You are here: Home // гръцка криза, еврозона, ЕС // ГЪРЦИЯ – „АХИЛЕСОВАТА ПЕТА“ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

ГЪРЦИЯ – „АХИЛЕСОВАТА ПЕТА“ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

Athens, Sintagma

През 2012 година Гърция беше с единия крак вън от ЕС!

Под заглавие“ АХИЛЕСОВАТА ПЕТА НА ЕВРОПА“ британското списание „ИКОНОМИСТ“ от 11-ти май 2012 г. анализира вероятността от излизането на Гърция от Еврозоната и вероятен фалит, както и негативните последствия, които ще предизвика евентуалното гръцко напускане.

 „На фона на нарастващата опасност от излизането на Гърция, Еврозоната трябва да се заеме със задачата да спаси единната европейска валута,“ пише изданието.

„Икономист“ разглежда като „заплашителна“ възможността при едни нови избори в Гърция, под влияние на левите сили начело с радикалната СИРИЗА, гърците отново да отхвърлят СЪКРАЩАВАНЕТО НА РАЗХОДИТЕ И СПИРАНЕ НА РЕФОРМИТЕ, наложени им като спасителни от ЕС, ЕЦБ и МВФ. Те и без това трудно и половинчато вървят, но без тях Гърция не може да се оправи. А протестите, които организира СИРИЗА преминават в бунтове и остри сблъсъци с властите.

Новите изборите вече са факт – на 17 юни Гърция ще проведе поредните извънредни парламентарни избори. Определено е служебно правителство за тяхното организиране, което ще се оглави от Панайотис Пикраменос, председател на Държавния съвет – висшият административен съд на Гърция.

„В такъв случай ръководството на ЕС, правителствата от Еврозоната и най-вече Германия, ще бъдат изправени пред драстичен избор“. 

Merkel Junker before the EU Summit„Г-жа Меркел ще трябва или да се примири с Гърция и да преглътне моралния риск от „възнаграждение на нахалното гръцко неподчинение” или, което е по-вероятно, „да остане твърда и да остави гърците да се оправят сами“, посочва списанието.

Според „Икономист“, идеята за хаотично напускане на еврозоната от Гърция в момент на френско-германско разединение „би трябвало да ужаси всички, които засяга“.

През 2015 година ситуацията в Гърция все още не се е променила!

След три неуспешни гласувания, гръцкият парламент не успява да избере държавен глава и безотговорно хвърли страната в неизвестността на предсрочните избори. На 25-ти януари Гърция отново е изправена пред поредни парламентарни избори. Отново борбата и този път ще бъде между десните и леви политически партии.

Двете основни политически сили в страната – дясната партия Нова Демокрация и радикалната левица СИРИЗА водят с всички средства ожесточена предизборната кампания, като си отправят взаимно остри обвинения.Те здраво са се захапали, като се обвиняват, че икономическата програма на всяка от тласка Гърция към икономически банкрут и фалит, а гръцкият народ в още по-голяма нищета и бедност.

Лидерът на „Нова Демокрация“ Андонис Самарас е убеден, че ако бъдещо правителство ще бъде това на СИРИЗА, то ще скара Гърция с Европа, ще „води Гърция към банкрут и изключване на страната от еврозоната“.

grucki izboriСедмица преди деня на изборите – 25 януари, гръцките партии все още са замаяни и объркани от сложните игри и пазарлъци за съставяне на кандидатските си листи. Войната между основните противници – Нова Демокрация и СИРИЗА обърка още повече гръцките избиратели, затова не са изключени големи изборни изненади. Освен, че времето за предизборна кампания беше много кратко – около месец, сегашната кампания е рекордна по политически измени – преминавания на кандидати от една партия в друга и отказ  от политически убеждения.

Отношенията между коалиционните партньори Нова демокрация и ПАСОК се влошиха след като депутатката от ПАСОК и зам. министър Анджела Гереку влезе в листите на Нова демокрация. В сините листи влезе и Василис Иконому – бивш депутат от Демократичната левица.  Теодора Дзакри – депутат от ПАСОК влезе в листата на СИРИЗА. Списъкът с партийните игри и тънки сметки е доста дълъг. Според последните социологически проучвания СИРИЗА води в предпочитанията на гръцките избиратели с 2 до 5 %, а нерешилите за кого да гласуват са поне 10 процента.

Според гръцките анализатори, много от симпатизантите на СИРИЗА са убедени, че лидерът на партията Ципрас няма да осъществи всичките предизборни закани към ЕС и еврозоната и че това са повечето само закани. Анализаторите са на мнение, че на тези избори ще има НАКАЗАТЕЛЕН ВОТ към досега управлявалите партии, което неминуемо ще предизвика сложна ситуацията в Гърция.

НАКАЗАТЕЛНИЯТ вот, или СТРАХЪТ ОТ ПОСЛЕДИЦИТЕ МУ, ще определят резултата от изборите на 25 януари – сочат почти всички социологически изследвания!

Сириза и лидерът и Ципрас са силните на деня в Гърция!

BuntoveШест години Европейският съюз се опитваше да спаси Гърция от възхода на радикалните комунистически идеи. За да помогне на страната, опрости й 100 милиарда евро от огромният й дълг и наля в икономиката й 240 милиарда евро с низко лихвени кредити.

Сега Гърция отново е изправена пред същата опасност, като преди. Прокомунистическата партия СИРИЗА водена от младия революционер Ципрас отново разбуни гръцкото общество с популистки радикални леви искания, които отново ще предизвикат масови протести срещу политиката на реформи, наложена на Гърция от ЕС, ЕЦБ и МВФ. Дали ще се проумее хитрата игра на гърците?

Сплашване на ЕС с комунизма е стара изпитана гръцка тактика!

„Днес 29-ти декември 2014 г. е исторически ден“, заяви в парламента лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас. „И при третото гласуване държавен глава на Гърция НЕ БЕШЕ ИЗБРАН. С волята на народа, след няколко дни правителството на Самарас, което ограби страната, ще принадлежи към миналото, както и МЕМОРАНДУМЪТ ЗА ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ОГРАНИЧЕНИЯ“.

Al.Tcipras„Бъдещето вече започна. Трябва да се радваме и да бъдем оптимисти“, заяви лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас след гласуването в парламента. Той обеща с идването си на власт „да сложи край на политиката на икономически ограничения“, наложени на Гърция от кредиторите й от Тройката – Европейският съюз, Международният валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка(ЕЦБ).

След провала на изборите за гръцки президент и навлизането в неизвестността на извънредни избори, както и изказването на Сириза, сочен за победител в изборите,  МВФ замрази парите за Гърция,  борсите реагираха светкавично, индексът в Атина падна с 11 пункта, а европейските финансови пазари също отчетоха спад.

Министърът на финансите на Гърция Гикас Хардувелис заплаши, че идването на СИРИЗА на власт и прилагането на икономическата й програма, ще доведе до пагубни наказателни мерки от страна на Европейската централна банка.
„Европейската банка държи ключа, който може много лесно да се завърти, да спре финансирането на банките и да задуши икономиката на Гърция за секунда“, заяви Хардувелис пред в. „Вима“.

„Ако ЕЦБ или ЕС решат да оттеглят подкрепата си за Гърция, страната може да бъде изтласкана извън еврозоната, което ще предизвика нова финансова криза в Европа„, коментира агенция Франс Прес.

Ултралевите обещания на радикалната партия СИРИЗА са смразяващи!

– Излизане на Гърция от НАТО и затваряне на всички бази на алианса в страната.

– Прекратяване на изплащането на националните задължения към международните кредитори.
– Преразглеждане на всички приватизационни сделки от последното десетилетие.
– Национализиране на всички гръцки банки.
– Анулиране на личните дългове към банките на гражданите, които не могат да си позволят да ги покриват.
– Отмяна на данък добавена стойност (ДДС).
– Въвеждане на данък богатство в размер на 75% от годишния доход на заможните гърци.
– Разпределяне на квотен принцип на безплатно електричество и отопление за домакинствата.

Всички гръцки социологически агенции сочат СИРИЗА и Ципрос като победители в изборите. Имайки предвид особеностите на гръцкия избирателен закон, който определя  бонус от 50 депутатски места на победителя, както и други по-малки привилегии, победата на СИРИЗА е много вероятна, но гръцкият народ изпати много от своите управници и може би вече е поумнял?

Ако на 26-ти януари 2015 година Гърция осъмне с прокомунистическо правителство начело с Алексис Ципрас, това вещае неизвестности по кой път ще тръгне страната. 

SIRIZA-Tcipras 

 

 

 

 

 

 

 

 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.