You are here: Home // България, европейски съюз, Русия, ФБР // „РУСИЯ ИМА ИНТЕРЕС БЪЛГАРИЯ ДА ФАЛИРА“ – БНД

„РУСИЯ ИМА ИНТЕРЕС БЪЛГАРИЯ ДА ФАЛИРА“ – БНД

Berlin - BND

Санкциите срещу Русия започват да дават резултат, но Путин все така продължава да разширява сферите си на влияние, включително към България и Сърбия“.

Това са изводи от доклад на германското разузнаване.

„Зюддойче Цайтунг” информира, че на 2-ри юли, на заседанието на Комисията по външна политика към Бундестага е обсъждан въпросът за България и руските интереси. По точка втора от дневния ред в заседанието са участвали и президентът на Германското Външно разузнаване – БНД Герхард Шиндлер и ръководителят на аналитичната служба към разузнаването Андреас Ангус.

„Шиндлер е докладвал най-вече за България и за Украйна. Ставало дума обаче и за Путин и олигарсите”, пише в „Зюддойче Цайтунг” авторът на статията  Лайендекер е един от най-известните разследващи немски журналисти, който се позовава на участници в заседанието.

Според източниците на информацията, президентът на БНД Шиндлер е казал, “ ЧЕ РУСИЯ ИМА ИНТЕРЕС БЪЛГАРИЯ ДА ФАЛИРА, ЗА ДА СЕ ОБВЪРЖЕ ОТНОВО ПО – ТЯСНО С РУСИЯ“.

„Ръководителят на анализаторите към БНД Ангус също е допълнил казаното от президента на БНД по темите за България и Украйна.”

Според Лайендекер, анализите на германското разузнаване, където в контекста на украинския конфликт и експанзионистичната политика на Путин се споменава включително и България, са предизвикали вълна от реакции, дали наистина санкциите на Запада може да разколебаят руския президент и неговото обкръжение?

Част от политическите наблюдатели смятат, че тайната служба си е свършила добре работата и подава на политиците ценна стратегическа информация. Някои медии дори виждат конкретно потвърждение за изводите на БНД.

Вестник „Франкфуртер Рундшау”  пише: „Може би последните изявления на руския външен министър Сергей Лавров водят тъкмо натам. Само допреди няколко дни руснаците реагираха гневно на решенията за нови санкции и заплашваха ЕС с прекратяване на сътрудничеството в областта на сигурността. Сега обаче Лавров изведнъж заяви, че страната му няма да се разплаща: „За една велика сила е недостойно да изпада в истерия и да отвръща на удара с удар.”

Статията във вестника изразява мнение, че тези думи на Лавров потвърждават изводите на разузнаването: „САНКЦИИТЕ ДЕЙСТВАТ“!

Известно е, че през 80-те години Путин се числеше към екипа от офицери на КГБ в Дрезден, ГДР.

Shindler

Герхард Шиндлер пред комисиите в Бундестага и в канцлерството е казал, че Путин бил последовател на Хегеловата философия. Шефът на Кремъл искал да отслаби западното влияние и демокрацията, защото според него западните демокрации с техния индивидуализъм били грешен път на развитие. Путин се опитвал да използва за свои цели „сегашната слабост на САЩ” и се стремял към някакъв нов световен ред, който трябвало да възникне докъм 2020 година.

„Путин искал да разедини Европа и да разшири собствените си сфери на влияние. В България, но и в Сърбия тепърва можело да се очаква раздвижване. Президентът и неговата „клика” се интересували единствено от Русия и от своята идеология“.

Информацията е от хора, които са присъствали на тези поверителни брифинги.

Една от обобщаващите оценки на шефа на БНД Шиндлер е вдигна особено голям шум. „Според немското разузнаване във властовата пирамида на Путин се появявали пукнатини“, пише списание „Шпигел”, позовавайки се на анализа на разузнаването.

Според БНД възможно било поради икономически причини някои от олигарсите скоро да понатиснат Путин.

Двама познавачи, които са работили за разузнаването смятат, че този анализ е неособено убедителен. Те припомнят, че олигарсите дължат богатството си именно на Путин, че те и занапред ще имат нужда от неговата система и от неговата закрила, за да подсигуряват и в бъдеще богатствата си. Ако направят фронт срещу Путин, може да изгубят всичко.

Повечето германски канцлери не са отдавали голямо значение на анализите на БНД. 

Бившият популярен германски канцлер и дипломиран историк д-р Хелмут Кол прави признание, че към БНД е имал „здравословен скептицизъм”. Специално по отношение на властниците в Кремъл, Кол се е  доверявал повече на личното си общуване, отколкото на шпионските анализи. Но дори и най-опитните политици понякога се заблуждават.

Пред ръководството на ХДС през февруари 1991 година Хелмут Кол се е подиграл на „необичайно наивните твърдения” на БНД, че Съветският съюз може да се разпадне и да се образуват „самостоятелна Руска и самостоятелна Украинска република с всичките им екстри”.

Не мина и година – и тази прогноза се оказа обратното на наивна на канцлера Кол. Оказа се мното прозорлива даже.

BND

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.