You are here: Home // КГБ, Русия // БОРБА В РУСКОТО МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

БОРБА В РУСКОТО МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

A Struggle over Russia’s Interior Ministry could emerge- Stratfor

Kolokoltsev

Russian President Vladimir Putin hands Interior Minister Vladimir Kolokoltsev a flag during a 2013 ceremony

Напоследък в руските медии и сред политическите анализатори упорито се говори, че министърът на вътрешните работи Владимир Kolokoltsev ще бъде сменен. Информацията е не само от американските секретни служби и най-голямата частна американски разузнавателна служба STRATFOR.

Слуховете, че Kolokoltsev е бил принуден да подаде оставка се появяват за първи път на 29 Октомври в руската телевизия „Dozhd” (Rain) и разпространени от в. „Правда” – предава агенция РИА „Новости“ и други руски медии. След това новината става широко коментирана тема и за руските анализатори.

Dozhd” –  една от последните независими телевизии в Русия твърди, че са използвали източници от Министерството на отбраната. Президентският говорител Дмитрий Песков призна за слуховете, но нито ги потвърди, нито отрече.

Известно е, че Президентът Путин, руското правителство и въобще страната са изправени пред сериозна криза, свързана със финансовите и икономически проблеми възникнали от конфликта на Русия с Европейския съюз и САЩ и наложените от тях наказателните санкции във връзка с руската агресия в Украйна.

Министър Kolokoltsev заема важен пост – ръководи една от най-мощните структури в силовия апарат на Русия, която контролира разузнавателните служби и силовите структури в страната. Затова МВР е крайно необходимо за всеки руски ръководител, който държи кормилото на властта.

Kolokolcev

Наскоро Kolokoltsev присъства на Генералната асамблея на Интерпол в Монако,  като министър на вътрешните работи на Русия. Там той показваше, че положението му е нормално давайки интервюта за готовността на Русия да помогне в борбата с различни глобални въпроси като престъпленията в кибернетичното пространство и др.

Kolokoltsev встъпвайки в длъжност през 2012 г. се е изявил като един от добрите вътрешни министри. Неговите реформи в различните служби на министерството, са оценявани положително.

Министерство на вътрешните работи на Русия е едно от най-мощните и влиятелни силови структури в страната. То наблюдава разузнаването, отговаря за вътрешната сигурност, контролира местните и федерални полицейски сили, паравоенните части и извършва разследвания.

Паравоенните войски на вътрешното министерство, чийто брой е около 200 000 са едни от най-добре обучените и най-добре оборудвани въоръжени сили в Русия. Те имат и солиден боен опит, придобит по време на различните конфликти в Северен Кавказ и най-вече в Чечения, а сега и в Източна Украйна.

          ЕТО ОСНОВНИТЕ  РУСКИ  СЛУЖБИ  ЗА  СИГУРНОСТ И РАЗУЗНАВАНЕ

FBS – Федерално бюро по сигурността –  това всъщност е КGB без службите SVR и FSO.  Ръководи се от Александър Бортников. Отговаря за вътрешното разузнаване, тероризма и охрана на границите.

SVR – Служба за външно разузнаване с ръководител Михаил Фрадков, който ръководи руското задгранично разузнаване.

GRU – Главен директорат за разузнаване при Генералния щаб на въоръжените сили с ръководител Игор Сергюн. Той ръководи военното разузнаване на руската армия.

FSO – Федерална служба за охрана е с ръководител Евгений Муров. Службата отговаря за президентската охрана и обезпечава оперативните връзки.

MVD – Министерство на вътрешните работи – ръководи се все още от Владимир Колоколчев. Осигурява спазването на законността и реда в страната, контролира вътрешните войски и федералната полиция. Разузнавателните служби на Русия също са поставени под надзора на Министерство на вътрешните работи.

През царско време МВР е контролирало жандармерията и тайната полиция. През съветският период по времето на Дзержински – основателят на руското страшилище – тайната полиция ЧК, предшественик на КГБ,  той става първият съветски министър на вътрешните работи и същевременно ръководител на ЧК.

След разпадането на СССР, Федералната служба за сигурност – ФСБ постепенно се налага над Министерство на вътрешните работи, но в последните години при министър Kolokoltsev контролът й върху МВР  е намалял значително.

NurgalievПредшественикът на Kolokoltsev Рашид Нургалиев, преди да стане министър на вътрешните работи е отговарял за вътрешната сигурност във ФСБ.

Ето защо той налагал в министерството предимно политически мотивирани решения, а не необходимата стратегия и реформи в МВР за укрепвани и развитие на вътрешна сигурност на Русия.

Kolokoltsev  бил полицай, но се издига до полицейски комисар на Москва, след което влиза в министерството на вътрешните работи и се издигнат до ранг министър. Възприема се като технократ, който не е участвал в борбата за власт между клановете в Кремъл.

Путин прави чести промени в ръководствата на силовите служби като МВР, ФСБ,  Комитетът за разследване, Главна дирекция на икономическа сигурност и борба с корупцията  и други такива служби, за да може по-лесно да ги контролира. Той е убеден, че многото власт и дългото застояване на отговорен пост в службите за сигурност прави ръководителите им неконтролируеми и потенциално опасни за неговата власт.

Преждевременното оттегляне на Kolokoltsev като ръководител на МВР, може да се разглежда като част от намеренията на Путин чрез ФСБ отново да си осигури контрола върху министерството.

Изборът на заместник на Kolokoltsev ще бъде труден за предвиждане поради необичайните и неочаквани решения на Президента. Но сега се забелязва една трайна тенденция той да се обгражда от проверени и верни нему хора.

Viktor ZolotovСпоред изтекла информация, първият заместник-министър на вътрешните работи Виктор Zolotov вероятно ще бъде поставен на мястото на Kolokoltsev. Той е  бивш ръководител на Федералната служба за охрана и лично е отговарял за сигурността на Путин. Преди това в Санкт Петербург е бил личен бодигард на ментора на Путин Анатолий Собчак, където се е запознал и с Путин.

Zolotov се счита за изключително лоялен на Путин и не е бил част от другите кръгове, които водят борба за владеене на службите за сигурност в Кремъл.

С подмяната на Kolokoltsev от Zolotov Путин цели да постави верен негов човек, който да ръководи една от най-важните служби в системата за сигурност и в управлението на Русия.

Сега, когато Русия е изправена пред най-сериозната кризисна ситуация по време на цялото дългогодишно управление на Путин, той ненапразно се страхува от евентуалното подкопаване на популярността и лидерството му. Ето защо, като своите предшественици той извършва чести промени на ръководителите на силовите служби, за да не оспорват лидерския му имидж и да постига безусловно подчинение.

Но ако набелязаната промяна в ръководството на МВР се извърши, ще се разкрие и друга особеност – безпокойството, предпазливостта и недоверието на Путин към руските служби за сигурност, на които всъщност се крепи и неговата власт.

Снимката показва психическото състояние на Путин!

Problemi

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.