You are here: Home // европейски съюз, ЕС, политическа криза, Русия, САЩ // ОПАСЕН ЛИ Е ЗАЛОГЪТ НА ПУТИН ЗА СВЕТОВНИЯ МИР, В ГОЛЯМАТА ИГРА ЗА УКРАЙНА

ОПАСЕН ЛИ Е ЗАЛОГЪТ НА ПУТИН ЗА СВЕТОВНИЯ МИР, В ГОЛЯМАТА ИГРА ЗА УКРАЙНА

Obidata

Обидата на Путин може да е повод за руско настъпление

Golos AmerikiРуски експерти считат, че е възможно да има последствия от страна на Путин поради оказания му „леден прием“ на срещата на G20 в Бризбейн, Австралия.

Рядко се случва изявление на прес-секретаря на Кремъл Дмитрий Песков да бъде опровергавано с такава скорост от следващите събития. 

Вечерта на 15 ноември 2014 Песков заявява, че ”всички слухове за преждевременното отпътуване на Путин от срещата на „Голямата двайсеторка – G20” в Бризбейн не отговарят на действителността”. И става точно обратното –  на 16 ноември, сутринта президентът на Русия не отива на закуска с партньорите си от G20 и неочаквано си отпътува, обяснявайки напускането на Австралия с „работна заетост”.

Putin zaminavaВ руската преса се появяват много фотографии от срещата G20, на които руският президент изглежда „огорчен и изолиран”, а политическите анализатори се опасяват, че обидата нанесена от западните лидери, които са му устроили „леден прием”, може да предизвика Путин да предприеме още по-твърди действия както вътре в страната, така и на руските Източни граници.

По-точно, говори се за „започване на настъпателни действия на прорусийските сепаратисти в Донбас, срещу позициите на украинската армия”.

Руската служба „Гласът на Америка” задава следният въпрос на руските експерти: ” Какво може да последва от изострянето на отношенията на Путин с неговите западни колеги, в резултат от срещата на G20 в Бризбейн”? 

Sergei RogovСергей Рогов – директор на института САЩ и Канада при руската Академия на науките казва: Усиление западных санкции вполне возможно”!

„Политическият контекст на срещата в Бризбейн показа кризата, която съществува в отношенията между Русия и САЩ, а също така и със съюзниците на Съединените Щати, която също носи дълбок и затягащ се характер”!

„По същество, всички западни страни начело със САЩ заеха остра позиция по отношение на Русия и фактически отказаха да отчитат нашите интереси и руските предложения, които се отнасят до регулиране на украинската криза. Такава конфронтация свидетелства за това, щото санкциите срещу Русия няма да бъдат отменени в близко бъдеще. Обратното, може да се очакват допълнителни мерки” – казва Рогов.

По негово мнение „ не трябва да се забравят и резултатите от междинните избори в САЩ, тъй-като позицията на Републиканската партия, която сега контролира и двете палати на Конгреса, ще определя действията на Белия дом и ще има ожесточена позиция спрямо администрацията на президента Обама, а също така и към цялото западно общество, по позицията към Украйна”

BRICSВ същото време, академик Рогов счита, че „страните от БРИКС – Бразилия, Индия, Китай, Южна Африка, в която членува и Русия не само, че не поддържат санкциите срещу Русия, а продемонстрираха в определена степен своята солидарност с руския президент”, което по мнението на академика говори за това, че “ в света се извършват много важни процеси и самата глобализация започва все повече и повече да изглежда като разкол в световното общество, при отсъствие на единни правила и изостряне на съперничеството”.

Пример за изострянето на такова съперничество директорът на института САЩ и Канада вижда в това, че „при лобирането от администрацията на Обама за Тихоокеанско и Трансатлантическо партньорство не е поканена нито една страна от БРИКС”.

Академик Рогов предрича възможно разпадане на системата по Договорите за безопасност.Той казва: „Във военно-политическата сфера, под удар може да се окаже Договорът за ракетите със среден и по-малък обсег, а също така и основополагащият акт, който Русия и НАТО подписах през 1997 година. В тази атмосфера ще бъде много сложно да се очаква този договор да оцелее в сегашния вакуум. Ще видим как ще се развиват събитията по-нататък, но за сега перспективите са мрачни“.

PiontkovskiРуският политолот Андрей Пионтковский счита, че решението на президента на Русия преждевременно да напусне срещата G20 в Бризбейн било емоционално. ”Путин е прагматичен но и страстен човек, който е напуснал Австралия явно в студена ярост, защото още в навечерието на срещата, неговият прес-секретар „разобличил слуховете” за ранното му отпътуване, а на сутринта Путин не отива на закуска, събира своята пресслужба и съобщава, че си заминава, защото имал работа в понеделник сутринта“.

В интервю за „Гласът на Америка” Пионтковски говори, че се е „провалила мисията, с която Путин е ходил в Пекин на срещата на върха на АПЕК – организацията за Азиатско – Тихоокеанско икономическо сътрудничество и в Бризбейн на срещата на G20, за да предложи сделка на Запада. Политологът продължава:

„Изведнаж, за една седмица до заминаването му в Бризбейн всичките симпатизанти на Путин, започвайки с Хенри Кисинджер и завършвайки с известният политолог Сергей Марков, всички  отхвърлиха опциите за така наречената „голяма сделка”, за която Путин пътувал да сондира нейните параметри. Ние виждахме, че военните структури на сепаратистите в Западна Украйна се подготвяха за настъпление, но това е нещо, което Путин винаги включва в играта, за повишаване на козовете си“. 

Параметрите на тази сделка се коментираха различно, но принципът беше един:

„Западът се съгласява с анексирането на Крим, за което Путин ще запази териториалната цялост на останалата Унрайна.

„По рано, още през април Западът фактически сам му беше предлагал това, но тогава Путин въобще не искаше да разговаря. А сега, вече западните страни демонстративно са се отказали от такава договореност“!

По мнението на Андрей Пионтковски,“ на Путин не остава нищо друго освен да демонстрира някаква военна активност”.

Може да започне настъпление към Мариупол, но той както преди ще отрича, че там присъстват руски войски и всичко ще бъде обяснявано с това, че на опълченците от Луганската и Донецка народни републики всъщност атакува украинската армия.

„А да напусне Украйна Путин не може, защото не иска и това се разбра назад в годините, когато шантажира Янукович уж за невъзможността на Украйна да се развива по европейски път, защото Путин знаеше, че това ще бъде зараза за руснаците и сериозно ще бъде застрашена неговата власт „ – счита Пионтковски.

Проблемът е, че украинците искат да живеят в Европа!

Maidan

Данаил Гальперович,

18.11.2014

 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.