You are here: Home // банки, България, еврозона, европейски съюз, криза, Русия, Украйна, финансова криза // ЗАДАВА СЕ ТРУДНА 2015 ГОДИНА ЗА ЕВРОПА

ЗАДАВА СЕ ТРУДНА 2015 ГОДИНА ЗА ЕВРОПА

Problemna 2015

През 2015 г. Европа отново ще се опита да си осигури сигурност. През последните две години европейските лидери спокойно заявиха, че икономическата криза е свършила.

Последните шест месеца на годината обаче, отново върнаха чувството на тревожност в Стария континент.

Вярно,  заплахите не са същите като през 2012 година. Сега няма опасност от това държави да не могат да финансират своите задължения. Заплахите идват от евентуална стагнация и дефлация.

Политиците в Европейския съюз отново предупреждават, че невъзможността да се осигури икономически растеж и нови работни места, може да предизвика не само социално напрежение, но рискува и подкрепата за европейския проект като цяло.

През 2015 г. темповете на икономическо възстановяване ще бъдат непостоянни. Ето какво показва таблицата за безработицата в 10 страни от Европейския съюз:

bezrabotica v ESГермания ще продължи да бъде икономическият двигател на общността, но вече няма да е електроцентралата, коквато беше допреди две години.

Растежът на Франция се очаква да е в размер на 0,7%.

Италия се очаква през следващата година да се отдалечи от рецесията, но за еврозоната не се предвижда растеж по-голям от 1 %.

Той няма да бъде достатъчен да промени безработицата в зоната, която в момента е в размер на 11,7%.

В момента погледите на всички отново са насочени към президента на Европейската централна банка Марио Драги. През първите три месеца на новата година се очаква той да отпусне кранчето и да стимулира търсенето и купуването на държавни облигации. Не е ясно обаче какъв ефект би имало това за икономиката.

Новата 2015 г. ще даде нова възможност на революционно настроените партии да се възползват от недоволството на Европа.

Такъв е случаят с лявоцентристката гръцка партия СИРИЗА, която ако дойде на власт Ciprasобещава да търси преструктуриране на дълговете на Атина и ще увеличи рисковете, че кризата в страната може да се върне.

По-късно през годината Испания трябва да се изправи пред урните, където шанс има също радикална лява партия – „Подемос“, която също яростно се съпротивлява на мерките за икономии.

Един от основните фактори за намаляването на подкрепата за традиционните партии остава безработицата. Тя заплашва политическото бъдеще и на френския президент Франсоа Оланд.

JobsОсвен ако неговата администрация не успее да създаде нови работни места през следващата година, той ще се превърне в един куц президент, който ще падне в ръцете на националистката от Националния фронт Марин льо Пен.

Настроенията в Италия, която изпита слаб растеж през последните десет години, също са крехки.

Две от опозиционните партии в страната са открито антиевропейски като и двете настояват за вот за това дали страната трябва да остане в еврозоната.

Никоя друга тема не отразява изменчивостта на мненията в Европейския съюз така, както тази за миграцията. И през следващата година се очаква през летните месеци голям брой хора да напуснат нестабилните региони на Близкия изток и Африка в опит да прекосят Средиземно море, стигайки до Европа.

Традиционните партии ще се затруднят пред това предизвикателство. Германия, която прие далеч повече бегълци от Близкия изток от която и да е друга държава, е разтърсвана от протести. Точно преди Коледа 27 500 души протестираха в Дрезден под мотото „Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада“.

Европа ще чака с трепет и резултатите от парламентарните избори във Великобритания. Ако Дейвид Камерън остане на поста си, както се очаква, ще започнат да се задават Referendum 1въпросите какво ще иска той от съюза в навечерието на референдум за оставането на Великобритания в ЕС, насрочен за 2017 г.

Камерън ще трябва да се изправи едновременно пред желанието Лондон да остане в съюза и нежеланието да се предложат стъпки за превръщането на страната в специален случай в ЕС и за законови промени, които биха нарушили фундаменталните му принципи като свобода на движението.

През 2015 г. новата Европейска комисия ще трябва да демонстрира и своята подвижност що се отнася до приемането на съдържателни реформи. Президентът на Комисията Жан-Клод Юнкер започна с уверен старт. Той е хитър тактик, председателстващ прагматична комисия. Въпреки това обаче той остава уязвим заради времето, прекарано като министър-председател на Люксембург, когато редица компании базират дейността си в херцогството, за да намалят данъчните си задължения.

И през следващата година отношенията с Русия ще останат тревожно неясни. Неправилни сметки в Източна Украйна биха могли да тласнат Европа към нова Студена война.

През 2015 г. руската икономика ще продължава да изпитва трудности. Наскоро бившият финансов министър Алексей Кудрин заяви, че „вече сме навлезли или в момента навлизаме в пълна икономическа криза“. Това би навредило на цялата европейска икономика.

sriv na evrotoДнес, 5-ти януари, Еврото се срина главоломно до рекордно ниски нива – предаде БиБиСи!

Не е изключено 2015 г. да изпробва европейското единство спрямо Русия. Някои страни, като Франция и Италия например, биха могли да се изкушат да настояват за облекчаването на наложените спрямо Москва санкции.

Русия има потенциала да се превърне в доминиращата история на следващата 2015-та година.

В интервюта, вземани от улиците, много млади хора говорят за себе си като за „несигурното поколение“. За да може Старият континент да преоткрие сигурността и да възвърне вярата в Европейския проект, съюзът трябва да се обърне именно към несигурностите на новото поколение.

politicheska nesigurnost

Автор: Гавин Хиуит, редактор на европейската секция на BBC

( Gavin Hawitt, editor of the European section of the BBC)

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.