко Борисов, значи и вие като мен смятате, че бившия ни министър председател и настоящ най-известен политик в България е всъщност човек със сериозно разклатена психика, чието поведение не се определя от рационално мислене, а от импулсите, на нарцистичното му разстройство.
  Кой е нарцисистът?
  Той е чаровникът, който Ви съблазнява, за да ви използва. Той е харизматичният лидер, който си проправя път с лакти. Той е диктаторът, който унищожава народа си, за да угоди на егото си или на страховете си. Нарцисистът е лошия герой във филма. Той е емоционалният вампир, който се „храни” със страховете и болките на другите.
  Тъй като нарцисизмът не е психично заболяване, а само психично разстройство, за него не се пише много. Нарцисистът, за разлика от психично болния, не извършва девиантните си постъпки несъзнателно, напротив той напълно ги осъзнава и те му харесват. Защото неговото, ирационално за останалите поведение, е източник на нарцистично удовлетворение (narcissistic supply). Удоволствие изглеждащо понякога налудничаво, друг път смешно, а често и героично, но никога разбираемо за другите, защото неговите мотиви са единствено в главата на нарцисиста. Един от популярните изследователи на нарцисизма, Сам Вакнин, нарича нарцисизма „форма на изкуствен интелект”, защото всичко, което в нарцисиста прилича на нормално човешко поведение, всъщност е мимикрия, усвоена от наблюдение на останалите, психично здрави хора.
  Уви за разлика от психичните заболявания, нарцисизмът е много по-упорит и труден за лечение, защото неговата основа – чувството за превъзходство на засегнатия, често му пречи да се довери на психотерапевт, смятайки го за нещо по-низшо от себе си. Ако нарцисизмът е достигнал фаза, при която дори и квалифициран лекар не е в състояние да помогне, той често се нарича „злокачествен нарцисизъм” (malignant narcissism), защото пациента си е купил еднопосочен билет към лудостта – път, от който връщане няма. При такъв случай, нарцистичното разстройство често се допълва от безпардонна арогантност, агресивност, садизъм и антисоциално поведение. Самият баща на психоанализата, Зигмунд Фройд, е приемал да лекува всякакви пациенти, с изключение на такива, при които лудостта има нарцистични корени.
  Ако всичко в техните характеристики се ограничаваше само в нереалистична самооценка, нарцисистите нямаше да бъдат никакъв проблем за обществото. Уви тяхното поведение, свързано с набавянето на още и още нарцистично удовлетворение оставя само руини след себе си. Дали това ще са разбитите нерви на жертвите му, разрушени семейства, кариери или цели държави – това са нормалните резултати от поведението на нарцисиста.
  Склонен е да разрушава организациите, от които е част, за да удовлетвори нарцистичния си нагон. Рационален спор с него е невъзможен, заради моралния му релативизъм и склонността му да изопачава фактите. Не понася критика, заради чувството му за превъзходство. Приема дори случайни реплики или действия, за персонални атаки срещу себе си и реагира на тях с нарцистичен гняв (narcissistic rage) и дълго планирани отмъщения. Често е замесен в нелегални деяния, защото за нарцисиста не съществуват други правила, освен неговите собствени.
  Какво ще последва за България от лидерството на Бойко Борисов?
  И заради невежество, а и защото българското общество е авторитарно, и силно почита мачовци като него, едва ли много хора си дават сметка, какво ще последва, ако Бойко Борисов се завърне на власт. Също така съвсем малко хора, с изключение на пряко засегнатите, си дават сметка, какво той вече свърши, докато беше министър-председател. Унищожаването на рехавата средна класа и опустошаването на обществените фондове, значат твърде малко за хората, които вярват, че той е Спасител, и за онези, които кроят планове да управляват в бъдеще заедно с него. Онези, които намират в него един забавен чичко, едва ли знаят, че при нарцисиста животът е театър в буквалния смисъл на думата. Нищо в неговото забавно поведение не е случайно, а резултат от някакъв негов план да получи това, от което най-силно има нужда – нарцистично удовлетворение. Забавна е единствено грандиозността на неговия план, защото въпреки, че намира себе си за най-умен сред останалите, нарцисистът почти винаги има само посредствен интелект.
  А евентуално завръщане на Бойко Борисов във властта ще е много по-тежко за страната дори от предходното му управление. Както отбелязах по-горе, нарцисистът има много тънко чувство за обидчивост и е склонен да планира и извършва грозни отмъщения за всичко, за което вярва, че е бил нагрубен. Дори хора, които никога не са имали предвид да го обиждат или вършат нещо против волята му, могат да станат обект на негови девиантни постъпки, когато той е в позиция на власт. Няма никакво значение дали са били негови върли почитатели, дали са спали с портрета му под възглавницата си. Достатъчно е да са член на някаква обществена група, която той е намразил, да са родени в град, който той ненавижда или просто да са част от професионална гилдия, която той е преценил, че не му отдава нужното почитание. Тогава гневът на Зевс ще се стовари върху тях.
  Единствено хората, които са налучкали как да се отнасят с него, могат да очакват, че ще бъдат облагодетелствани. Тези, които го ласкаят, които угаждат на прищявките му, които гласно одобряват налудничавите му идеи, ще спечелят от това, че той ще се върне на власт. Нарцисистът обича ласкатели и би направил всичко, за да получава тяхното одобрение. За другите ще останат, в най-добрия случай, само разбити нерви, а при по-неблагоприятен сценарий – разрушен бизнес, живот и здраве.
  Бойко Борисов не е единственият нарцисист в България, който се е добрал до власт. Сергей Станишев и Ахмед Доган не са нищо по-различно от него, просто техните разстройства не са в толкова остра форма. Има и десетки хиляди други психопати, в парламента, на държавни служби, в бизнеса, в медиите или просто обикновени хора. Те всички вършат това, което нарцисистите обичайно вършат – да мачкат останалите, за да получат нарцистично удоволствие, като използват всяка предоставена им власт за това и всеки удобен случай. Няма по-деструктивна сила в нашето общество от нарцистичните импулси на една значителна част от членовете му. Те разрушават всичко, което другите градят, те остават ненаказани, дори често са възхвалявани, и това допълнително изостря лудостта им.
  Повечето общества, на които искаме да приличаме, са преминали през подобни „нарцистични” периоди в историята си, водени от харизматични психопати. Хитлер и нацизмът често се сочат като пример за масов нарцисизъм. Някои не са успяли да излязат от него и да получат катарзис за масовата си лудост и до днес се лутат между кратки периоди на просперитет и дълги на разруха и депресия. Аз съм оптимист за България. Нейните приятели от Западна Европа, разполагат с всички тояги и моркови, за да я накарат да затвори тази луда страница в историята си. Един от малкото начини да бъдат принудени нарцисистите да действат според правилата, е когато те са наложени от някой, който наистина има власт над тях и не пропуска да им я демонстрира. Но след тези налудничави години българите ще се чувстват като след дълъг семеен живот с психопат, който се е хранил с емоциите им – с разбита психика, обезверени и убедени нихилисти. Такъв национален „махмурлук” пък може да се окаже, че ни е от полза. Ние сме нация, която

  Прочети цялата статия тук: Кой е Бойко Борисов? – Поглед Инфо

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.