You are here: Home // Втората Световна Война, Германия, еврозона, европейски съюз, Русия, САЩ, Украйна, ЦРУ // НАЙ-ВАЖНИТЕ СЪБИТИЯ ПРЕЗ ИЗМИНАЛАТА 2014 ГОДИНА

НАЙ-ВАЖНИТЕ СЪБИТИЯ ПРЕЗ ИЗМИНАЛАТА 2014 ГОДИНА

Briuksel

Черни буреносни облаци надвисват над Европейския съюз

А ето и нашето кратко въведение към мрачната информация на американските разузнавателни служби за 2014 година.

2014-та е още една година от дългия ход на световната човешка история – година на продължаващ ТРИУМФ НА БОГАТИТЕ И НЕПРЕКЪСНАТО РАСТЯЩА МИЗЕРИЯ И БЕДНОСТ НА ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ ЧОВЕЧЕСТВОТО! Водели са се войни, но в интерес на богатите. Избухвали са масови смъртни епидемии и болести, но и от тях богатите също печелят. 

Според специализираното списание „Форбс“,  в края на януари в света е имало 1,454 души с лично състояние над 1 милиард долара. От тях в Азия – 608, в Северна Америка – 440 и в Европа – 324. Милиардерите в са САЩ са 408, в континентален Китай – 357, после следват Русия, Германия и Индия. Половината от милиардерите в света са американци и китайци. Броят на много богатите непрекъснато расте, а на много бедните още по-бързо и опасно расте!

Независимо от икономическата, политическата и финансова криза милионерите в България също нарастват. Расте броят на депозитите на стойност над 1 млн. лева. През последните три месеца на миналата година 734 българи имат законен влог в банки, надвишаващ един милион. Това е с 38 депозита повече спрямо предходното тримесечие.  Всяка седмица в България има по 5 нови милионерски депозита. Ако прибавим и откраднатите пари чрез сивата икономика и контрабандата, милионерите се увеличават още по-бързо и са много повече от 5 души.

Но трябва да се знае, че когато българинът мери богатството си, той се сравнява със стандарта на живот в развитите европейски държави. Ако се сравним с всички държави в света, става ясно, че две трети живеят в страни много по-бедни от България. Считат ни за най-бедната страна в ЕС, но в света има много по-бедни и по-окаяни страни от нас.

Всичко това показва, че и през 2014 година пропастта между БОГАТИ и БЕДНИ продължи да  расте! Това е бомба със закъснител, която „цъка“! Все още не е ясно докога, но бомбата рано или късно ще гръмне! А появилата се наскоро модна благотворителност сред милиардерите е нова форма на инвестиции и печалби!

В анализа на американското разузнаване най-важното събитие на 2014 година е устойчивият спад на Европа и Европейският съюз.

В анализа пише: „През изминалата година Европа не можа да намери решение на своите големи и дългогодишни икономически, политически и социални проблеми. Това е най-значимото събитие, защото Европа остава централна фигура в глобалната световна система. Икономиката на Европейския съюз (ЕС) е най-голямата в света и все още е център на световната търговия, наука и култура“.

Неспособността на Европа да реши своите проблеми и да направи съществен напредък, не е свързана нито с въоръжаване на армии или последици от терористични действия. Но тази неспособност, която Европа показа през 2014 г. може да наруши функционирането на глобалната система повече от всеки друг фактор.

Най-тревожното явление в ЕС е безработицата, която заема централно място особено в Испания, Италия, Гърция и някои други страни от Южна Европа.

Ispania e paralizirana

Испания е парализирана от стачки на безработни, докато модната марка „Зара“ е донесла на испанеца Амансио Ортега 55 милиарда долара! 

Относителният просперитет на Германия и Австрия се различава значително от стандарта на живот в другите страни на Съюза и особено в страните от Южна Европа и то толкова много, че различието поставя под съмнение цялостната жизнеспособност на Европейския съюз.

Ние сме свидетели на нарастване на антиевропейските настроения не само в Южна Европа, но и в останалата част от Е С. Много са страните, които смятат че ползите от членството в една обединена Европа, са по–малко от загубите и щетите.

nacionalistite v Gurcia

                 Националистите в Гърция от партия „СИРИЗА“ печелят популярност

Гърция е пред трудни президентски избори и е възможно, тя да се превърне в движеща сила за оттегляне от Еврозоната. В Обединеното кралство също има съществена подкрепа на идеята за оттегляне от Европейския съюз.

Европейският съюз е изправен пред значителен и нарастващ риск – напускането на съюза и то от няколко страни. Ако това разпадане се случи, то ще предизвика връщане на властта обратно към отделни държави бивши членки на ЕС и ще срине идеята за Обединена Европа..

Опитът на Европа през миналия век с нарастващия национализъм довел до световни войни е тревожен. И ако сега Европа се разпадне на части, целият свят ще бъде засегнат от този процес. Следователно, провалът на Европа да извърши съществен напредък в намирането на окончателно решение на този проблем, който се появи още преди няколко години, има огромно световно значение.

Той също така повдига сериозни въпроси като този дали проблемът е разрешим и ако е, той можеше да бъде решен, а не да се превръща в сериозна заплаха за целостта на Съюза.

Затова отговорността на европейските лидери към своите народи е огромна, защото упадъкът на ЕС може да се превърне в ЕВРОПЕЙСКА РЕАЛНОСТ. 

САЩ, ЕС, руската и украинска кризи- централен въпрос на 2014 г.

 

Crisis in Ukraine

Напрежението между Русия от една страна и ЕС и САЩ от друга са близо до реално избухване на конфликт, породен от дръзкото анексиране на Крим от Русия и безпрецедентното преначертаване от Путин на утвърдените европейски граници.

Наполеоновите войни, Първата и най-вече Втората световна война и последвалата я Студена война – всички те са свършвали с драматично преразпределение баланса на силите в Европа и промяна на европейската карта.

След като Русия предприе първото военно мащабно събитие на годинатаанексирането на Крим, както и последвалата руска военна подкрепа на проруските сепаратисти в Югоизточна Украйна, последваха сериозни икономически и други санкции от САЩ и ЕС срещу дръзките действия на Путин в Украйна.

Тези събития от голямо международно значение основателно заеха централно място по важност през 2014 година.

Американските разузнавателни прогнози още преди няколко години подчертаваха, че ще има криза в Украйна, свързана с конфронтацията между ЕС и САЩ от една страна и Русия от друга. Посочваше се, че докато Русия има само регионална сила, нейната устойчивост в дългосрочен план е съмнителна. Вътрешни фактори от подобен характер като сегашните доведоха до рухването на Съветския съюз и възникването на многократно намалялата по територия Руската Федерация.

На този етап, американското разузнаване не очаква Русия да се срине икономически, нито украинската криза да прерасне в широкомащабна война. Независимо от това, с Украинската криза се влиза в нов исторически етап, в който се появява отново конфронтация със значими исторически последици.

Възможността за конфликт не е незначителна, както и че натискът върху Русия, вътрешен и външен не би могъл да ускори сериозно кризата в страната. По- сериозно въздействие имат смъкването цената на петрола, неизбежната сериозна вътрешно-икономическа трансформация заради санкциите, спадът на рублата. Много от тези фактори са предизвикане или катализирани от санкциите на Запада, чието отражение върху Русия ще расте. Руснаците, както обикновено смятат, че всичко това е предизвикано от Съединените щати.

Вестник „Комерсант” пише, „ американският преврат в Украйна е най-крещящият в историята. Съединените щати открито са подкрепяли демонстрантите и са оказвали помощ на различни групи, което е довело до  смяна на правителството“

Отново се разкрива руският манталитет вечно да се търсят „врагове и тайни сили, които действат срещу Русия” – коментират американските служби.

Според американското разузнаване, провалите на руските разузнавателни служби в управлението на украинската криза и отслабването на руската икономика, пораждат сериозни въпроси за бъдещето на Русия, тъй като руската Федерална служба за сигурност, както и КГБ винаги са били основа на руската държава.

И ако Русия в резултат на украинската авантюра се дестабилизира, това е много опасно, защото е дестабилизацията на една нация с огромен ядрен потенциал.

Децентрализацията на Световната икономика

През 2015 г. Европа очаква да има малък растеж, а някои райони дори да бъдат в рецесия или депресия. Китай не е в състояние да възстанови своя ръст от 2008 г. САЩ обявиха, че икономиката й през третото тримесечие на 2014 г. се е увеличило с 5 на сто . Япония е в дълбока рецесия.

Това са най-големите икономически центрове на света, които понастоящем са извън всякакъв синхрон един с друг в икономическо отношение.

Ужасните предсказания за икономиката на САЩ от началото на кризата през 2008 г. не се сбъднаха. В САЩ не е имало нито хиперинфлация, нито дефлация. Икономиката не се е сринала, а бавно но системно тя се измъква от дупката, в която се е намирала доскоро и бележи съществен икономическия растеж и спадане на безработицата.

Прогнозата, че Китай скоро ще изпревари САЩ като водеща икономика в света бе отложено за неопределено време.

А това, че Европа ще докаже икономическите предимства на „Aнгло – Саксонският“ модел с по-голямо държавно регулиране и социална чувствителност, е опроверган.

globalizationНевъзможността да се синхронизира международната икономическа система основателно повдига въпроса:

„Какво всъщност означава глобализацията, дали тя е възможна и изобщо има ли смисъл“. Това е кардинален въпрос, който стои пред 2015 година!

Очевидно, в бъдеще този въпрос ще става още по-актуален и спорен, защото много водещи политици и финансисти са за установяването на „Нов Световен Ред“!

Нашият анализ е използвал предимно информация от Доклад на Stratfor, най-голямата американска частна разузнавателна и аналитично-информационна служба, изготвен от George Friedman – the Chairman of Stratfor,

 

 

 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.