You are here: Home // европейски съюз, китайска икономика, Русия // ДОВИЖДАНЕ „ЮЖЕН ПОТОК“ – НАЙ НЕОЧАКВАНО КАЗА ПУТИН ОТ ТУРЦИЯ

ДОВИЖДАНЕ „ЮЖЕН ПОТОК“ – НАЙ НЕОЧАКВАНО КАЗА ПУТИН ОТ ТУРЦИЯ

Gospodaeiat na Rusia

Новината за спиране строителството на газопровода „Южен поток“ се появи светкавично във водещите световни медии.

„Владимир Путин каза, че е невъзможно да продължи проекта „Южен поток“ при сегашните обстоятелства” – изявлението направи след разговори с турския премиер Erdogan i PutinРеджеп Ердоган.

Путин нарече неконструктивна позицията на Европейския съюз по изграждането на газопровода. „Инвестирали сме стотици милиони долари в проекта, той ще премине през цялото Черно море и ще стои пред българската граница. България не дава разрешение да започне  проекта и той стои пред нейната територия. Загубата на България от спирането на „Южен поток“ ще бъде в размер на 400 милиона евро годишно“.

Руската информационна агенция КРОСС (AIF.ru) следи внимателно западната преса, за да види реакцията на различните страни, по повод изявлението на руския президент, за прекратяване проекта „Южен поток”. КРОСС цитира думи на Путин посочени в западните медии.

„Ние ще разпространяваме нашите енергийни ресурси в други региони на света, ще работим с други пазари и Европа няма да получава газ поне от Русия“ казва Путин!

„Путин обявява газова война на Европа“!

Британският вестник Times използва тази строга формулировка, като пише: 

С отхвърляне на „Южен поток“ руският президент обявява газова война на Европа.

B английската преса пише също, че „по време на среща в Турция, Владимир Путин изразил завоалирана заплаха за Европа.

Putjn v KitayНамеквайки, че след сключването на основен договор за доставка на газ с Китай тази година, европейският пазар вече не е толкова важен за Русия. Цитира се също изявление на руския президент, че „Европа няма да получава газ, най-малко от Русия.“

 „Проектът за газопровода“ Южен поток „, който струва $ 40 милиарда стана жертва на спада на енергиййните цени, намаляване на търсенето на газ в Европа и най-вече на политическият сблъсък на Путин с ЕС и САЩ заради руската инвазия в Украйна, създала незапомнена международна криза” пише британски вестник Daily Mail. Вестникът отбелязва, че руският „Газпром“ получава почти 80 процентна печалба от европейските доставки.

„Едни от най-бързо развиващите се пазари на природен газ, са страните от Азия и на първо място Китай. Русия за сега там има малък дял, или почти никакво присъствие и износ на азиатския пазар“ – пише в статия Карлос Pascal – член на центъра за глобална енергийна политика на Колумбийския университет.

Финансов съветник участващ в проекта „Южен паток” пожелал анонимност споделя, че „алтернативата на Турция е по-съмнителна, отколкото директните доставки до Европа“ Според него, отстъпката в цената на газта, която се предлага на Турция, предизвиква много въпроси по новия газов проект, от гледна точка на икономическата му ефективност. Неминуемо ще възникне въпросът: “ защо ще се поема риска от транзит през Турция, вместо да се опитва да разрешат разногласията между Русия и ЕС и газта да потече директно за Европа, както е било планирано първоначално“ И заключава:

Русия ще се върне към преговори с ЕК за „Южен поток“!

Американският пестник The Washington Post пише: 

post„Декларацията на Путин за затваряне на „Южен поток“ е по-скоро опит на Кремъл да създаде нови съюзи, след като отношенията между Русия и Източна Европа са паднали до нивото от края на Студената война“. 

Вестникът изразява мнението, че е станало „тясно пространството за маневриране на Русия. Преди, от руска страна е имало съперничество с Турция за достъп до изгодните европейски пазари, сега търси Турция за партньор“.

Президентът на Турция Ердоган приветства връзките с Русия, но открито не е изразил позицията си по предложението на Путин, от което може да се предполага, че ще бъде трудно договарянето между двете страни.

Вестник New York Times пък смята, „че отхвърлянето на проекта, в който са вложени много пари – това е рядка победа за ЕС и администрацията на американския президент Барак Обама.

“ Вестникът счита, че „победителят в противоборството на Русия с ЕС може би ще бъде Турция“.

В статията на The Wall Street Journal се отбелязва, че съпротивата на Европейския съюз за строителството на „Южен поток“ е нараснала през последните месеци, в резултат от кризата в Украйна. Европейският съюз е загрижен, че новият газопровод ще укрепи позициите на Русия като основен доставчик на газ. Русия вече осигурява около 30% от годишните Европейски потребности на природен газ. Но вестникът е убеден, че:

Газопроводът  „Южен поток“ е жертва на санкциите.

Френският Le Figaro е сдържан в оценките си. Вестникът също счита, че „Южен поток“ е станал жертва на санкциите срещу Русия заради конфликта в Украйна и дава подробно описание на спора между ЕС и Русия по изграждането на газопровода. В заключение, цитира заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева, която казва:

Georgieva„Потвърждава се колко е важно диверсификацията на източниците, които  доставят газ за Европа. Решението на Русия да спре“ Южен поток” Брюксел трябва да използва, за да се съсредоточи върху възможностите за други проекти за газопроводи в Южна Европа, като Трансадриатическия газопровод за пренос на природен газ от Азербайджан до европейските пазари, заобикаляйки Русия или Набуко – друг проект в Южния газов коридор, който беше забравен”.

Гаазопровод за никъде!

Това пише водещото немско списание Der Spiegel в статия със заглавие “ Южен поток” няма да се свърже – „Газопровод за никъде“

„Руското правителство вече редовно доставя ярки информации, но твърдението на Путин затова, че спира строителството на „Южен поток“ е истински взрив – пише Der Spiegel,

„ЕС смята, че „Южен поток“ е спрян заради високата цена на проекта“!

Der SpiegelМноготиражното списание Der Spiegel помества обширна история свързана с тръбопровода и кой го финансира, а също така и критиките на строителните планове от Европейската комисия поради нарушение на европейското законодателство.

Der Spiegel счита също така като основна причина за спирането на проекта „Южен поток “ това, че „той играе централна роля в украинската криза“.

Русия трябва да ликвидира украинският газопровод за Европа и да лиши Украйна от солидните доходи, които получава чрез транзитните такси. Това трябваше да стане чрез „Южен поток“, но беше предотвратено от Европейския съюз. И …… 

Под натиска на Брюксел България спря работата по проекта, въпреки, че е силно ощетена!

Der Spiegel отбелязва, че Русия вече е много изтощена финансово, тъй като цената на петрола е много ниска и продължава да пада,  руската рубла силно се е обезценила, а руската икономиката е сериозно засегната от  западните санкции. Крим и Боевете в Източна Украйна също поглъщат много средства. Всичко това е допринесло за решението на Путин да спре строителството  на проекта въпреки, че там вече са вложени много пари.

Der Spiegel допълва, че само няколко часа преди изявлението на Путин  за спиране на „Южен поток”, Европейската инвестиционна банка е предоставила заем от 150 милиона евро за модернизация на съществуващите газопроводи в Украйна. Украинският премиер Yatsenyuk счита, че това ще намали разходите в газопреносната мрежа с 20 процента.

Руската информационна агенция КРОСС информира, че  „решението за спирането на проекта „Южен поток” не е окнчателно, тъй като не са питани и другите акционери, а е известно само мнението на президента Путин и на шефа на „Газпром” Милър“.

Обявеното от  Путин в Турция прекратяване на „Южен поток“ може да е тактически ход и да не означава край на проекта!

Putin i Erdogan

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.