You are here: Home // гръцка криза, еврозона, европейски съюз // ГЪРЪЦИЯ, НАЙ – ГЛЕЗЕНАТА НАЦИЯ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

ГЪРЪЦИЯ, НАЙ – ГЛЕЗЕНАТА НАЦИЯ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

Drevna Gurcia

ГОДИНИ НАРЕД ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ ЩЕДРО И БЕЗКОНТРОЛНО Е РАЗДАВАЛ ОГРОМНИ ПАРИ НА ГЪРЦИТЕ

Ако се върнем в по-близката гръцка историята ще видим, че по време на Втората световна война, тя е имала най-силната комунистическа партия на Балканите – партия, която е можела да вземе властта и без решаващата подкрепа на Съветската армия, както стана в България.

Гръцката комунистическа партия спечели Гражданската война и само британската окупация, а по-късно и американската намеса и попречиха да управлява.

Ожесточената гражданска война между комунисти и техните противници, често пъти врагове от едно семейство, се изроди в множество леви и десни радикални движения, някои от които прераснаха в терористични организации. Ето защо в гръцката национална култура, психика и манталитет не са редки случаите на политическо поведение, при което бунтове, погроми, рушене и палежи са израз на традиционно гръцко политическо радикализиране.

Колкото и невероятно да звучи, това често се приема като необходим отдушник на гръцкото общество, след преживяните политически разочарования или идеологически противоборства.

Лявата радикална партия СИРИЗА е рожба на гръцкото разочарование от управляващите партии дотогава. След поредното политическо фиаско на социалистите начело с Папандреу, тя се превърна в най харесваната партия от много гърци. и затова има реални шансове да стане първа политическа сила и да управлява страната, в този изключително важен за Гърция момент.

СИРИЗА е коалиционна партия и се състои от 12 малки екстремистки комунистически организации, с членове маоисти, троцкисти и дори анархисти.

СИРИЗА стои в основата на големите бунтове в Атина в края на 2011 и началото на 2012 година, за пожарите и погромите на над 45 големи частни сгради, банки и магазини в центъра на града и то само за една вечер. За отбелязване е, че държавни сгради с малки изключения, не пострадаха. За тези наистина дръзки палежи дори и резидентурата на ЦРУ в Атина направи тревожния извод, че „бунтовете в Атина може да доведат до революция”.

Гърция преживява изключително преломно време, особено след като разбра за края на европейската парична щедрост и че ЕС вече няма да подарява благоденствие и охолен живот на самозабравилата се нация.

За 30-годишното си членство в ЕС Гърция е получавала по 10 млрд. долара годишно, а после евро, уж като структурни фондове. А до 1995 г. 10 милиарда долара бяха огромна сума. В Гърция буквално доларите растяха по дърветата!

Evropeiski pari v Gurcia

Огромните суми, вместо да се използват за икономическото развитие на страната, управляващите съзнателно харчеха европейските кредити, за да формират свои политически и обществени кръгове, чийто прехрана и жизнен стандарт всъщност бяха пряко и изцяло зависими от субсидиите на Европейския съюз.

А най-странното е това, че гръцката нация и сега продължава да счита Европа „за длъжник”, особено немската нация. И наскоро успя насила да принуди европейските кредитори да й опростят 100 милиарда евро от дълга – безпрецедентен случай в цялата световна история.

Ръководството на ЕС допусна несъзнателно, а може би и съзнателно голяма грешка, за отпусканите на Гърция гигантски суми през тези 30 години, без да е бил упражняван някакъв контрол как се усвояват тези пари. Дали се използват по предназначение за гръцката икономика, или се харчат безотговорно. При  тази лавина от пари, ако ЕС упражняваше контрол както прави това с България, Гърция щеше да се превърне в страна с развита модерна икономика.

Днес равносметката не е окуражаваща не само за Гърция, но и за самия Европейски съюз и особено за Еврозоната.

ГЪРЦИЯ Е ЕДИН ИСТИНСКИ ПРОВАЛ НА ЕВРОПЕЙСКАТА ПОЛИТИКА, КОЙТО В ГОЛЯМА СТЕПЕН ОБЕЗВЕРИ МНОГО ОТ ЕВРОПЕЙЦИТЕ В ИДЕЯТА ЗА ОБЕДИНЕНИЕ

Известнят политически анализатор Огнян Минчев в интервю казва: „Тези огромни фондове подарявани на Гърция са отишли за възпроизводство в гигантски размери на една патриархална система на клиентелистки патронаж от горе на долу в гръцката политическа и обществена система. Гръцките управляващи, през този 30 годишен период са създали една паразитна политическа олигархия, която самообслужвайки се с тези фондове, е набъбвала до невероятни размери”.

Управляващите партии в Гърция щедро са давали големи привилегии за държавните служители на всички равнища. При това тези привилегии са извън големите им заплати. В гръцката политическа и административна система, чрез власт, бонуси и привилегии, партиите отляво или отдясно купуват своите гласоподаватели. 

Opasna profesiaСладкари, фризьори, музиканти и много други, упражняващи фактически безобидни занаяти, са в гръцкия списък на хора с опасни професии. От тези привилегии са се ползвали общо 530.000 гърци. 

На снимката е показана една опасна професия – „марко“, който разнася стоки за гръцките търговци на многобройните им острови.

Сега за гръцките управници е много трудно, след като са раздавали бонуси и облаги на голяма част от общество и то ги е приело за свое легитимно право, да им ги отнеме.

С подписания Меморандум при управлението на Папандреу, ЕС задължава гръцкото правителството да отнеме от всички етажи на гръцкото общество част от многото специфичните бонуси и привилегии, създадени с парите от европейските фондове. При отнемането дори и на част от тези привилегии, губят управници и политици от върха на пирамидата, както и служители в централните ведомства. Но най-много губи средната класа и долните нива на изкуствено създадената пирамида. Губят търговците, които за първи път са принудени да си купят касов апарат или да регистрират собствеността си и да плащат данъци – за къщи, вили, яхти и скъпи коли – данъци, каквито досега не са плащали.

Според Меморандума намаляват се реалните заплати и пенсии, съкращава се част от държавните служители – нещо, което в най-нова гръцка история не се е случвало.

Всичко това създава у гръцкото общество едно силно чувство на разочарование и неудовлетвореност от управляващите досега политически партии ПАСОК и Нова Демокрация, считани за главни виновници.

„Политиците ни излъгаха”, твърдят гърците и гледат с надежда и опование към СИРИЗА. А нейният лидер Ципрас щедро им обещава, че ще отхвърли Меморандума и ще върне охолния им живот.

ЕС, цяла Европа и дори Америка разбират, че кризата на гръцката демокрация ще има тежки, глобални последици. Ще има последствия и върху Балканските страни, в това число и върху България, където Гърция е направила сериозни инвестиции.

FalitНе е радостно за всички, както пише Дейли телеграф, че „фалитът на Гърция е почти неизбежен”.

Евентуалният гръцкият фалит ще има най-сериозни последици върху собствената й политическа система и най-вече върху възможността да продължи да се интегрирана с останалите европейски страни.

Гърция ще постави също на сериозно изпитание институционалното съхранение на ЕС и това дали Съюзът е надеждна структура, която води към общи решения не само в областта на финансовата политика.

Излизането на Гърция от ЕС и особено от Еврозоната ще засили още повече кризата в страната. Гръцката финансова система не може да функционира при сегашната липса на ресурси и невъзможност да плаща огромните си дългове, заплати и пенсии. Ако премине към драхмата като национална валута, това означава прекратяване на европейската финансова помощ. Означава и инфлация, при която всяко гръцко правителство неизбежно ще  съкращава социалните придобивки и ще понижава жизнения стандарт на гърците. Големият въпрос е дали гръцката демократична система ще може да издържи и оцелее на двустранния натиск, на който е подложена.

От една страна на гръцкото общество, което не желае да се раздели с досегашния си стандарт на живот и начина, по който той е бил постиган?

И от друга, на натиска на международните финансови кръгове в ЕС за провеждането на определена фискална политика със сериозни ограничения, които да доведат поне до частично изплащане на гръцките дългове и до някакво балансиране на гръцкия национален бюджет.

На предстоящите избори обърканото и неориентирано гръцко общество ще трябва да прави своя избор.

Радикалната лява партия СИРИЗА обещава на гърците запазване на предишния охолен живот и печели влияние. Но комунистическата й идеология и политическа програма ще задълбочат още повече проблемите на Гърция.

Кризата на гръцката демокрация, особено ако СИРИЗА спечели изборите неминуемо ще се отрази върху легитимността на европейския демократичен модел.

А един евентуален фалит на Гърция ще се отрази и върху потенциала на ЕС да съхрани и развие институциите, които в крайна сметка са носители на така желаното европейско благополучие.

След историческото европейско обединение и дълготраен мир в Европа, гръцката алчност превърнала нацията в най-разглезената, преследваща незаслужено благоденствие, ще постави ли началото на краят на европейското развитие“?

Ще направи ли Гърция така, че Еврозоната да потъне във водовъртежа, който те безотговорно сътвориха!

 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.