You are here: Home // ФБР, ЦРУ, шпионаж // СВРЪХСЕКРЕТНАТА АМЕРИКА – СТРЕСНАТА И УПЛАШЕНА

СВРЪХСЕКРЕТНАТА АМЕРИКА – СТРЕСНАТА И УПЛАШЕНА

Thirteen Dead In Mass Shooting At Fort Hood

Въпреки 50-те хиляди отчета, които пишат годишно анализаторите от щатските разузнавателни служби, информацията за връзките на майор Малик Хасан просто е била проспана…И той застреля 13 души във Форт Худ.

Разузнаването в САЩ си е построило своя собствена Америка. В свое разследване The Washington Post показва докъде се е разпростряла тази Америка и колко ефективно работи тя.

1271 държавни организации и 1931 частни компании в Съединените щати работят по програми, свързани с контратерористична дейност, национална сигурност и разузнаване.

Около 854 000 души имат достъп до секретна и свръхсекретна информация, а във Вашингтон и околностите му от септември 2001 г. досега са построени или се строят общо 33 комплекса от сгради за свръхсекретна разузнавателна работа, чиято обща площ е около 17 млн. квадратни фута (1 фут=30.48 см).

Много специални и разузнавателни служби дублират функциите си и изпълняват едни и същи задачи, като резултатът от това е излишни работни места и раздути разходи. Така например за паричните потоци на терористичните организации в САЩ отговарят 51 федерални служби и ведомства.

Анализаторите, които изучават документите и прихванатите разговори, пишат 50 000 отчета на година, затова и много събрана и анализирана информация просто се… ами игнорира се. Резултатът от това обаче е сред причините да не бъде предотвратена стрелбата в американската  военна база Форт Худ, където майор Малик Хасан разстреля 13 души.

Взривът на борда на самолета миналата Коледа беше предотвратен не на база работата – изхарчените ресурси – за хиляди анализатори, а благодарение на бдителен пасажер, който видял, че дрехата на съседа му гори.

Бюджетните разходи на САЩ за разузнавателни дейности са 75 млрд. долара за 2009 г. – 21.5 пъти повече отколкото преди 10 септември 2001 г. Но тази публична статистика не отчита многото проекти на армията или контратерористичните програми на територията на САЩ.

На не по-малко от 1/5 от правителствените служби, които се занимават с борба с тероризма, създадени или реорганизирани след 11 септември 2001 г., са с многократно увеличени щатове днес – някои са се раздули в пъти.

Ежедневно системите на Министерството на националната безопасност прехващат и прехвърлят на съхранение 1.7 млрд. електронни съобщения, телефонни позвънявания и други комуникации.

Ключова роля в тази работа играят нископлатените сътрудници, които – заради икономии, си носят обед от къщи в офиса. Тези 20-30 годишни анализатори получават 41 000 – 65 000 долара годишна заплата. Опирайки се на познанията си за културата на една или друга нация, те търсят  улики против враговете на САЩ из незначителни разговори, шифровани съобщения, анонимни сигнали и даже боклук.

По правило типичният аналитик знае много малко за приоритетните страни – Ирак, Иран, Афганистан и Пакистан – и говори свободно езиците им. Но пък пише куп доклади. Само в Интернет работят 60 секретни анализаторски сайта, за които се смяташе, че са премахнати като ненужни. Същински зомбита, както коментира един от източниците на изданието. В много доклади се предъвкват вече известни факти, казват сътрудници, които ги четат.

Базите на разузнаването – в предградията

Разузнавателните служби си вършат работата в предградия на територията на Съединените щати. Разбира се, прикритието е почти перфектно. Всичко на пръв поглед напомня обичайните домове за американската средна класа. Но само на пръв поглед.

Като този тухлен склад например. Но той не е само склад. Ако минеш през вратата, виждаш, че в задния двор се е скрила нечия лична охрана: цял отряд черни джипове, с броня, защитена от взривове и обстрел. На главната улица на градчето може да се види обявление, което кани сътрудниците с допуск до свръхсекретна информация за някакво събитие.

Сградата, в която са офисите, напомня на хотел, където фирмите могат да наемат зали и помещения, защитени от подслушване. „Даже канализационната шахта между две невисоки здания не е обикновена – тя е в бетонен цилиндър и се явява точка за достъп към правителствената кабелна мрежа“.

Описанието напълно съответства на съществуващия в околностите на Вашингтон т.нар. „клъстър Форт Мид“. Той е най-големият от дузина подобни клъстъри в различни американски щати – възлите на свръхсекретната Америка, чийто щат наброява 854 000 сътрудници. Има и клъстър Далас-Шантил, Денвър-Аурора и Тампа и др. Това са аналози на традиционните военни градчета, чиято икономика зависи от федералния бюджет, а атмосферата – от дейността на обитателите им.

Разликата, разбира се, е в това, че военните не действат в чак такава обстановка на секретност. В клъстърите на свръхсекретната Америка шнур с логото на компанията, прикрепен към баджа, често е единственото указание къде се намира офисът. За работата не се говори. За назначенията също. Споровете за ролята на разузнаването в защитата на страната започват само когато нещо се обърка и правителството разпореди разследване, или когато изтече поверителна информация в медиите.

Повечето американци не се досещат за близостта на клъстъра, даже когато GPS-системата за навигация започне да прекъсва, тъй като сигналите се заглушават. Това е ясен знак, че Агенцията за национална сигурност (NSA) e някъде наблизо. Но къде точно – е трудно да се установи.

Дървета, огради и хълмист ландшафт скриват присъствието на NSA, а бетонни бариери, охранителни постове и предупредителни знаци не позволяват на страничен човек да попадне на територията на най-голямата разузнавателна служба в САЩ. В нея работят около 30 000 души, като прослушването и анализът на прехванатите разговори е на денонощие. Паркингите в комплекса са върху общо 112 акра. В близките 15 години се планира щатът на NSA да се увеличи с още 10 000 сътрудници, а комплексът във Форд Мид да се разшири от сегашните 6.3 млн. кв. фута до почти 14 милиона.

Благоденствие, осигурено на достъп до top secret

NSA, както и няколко разузнавателни и правителствени агенции, разположени на територията на бившата военна база Форт Мид, внасят всяка година в местната икономика $10 млрд. под формата на заплати на своите служители и договори с частни фирми. Фирмите, които работят по договори с разузнавателните служби, заемат цели бизнеспаркове, свързани с клъстъра чрез специални пътища, които са табу за външни лица.

„Служителите ни са длъжни да изпълняват строги правила, които нарушават правото им на личен живот: те редовно се проверяват на детектор на лъжата, длъжни са да представят подробни отчети за всичките си чуждестранни пътувания. Обучават се как да се укриват от любопитни съседи и приятели, а някои – и да работят под чуждо име“.

„Ако пият твърде много, вземат прекалено много пари назаем или общуват с граждани на някои страни, могат да загубят достъп до класифицирана информация. Този допуск е тяхната гаранция за пожизнено трудоустройване на работа в NSA и подобни служби“.

„На щат тук работят повече математици от което и да било друго ведомство в страната, а също така лингвисти и шифровчици. „Това са едни от най-блестящите умове в света. Необходимо им е високо качество на живот, както и високо ниво на училищното образование за децата им“,  казва Кен Улмън от администрацията на Харвард, който също влиза в географската сфера на влияние на NSA“.

Училищата наистина са сред най-добрите в страната, а в някои тази есен ще се въведе предмет, по който децата от 10-годишна възраст ще се учат как да действат и се държат така, че да получат и задържат достъпа си до класифицирана информация.

Благоденствието несъмнено е другата особеност на свръхсекретната Америка.

Според щатското Бюро по преброяването, в клъстърите на разузнаването са шест от 10-те най-богати района в САЩ. В Лъдън, най-богатият, и Феърфакс Каунти (втори по богатство), живеят служителите на управлението, което се занимава с шпионските спътници. Във Феърфакс са служителите на ЦРУ и националното разузнаване, а в Хауърд Каунти – третият по просперитет, 8000 служители на NSA. На 9-о и 10-о място са Арлингтън Каунти, където е Пентагонът, и по-големите агенции за разузнаване, и Монтгомъри – където живеят служители на Националната агенция по геополитическо разузнаване.

В свръхсекретната Америка държавата регулира всичко: от дебелината на стоманата за оградата, до стандарта на хартиените чанти за транспортиране на секретни документи, дебелината на стените и височината на звуконепроницаемите подове. Всички сгради, където се работи със секретна информация, се проверяват редовно, а новите – от тавана до мазето, преди NSA да разреши да имат телефонна връзка.

Джини Бьорн разказва, че от 20 години живее с човек, който работи в NSA, а сега сътрудничи по друг договор. Той е бил на война. Къде – тя не знае. Той върши важна работа. Каква точно – тя също не знае…

pred sgradata na CRU

Така изглежда загадъчната и неразгадана скулптура пред сградата на ЦРУ. 

Kриптос

Криптос е мистериозна криптирана скулптура, проектирана от художника Джим Санборн, която се намира точно пред централата на ЦРУ в Ленгли, Вирджиния. В действителност скулптурата е толкова загадъчна, че дори агентите от ЦРУ не са разбили напълно кода ѝ.

Тя се състои от четири надписа. Въпреки че три от тях са напукани, те са разчетени, но четвъртият остава неразгадаем. През 2006 г. Санборн подсказва, че има улики от първия до последния надпис, а през 2010 г. издаде друга следа: С буквите 64-69 NYPVTT в част 4 е кодирана думата БЕРЛИН.

 

« | »

2 Responses to " СВРЪХСЕКРЕТНАТА АМЕРИКА – СТРЕСНАТА И УПЛАШЕНА "

 1. ,уии,е каза:

  КАЗВА СЕ ФОРТ МЪДЕ И СЕ ВЛИЗА ЛЕСНО САЛ ЗА ТЪПЪНЪРИ КОМУНИЗИ И ЗАБРАНЕНО

 2. Методи за следене по целия свят.
  В съвременния свят с напредването на технологиите правителствени служби като ЦРУ, ФБР и др. влкючително и български-ДАТО-държавна агенция технически операции могат да ви подслушват,следят в интернет
  и дори да ви снимат от oхранителна камера ,телевизор, монитор когато те са включени в електрическата мрежа.Следенето се осъществява по целия свят, без вие дори да подозирате.
  Полицията както и службите могат да ви снимат и проследяват от военни сателити,
  снимащи с висока резолюция в реално време.Всичко, което правите може да бъде
  проследено и заснето.От телевизора ви снимат, например в къщи подслушват ви и
  следят какво гледате.По същия начин това става и с настолни компютри и лаптопи.
  Следи се всичко, което излиза на вашия екран или дисплей на
  таблета и смартфона.Дори да им падне батерията пак могат да ви следят….индуцира се ток от антената на устройството.Всичко, което пишете сайтове, пароли, видео, всичко,
  което съхранявате в паметта на телефона и таблета може да се проследи.Същото е и с настолния компютър дори и да е изключен кабела за интернет.Достатъчно е устройството да е включено в електрическата мрежа.Абсолютно всичко, което е на
  вашия екран се вижда от някоя правителствена служба стига да решат да ви следят или ако следят някой с който контактувате.
  Знаят ви пароли, информация….всичко.Всеки един телевизор и монитор може да заснема видеоизображения, които се виждат на монитор от някоя правителствена
  служба дори и при изключен телевизор.Достатъчно е само да е включен в електрическата мрежа.Снимат ви какво правите в къщи……просто всичко получават
  детаелна картина.

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.