You are here: Home // Русия, Украйна // ЗАГАДКАТА НА СЕПАРАТИСТИТЕ КОИТО ВОЮВАТ В ИЗТОЧНА УКРАЙНА

ЗАГАДКАТА НА СЕПАРАТИСТИТЕ КОИТО ВОЮВАТ В ИЗТОЧНА УКРАЙНА

Откъде са дошли и с какъв произход са бойците в Донбас

Според някои информации, в боевете участват и чеченци, а очевидци споделят, че има и чуждестранни наемници.

 „Ние сме кадировци“, казват брадатите мъже в Донецк пред камерата на кореспондента на CNN. Кадировците са хората, които подсигуряват властта на Рамзан Кадиров в Чечения. Те са известни с бруталния си подход срещу противниците на проруския режим в конфликтния южноруски регион. Сега били дошли в Донбас, за да се бият срещу украинската армия, заявяват мъжете пред журналиста. Батальонът им се наричал „Изток“ – точно като бойната групировка, която преди няколко години помогна на Москва да потуши бунта на сепаратистките сили в кавказката република.

За присъствието на тези бойци в Източна Украйна официално потвърждение няма. Правителството в Киев твърди, че там се бият чеченци, но Русия оспорва това. Самият Кадиров заявява, че в Донбас няма чеченски специални части, които се бият на страната на проруските бойци, но пък в интервю за руската телевзия не изключи вероятността и доброволци от Чечения да участват в бойните действия. Междувременно все повече жители на Донецк информират, че в боевете участват хора от кавказки произход. Кметът на града Александър Лукянченко също говори за чуждестранни бойци. „Сред убитите и ранените при последните боеве около летището в града има чеченци от градовете Гудермес и Грозни“, заявява Лукянченко.

Руският военен експерт Владислав Шуригин не допуска, че батальонът „Изток“ е съставен от специални чеченски части. „Това са доброволци, много от които нямат никакъв боен опит. Затова и в боевете около летището в Донецк бяха дадени толкова много жертви“, казва Шуригин. Според него едва 10 до 15 процента от сепаратистите в Източна Украйна са преминали военно обучение.

Командир на батальона „Изток“ е Александър Ходаковский. Единно командване няма

Трудно може да се изясни какви са бойците, които се сражават на страната на сепаратистите. Според някои наблюдатели няколко хиляди бойци са преминали границата между Русия и Украйна, за да се присъединят към сепаратистите. Те обаче не разполагат с единна командна стуктура. Батальонът „Изток“, например, е под командването на Александър Ходаковский, бивш сътрудник на украинските служби за сигурност. Затова експертите смятат, че батальонът няма нищо общо с едноимените специални чеченски части.

„Батальонът се нарича „Изток“, защото воюва в Източна Украйна. А чеченският батальон „Изток“ е разпуснат още през 2008 година“, казва пред Дойче веле експертът от руската правозащитна организация „Мемориал“ Олег Орлов. Според него сред бойците, воюващи на страната на сепаратистите, няма чеченци. „Но в боевете участват бойци от Кавказ и от Русия. Хората в Източна Украйна не правят разлика между чеченците и бойците от Северна или Южна Осетия. За тях всички брадати кавказци са чеченци“, посочва правозащитникът.

Американският експерт Марк Галеоти от Центъра за глобални проучвания към Нюйоркския университет твърди, че в Източна Украйна се бият различни паравоенни формирования. В някои от тях участват бивши сътрудници на украинските служби за сигурност, работили за президента Янукович. След свалянето му от власт, те са преминали на страната на сепаратистите. „Много от тях са били членове на „Беркут„, казва експертът в разговор с Дойче Веле.

В края на май сепаратистите нападнаха летището в Донецк. Финансирането е най-вероятно руско

Сред паравоенните формирования има и местни източноукраински групи. „Техните членове носят съвсем различни маскировъчни облекла, а оръжията им са откраднати от полицейските казарми“, казва Галеоти. „Тези въоръжени мъже представляват огромна опасност за цивилното население, защото знаят как се борави с Калашников, но нямат понятие от военната етика, която забранява употребата на алкохол и насилието над цивилни граждани“, обяснява пред Дойче веле Галеоти.

Много от бунтовниците са просто бандити, свързани с организираната престъпност. А освен тях в боевете участват и чуждестранни доброволци или платени наемници, идващи предимно от Русия. „Има добре обучени бойци, но и търсачи на силни усещания, както и радикални руски националисти“, обяснява Марк Галеоти. Американският експерт е убеден, че тези наемници са платени от Русия.

Той не изключва вероятността, сред наемниците да има и членове на бившия чеченски батальон „Изток“. Формално тези бойни части са били подчинени на руското вътрешно министерство, но фактически са финансирани от руското военно разузнаване ГРУ. „След разпускането на батальона, руското ГРУ е запазило контактите си с тези бойци“, казва Галеоти, който предполага, че сега тази бойци може да са реактивирани за боевете за Донбас. „Някой е искал да изпрати в Украйна по-дисциплинирани и по-ефективни бойци от местните сепаратисти. Вероятно именно те съставляват гръбнака на т.нар батальон „Изток“, заключава американският експерт.

Източник: Дойче Веле.

 

« | »

1 Response to " ЗАГАДКАТА НА СЕПАРАТИСТИТЕ КОИТО ВОЮВАТ В ИЗТОЧНА УКРАЙНА "

 1. Enter your name... каза:

  НЯМА НИКАКВА ЗАГАДКА!
  НАЕМНИ УБИИЦИ!
  ВЕРБУВАНИ ОТ ПУТИН-КГБ!
  ОТ СТАРИЯ ПРОФЕСИОНАЛИСТ КРЪВОЛОК…
  ШЕТАЛ ИЗ ЕВРОПА!
  И ЯН ПАЛАХ В ПРАГА…
  НЕ ГО Е СПРЯЛ!
  ПУТИН Е САТАНИНСКИ МОАРАЛ!

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.